Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
El Consell autoritza la contractació del servici per a la implantació de la història clínica única en la sanitat pública valenciana
- El valor estimat del contracte per a 5 anys és de més de 70 milions d’euros
- Este projecte s’emmarca en l’Estratègia de salut digital i permetrà l’accés a la informació clínica completa i actualitzada del pacient en qualsevol punt de la xarxa assistencial
- També facilitarà l’accés dels ciutadans a la seua pròpia informació clínica a través d’un portal del pacient
- S’implementarà en les 8 agrupacions sanitàries interdepartamentals i els seus centres adscrits, els HACLE, els centres de salut pública i inspecció, el Servici d’Emergències Sanitàries i el Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana
El Consell ha autoritzat la contractació del servici per a la implantació d’un sistema d’informació d’història clínica única centralitzada per a la Comunitat Valenciana sobre una plataforma o infraestructura tecnològica en el núvol. El valor del contracte per a 5 anys s’estima en més de 70 milions d’euros i inclou les llicències i el seu manteniment, així com els servicis de la infraestructura i la seua implantació.
La història clínica única centralitzada facilitarà l’accés a la informació clínica completa i actualitzada del pacient en qualsevol punt de la xarxa assistencial pública de la Comunitat Valenciana, la qual cosa permetrà als professionals sanitaris prendre decisions més informades i oferir una atenció més segura i eficient.
Amb esta també es promourà la continuïtat assistencial, al facilitar la coordinació entre els diferents nivells assistencials, s’evitarà la duplicitat de proves i tractaments, es reduiran els temps d’espera i es proporcionaran sistemes d’alerta que milloraran la qualitat en l’atenció al pacient.
Este projecte s’emmarca en l’Estratègia de salut digital de la Conselleria de Sanitat, el propòsit de la qual és avançar cap a un nou model d’atenció centrat en la persona, una visió integral del pacient, la presa de decisions fonamentada en dades i l’avaluació del valor de les intervencions clíniques.
Esta infraestructura oferirà servicis com ara emmagatzematge, processament i xarxa a través d’internet i inclourà el maquinari, el programari i els components de xarxa que funcionen junts per a proporcionar els servicis de computació en el núvol.
Els beneficiaris són els pacients i professionals de les huit agrupacions sanitàries interdepartamentals (ASI) i els centres adscrits a estes, els hospitals d’atenció a crònics i llarga estada (HACLE), així com els centres de salut pública i inspecció, el Servici d’Emergències Sanitàries i el Centre de Transfusions.
Múltiples avantatges
Amb la història clínica única centralitzada es pretén modernitzar el sistema d’informació sanitària amb la implantació d’una solució moderna i integrada que permeta la gestió unificada de la informació clínica de tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana.
S’optimitzaran els processos assistencials i administratius, a fi de reduir la càrrega administrativa i millorar l’eficiència en la gestió dels recursos. Tal és així que s’estima que, una vegada estiga plenament operativa, generarà un estalvi de 10 milions d’euros anuals, gràcies a la consolidació i l’optimització de llicències i operacions dels sistemes d’informació existents.
Així mateix, el sistema permetrà organitzar l’atenció sanitària per grups de patologies i àrees clíniques (oncologia, cardiologia, neurociències, pediatria, geriatria, salut mental, medicina interna, rehabilitació o àrea de la dona, entre d’altres). Això optimitzarà la gestió dels itineraris assistencials i fomentarà una atenció més coordinada i específica.
La història clínica única possibilitarà la identificació proactiva de poblacions amb factors de risc o malalties cròniques per a programes de prevenció i detecció precoç. Serà fonamental per al seguiment i la gestió de malalties cròniques, i les seues capacitats d’anàlisis de dades poblacionals contribuiran a la planificació de servicis i a la investigació clínica orientada a millorar la salut pública.
A més de permetre l’accés a la informació des de qualsevol punt de la xarxa assistencial, també facilitarà l’accés dels ciutadans a la seua pròpia informació clínica a través d’un portal del pacient, la qual cosa faculta la participació activa en la seua cura i la presa de decisions informades.
Millorar la comunicació entre pacients i professionals sanitaris, a través de ferramentes de missatgeria segura i videoconsulta, és un altre dels avantatges que s’aconseguirà amb la seua implantació.
Líders en avantguarda tecnològica
La història clínica única no és només una ferramenta tecnològica que beneficiarà tots els pacients i els més de 65.000 professionals clinicoassistencials de la Comunitat Valenciana, sinó que, a més, serà l’espina dorsal d’una transformació profunda del sistema sanitari.
L’objectiu del projecte és dotar la Comunitat Valenciana d’una història clínica única d’avantguarda que la posicione com a líder en la integració de la intel·ligència artificial i la interoperabilitat per a la millora contínua de l’atenció sanitària.
Si bé altres comunitats autònomes com La Rioja, Galícia o País Basc ja compten amb solucions corporatives que integren la història clínica electrònica en els seus diferents nivells assistencials, l’aposta de la Comunitat Valenciana per una història clínica única d’esta envergadura marca una fita.
El projecte s’ha dissenyat com una solució amb un grau de maduresa tecnològic, usabilitat clínica i cobertura funcional que transcendix les implementacions prèvies, i que situa la Comunitat Valenciana al capdavant en l’adopció d’infraestructures de salut digital verdaderament de pròxima generació. Esta inversió és un compromís ferm amb la innovació, la qualitat assistencial i el benestar dels ciutadans.
D’altra banda, la nova infraestructura tecnològica dotarà els professionals de repositoris comuns entre departaments de salut que permeten la seua explotació i assegurarà la interoperabilitat del sistema amb altres plataformes en l’àmbit nacional i europeu.