Visor detalle nota de prensa

Conselleria d'Emergències i Interior
Vigilància

La Conselleria d’Emergències i Interior informa els ajuntaments sobre les mesures de seguretat en piscines d’ús col·lectiu i parcs aquàtics

04/06/2025
La Conselleria d’Emergències i Interior informa els ajuntaments sobre les mesures de seguretat en piscines d’ús col·lectiu i parcs aquàtics
  • L’aforament de piscines i parcs aquàtics haurà de cenyir-se al que hi ha establit en la llicència d’obertura
  • Es recorda quines són les mesures de vigilància que han de tindre’s en compte en funció de la grandària de la làmina d’aigua

 

La Conselleria d’Emergències i Interior ha dirigit una circular als ajuntaments de la Comunitat Valenciana per a informar sobre la normativa de seguretat que han de complir les piscines d’ús col·lectiu i els parcs aquàtics.

El document, que s’ha remés a través de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), advertix que l’aforament de piscines i parcs aquàtics haurà de cenyir-se al que s’establix en la llicència d’obertura i recorda també quines són les mesures de vigilància que han de tindre’s en compte en funció de la grandària de les instal·lacions.

En este sentit, les piscines amb una superfície de làmina d’aigua de 200 a 500 m² han de tindre un mínim d’una persona socorrista. No obstant això, aquelles amb una superfície de làmina d’aigua inferior a 200 m² a les quals s’accedisca mitjançant entrada o quota d’accés han de disposar d’una persona encarregada de la vigilància de banyistes i de la supervisió de les normes de règim intern, especialment en els aspectes relatius a la prevenció d’accidents.

Les piscines amb làmina d’aigua d’entre 500 i 1.000 m² hauran de tindre, almenys, dos socorristes. A més, per a les piscines la superfície de làmina de les quals d’aigua excedisca de 1.000 m² es requerix una persona socorrista més per cada 500 m² addicionals. Finalment, en les piscines amb ones s’afig el requisit d’una persona socorrista més a la que corresponga per la superfície de làmina d’aigua.

Així mateix, en les atraccions dels parcs aquàtics serà obligatòria la presència de monitors o monitores que s’encarreguen de vetlar per la utilització correcta de les instal·lacions.

D’altra banda, les persones que presten els seus servicis professionals com a socorristes en estos recintes situats en la Comunitat Valenciana han d’acreditar la titulació oficial necessària o superar els cursos organitzats o reconeguts per organismes públics.

La circular també recorda que el Codi Tècnic de l’Edificació, vigent des del 29 de març de 2006, establix que les piscines en les quals l’accés de menors a la zona de bany no estiga controlat hauran de disposar de barreres de protecció i elements practicables amb sistema de tancament i bloqueig. Es tracta d’un requisit obligatori per a les piscines d’ús col·lectiu obertes a partir de l’entrada en vigor d’esta normativa, encara que resulta recomanable per a la resta la disposició de barreres de protecció, com, per exemple, tanques.

Entre les recomanacions que també efectua la Conselleria d’Emergències i Interior, figura, a més, la ubicació de punts d’entrada i eixida diferenciats, la senyalització de zones de pas, així com l’establiment de mesures per a evitar les aglomeracions.

Respecte a la venda d’entrades, s’aconsella utilitzar la via telemàtica per a reduir al mínim les transaccions en taquilla. I, pel que fa a la desinfecció i neteja, es recomana efectuar estos treballs abans de l’obertura, durant els tancaments que puga haver-hi al llarg de la jornada i en finalitzar la mateixa.

Finalment, les piscines han de tindre subscrit un contracte d’assegurança que cobrisca la responsabilitat civil per danys al públic assistent i a tercers, el risc d’incendi, les condicions del local o la instal·lació, així com els danys al personal que preste els seus servicis en elles.

 

Galeria d'imatges