Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
Castelló acollirà el I Congrés Internacional d’Innovació en Participació Ciutadana

- El director general de Transparència i Participació afirma que esta trobada “naix amb la vocació de situar la Comunitat Valenciana com a referent de les polítiques públiques de participació”
- El congrés se celebrarà el 10 de juny i reunirà experts en intel·ligència artificial aplicada als processos de participació ciutadana
El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, acompanyat de la diputada provincial de la Diputació de Castelló, María Tormo, i del regidor de Participació Ciutadana en l’Ajuntament de Castelló de la Plana, Francisco Cabañero, han presentat el I Congrés Internacional d’Innovació en Participació Ciutadana, que se celebrarà el pròxim 10 de juny en l’Auditori de Castelló de la Plana.
El congrés, organitzat conjuntament per la Generalitat, la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Castelló de la Plana, reunirà experts nacionals i internacionals per a abordar els reptes i oportunitats que oferix la intel·ligència artificial en els processos de participació ciutadana, així com noves metodologies per a enfortir la democràcia des de la innovació.
Durant la presentació, José Tárrega ha destacat que este congrés “naix amb la vocació de situar la Comunitat Valenciana com a referent de les polítiques públiques de participació, apostant per la innovació, la tecnologia i la col·laboració institucional”.
En este sentit, ha subratllat que “estem vertebrant la Comunitat Valenciana de nord a sud, consolidant una xarxa de participació i transparència que connecta territoris, persones i idees entorn d’un objectiu comú: una democràcia més oberta, inclusiva i pròxima”.
En este sentit, Tárrega ha subratllat que la participació ciutadana “no pot quedar-se ancorada en models del passat. Necessitem noves metodologies, noves ferramentes i, sobretot, una visió compartida entre administracions i ciutadania per a construir una democràcia més robusta i pròxima”.
A més, “volem que este congrés siga un punt de trobada per a compartir experiències, generar aliances i continuar impulsant una participació ciutadana més innovadora i connectada amb la realitat social”, ha afegit Tárrega.
Compromís institucional
La diputada provincial María Tormo ha afirmat que des de la Diputació de Castelló “mantenim un compromís ferm amb el foment de la participació ciutadana, convençuts que la innovació tecnològica constituïx un element clau per a mantindre la nostra comunitat autònoma en una posició de lideratge en este àmbit”.
La responsable de l’àrea de Participació Ciutadana de la institució provincial ha afegit que “la celebració d’este congrés respon a la nostra convicció que l’aprenentatge continu sobre les metodologies i instruments que els avanços tecnològics ens oferixen és imprescindible per a millorar la qualitat, la transparència i l’eficàcia dels processos participatius”.
Per la seua part, el regidor de Participació en l’Ajuntament de Castelló de la Plana, Francisco Cabañero, ha assenyalat que l’aposta per la innovació i de la tecnologia, “ha d’anar sempre de la mà de la participació ciutadana, del costat més humà de l’Administració. Una administració pública que ha de facilitar tots els seus tràmits i posar les noves tecnologies al servici de la qualitat de vida dels castellonencs, de les associacions i entitats ciutadanes”.
“Avanços com la intel·ligència artificial estan hui al servici del benestar de la ciutadania, per a ajudar a millorar processos i simplificar la burocràcia. Per això és tan important unir els esforços de les diferents institucions, sumant innovació, tecnologia i eixa col·laboració institucional. Això és el que representem hui ací amb la Generalitat, la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Castelló de la Plana, per a fer un front comú que permeta fer l’Administració pública més àgil, més pròxima i més útil als nostres ciutadans. Este serà, sense dubte, un dels reptes i objectius del I Congrés Internacional d’Innovació en Participació Ciutadana que presentem este dimarts”.
El congrés abordarà qüestions relacionades amb la millora dels servicis públics per a un funcionament més eficient i coordinat entre els diferents nivells de govern. Al seu torn, es parlarà de com la intel·ligència artificial està canviant la forma en què les persones participen en les decisions públiques, i què poden fer els governs locals per a incorporar estes noves tecnologies en els seus processos de participació ciutadana.
La trobada inclourà taules jurídiques, tècniques i polítiques, i s’espera l’assistència de representants institucionals, professionals de l’àmbit acadèmic i social, així com ciutadania interessada en els processos d’innovació democràtica.
Més informació i inscripcions en la web del Congrés Internacional d’Innovació en Participació Ciutadana.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
DG José Tárrega