Visor detalle nota de prensa

Vicepresidència primera i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda

El Comité d’Ètica dels Servicis Socials de la Generalitat publica les seues propostes per a integrar la dimensió ètica en la investigació de la Xarxa de Càtedres

31/05/2025
  • El document proposa incorporar criteris ètics com a requisit per a optar a premis en treballs de fi de grau i màster, entre altres, i d’esta manera garantir una reflexió responsable des dels inicis de la investigació

El Comité d’Ètica dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana ha publicat l’informe ‘Propostes per a la integració de la dimensió ètica en la investigació en servicis socials’, dirigit a la Xarxa de Càtedres del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials. Este document, elaborat per la Comissió Tècnica d’Investigació del Comité, reunix un conjunt de recomanacions pràctiques que busquen assessorar les càtedres en l’aplicació de principis ètics en les seues línies de treball, tant en les iniciatives ja consolidades com en nous projectes.

L’elaboració d’este document s’inicia en juny de 2024, en una primera trobada celebrada en la Universitat Jaume I entre la Comissió d’Investigació del Comité i la professora Raquel Agost, coordinadora de la Xarxa de Càtedres. Este procés de col·laboració va incloure la recollida detallada d’informació sobre les activitats i àmbits de cada càtedra, i una posterior reunió de treball en la qual van participar representants acadèmics, entre ells, el president del Comité, Juan Carlos Siurana, i els membres de la Comissió. 

L’anàlisi conjunta va permetre identificar set línies d’acció orientades a reforçar la dimensió ètica en la investigació i la pràctica professional. Entre este, destaca la recomanació d’exigir, com a condició per a optar als premis dels treballs de fi de grau i fi de màster, la inclusió d’una reflexió ètica alineada amb la temàtica de l’estudi. Així mateix, s’advoca per integrar de manera transversal els continguts d’ètica professional en els plans de formació de les diferents càtedres i per impulsar noves línies d’investigació específicament centrades en l’ètica dels servicis socials.

Per a garantir la qualitat i la coherència de les intervencions, l’informe també suggerix el desenrotllament de processos deliberatius que afavorisquen la presa de decisions compartida, la definició d’indicadors de qualitat que permeten avaluar el component ètic dels programes i la implementació de criteris objectius en l’avaluació contínua de servicis. D’esta manera, es pretén no solament millorar la formació dels qui investiguen i presten servicis socials, sinó també assegurar que les polítiques i les pràctiques organitzatives responguen als més alts estàndards ètics.

Amb la publicació d’este document en la secció ‘Informes i recomanacions de la seua pàgina web’, el Comité d’Ètica dels Servicis Socials impulsa el seu compromís amb la transparència, la responsabilitat i l’excel·lència en l’àmbit del benestar social. 

Així mateix, la Generalitat, en posar a la disposició de la Xarxa de Càtedres un marc de referència clar i definit, promou una investigació en servicis socials innovadora, rigorosa i compromesa amb els valors que sostenen l’interés general.