Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
Sanitat aprova en mesa sectorial el projecte de decret que regula l’estructura, l’organització i el funcionament de l’atenció primària i comunitària
- L’estructura jeràrquica del personal d’atenció primària i comunitària s’equipararà a la d’hospitalària, amb la incorporació de direccions noves per a medicina, infermeria i administratius, per tal de prestigiar tots els professionals per igual
- El text incorpora gran part de les al·legacions de les organitzacions sindicals de la Mesa Sectorial, com a mostra de la voluntat de la Conselleria de Sanitat d’aprovar un text de consens
- La directora general de Personal lamenta que, malgrat incorporar les seues aportacions, els sindicats, a excepció de CSIF, hagen evidenciat, amb el seu vot en contra, la falta de “voluntat real per a consensuar el projecte de millora de l’atenció primària”
La Conselleria de Sanitat ha aprovat en mesa sectorial el nou projecte de decret sobre l’estructura, l’organització i el funcionament de l’atenció primària i comunitària del Sistema Valencià de Salut, una norma que redefinix el model assistencial des de la proximitat, la qualitat i la innovació.
Tal com ha destacat la directora general de Personal de la Conselleria de Sanitat, Amparo Pinazo, el text incorpora gran part de les al·legacions de les organitzacions sindicals de la Mesa Sectorial, com és la creació de places de direcció d’infermeria d’atenció primària, “la qual cosa demostra la voluntat de la Conselleria d’aprovar un text de consens”.
“Malgrat això, el vot en contra de la majoria dels sindicats, a excepció de CSIF, que ha votat a favor, evidencia l’absència d’una voluntat real per la seua banda de consensuar el projecte de decret per a la millora de l’atenció primària”, ha lamentat la directora general.
Este projecte, que se sotmetrà al Ple del Consell per a ser aprovat com a decret, sorgix de la necessitat d’adaptar el sistema sanitari als nous reptes socials i sanitaris, com l’envelliment de la població, la cronificació de les malalties, l’augment de la demanda assistencial, la pressió sobre els professionals i l’avanç tecnològic. En este sentit, la seua finalitat és millorar la capacitat assistencial i resolutiva dels centres sanitaris, així com donar una resposta més eficient a la demanda dels pacients.
Noves direccions de servici, secció i infermeria
Entre les principals novetats presentades en el projecte de decret destaca la reorganització estructural dels equips d’atenció primària i comunitària amb la creació de noves direccions de medicina, infermeria i administratius, equiparant la seua estructura jeràrquica amb la de l’atenció hospitalària i permetent, així, la promoció professional real del personal sanitari i no sanitari, amb la finalitat de prestigiar tots els professionals per igual.
A més, el decret presenta un impuls decidit a la digitalització, amb la incorporació de ferramentes com la història clínica única, l’assistent cognitiu virtual i aplicacions d’intel·ligència artificial per a millorar la capacitat diagnòstica, el seguiment de pacients crònics i la gestió eficient de la demanda.
Tot això permetrà augmentar la capacitat en les accions de promoció de la salut, en els programes de prevenció i de cribratge, suport en la interpretació de proves diagnòstiques, gestió de la demanda, en els programes d’atenció a crònics i en les transferències de pacients entre primària i hospitalària.
Per a desenrotllar estos processos, els professionals comptaran amb els mecanismes necessaris d’auditoria i avaluació contínua del rendiment de cada sistema i tindran accés a la formació necessària que els permeta un ús segur i eficaç dels processos basats en intel·ligència artificial.
En este sentit, el decret reflectix el compromís amb la docència, la formació contínua i la investigació, integrant estes funcions en el treball diari dels equips professionals i reconeixent els centres amb acreditació docent i universitària.
Un altre dels objectius del decret és la millora de l’accessibilitat i l’atenció sense demores, a través de circuits organitzatius que prioritzen l’atenció àgil, agendes de qualitat adaptades a la realitat assistencial i sistemes de gestió compartida de la demanda. En este sentit, seran les noves direccions de servicis i secció les responsables d’implementar els circuits de citació, monitorar les dificultats d’accés als servicis i supervisar els circuits de gestió compartida i les agendes.
Reforç de l’acció comunitària
El projecte de decret també preveu el reforç de l’acció comunitària, fomentant la participació ciutadana, la col·laboració amb altres sectors (educació, servicis socials, salut pública) i el desenrotllament de projectes de promoció de la salut i prevenció des de l’entorn més pròxim de les persones.
D’esta manera s’integren estes activitats d’atenció primària, fins ara competència de la Direcció General de Salut Pública, en l’àmbit d’atenció primària, com ja es preveu en la majoria de les comunitats autònomes.
Una altra de les mesures arreplegades és la reconversió progressiva de places cap a especialitats com ara infermeria familiar i comunitària, amb ràtios d’atenció ajustades i noves estructures retributives que milloren les condicions professionals.