Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
El Consell destina 36 milions d’euros a ajudes per a vehicles sinistrats per la dana que beneficiaran nous col·lectius afectats

- Les ajudes urgents inclouen més tipus de vehicles afectats pel temporal i nous beneficiaris
- Informes d’agents mediambientals alerten sobre un possible abocament il·legal de residus i sobre la presència de vehicles afectats en l’entorn del barranc de Poio
- La contractació del servici per a la implantació de la història clínica marca una fita històrica que millorarà l’atenció sanitària i la coordinació entre professionals en tota la Comunitat Valenciana
El Ple del Consell ha aprovat el decret que establix les bases reguladores per a la concessió directa de noves ajudes urgents, dirigides a reparar els danys econòmics causats per la destrucció de vehicles durant el temporal de vent i pluges iniciat el passat 29 d’octubre de 2024.
Així ho ha anunciat la portaveu del Consell, Susana Camarero, este dimarts, durant la roda de premsa en la qual ha informat sobre els punts aprovats en la reunió plenària. Camarero ha explicat que esta segona convocatòria d’ajudes compta amb una inversió global de 36 milions d’euros i, a més, amplia els terminis i l’àmbit de beneficiaris, que inclou no solament persones físiques, sinó també societats civils, comunitats de béns, entitats sense personalitat jurídica i persones jurídiques, a excepció d’administracions públiques. D’esta manera, ha explicat que les persones físiques, les pimes i els autònoms amb vehicle a nom de l’empresa podran beneficiar-se de la mesura.
La vicepresidenta ha destacat, a més, que s’amplia la tipologia de vehicles incorporant autobusos, camions, furgons, remolcs, motocultors, tractors agrícoles i quads, amb quanties que oscil·len entre els 250 euros per a ciclomotors i els 15.000 euros per a autobusos.
“Estes noves ajudes són fonamentals i se sumen a les anteriors per a vehicles sinistrats per a continuar donant suport a les persones afectades que les continuen necessitant”, ha assegurat.
Abocaments no autoritzats
Així mateix, Camarero ha informat que el Consell ha pres coneixement de les actuacions iniciades per la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori davant la detecció de possibles accions en la retirada i tractament de residus no autoritzats en el municipi de Riba-roja de Túria.
Segons ha detallat la portaveu, els informes dels agents mediambientals de l’Oficina Comarcal de Medi Ambient de Chiva constaten l’acumulació de residus i de vehicles afectats per les inundacions en diferents punts de l’entorn del barranc de Poio.
Davant esta situació, Camarero ha assenyalat que la Direcció General d’Educació i Qualitat Ambiental ha sol·licitat a la comandància de la Guàrdia Civil de València que el Seprona faça una inspecció en estes parcel·les amb l’objectiu de “constatar els fets i comprovar qui són els responsables dels abocaments i si l’empresa titular de la parcel·la és coneixedora o part actuant. Tot això a l’efecte de determinar el grau de responsabilitat del promotor de l’obra i del propietari de la parcel·la, tenint en compte que l’abocament s’ha realitzat sense cap tipus de control”.
Història clínica única i centralitzada
En l’àmbit sanitari, el Consell ha autoritzat la contractació del servici per a la implantació de la història clínica única centralitzada per a la Comunitat Valenciana per un import de més de 70 milions d’euros.
Sobre este tema, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, que ha comparegut en roda de premsa juntament amb la vicepresidenta Susana Camarero, ha destacat que es tracta “d’una fita històrica ja que s’evitarà inconvenients als pacients, duplicitats en les exploracions, s’afavorirà la fluïdesa de la informació i disminuirà i simplificarà les desenes de ferramentes informàtiques que hi ha en l’actualitat i que no eren interoperables entre elles”. Precisament, això últim permetrà un estalvi anual de 10 milions d’euros en llicències a la Generalitat Valenciana, com ha assenyalat Gómez.
Gràcies a la unificació de la informació de cada pacient des d’Atenció Primària fins a l’Hospitalària i Sociosanitària, es tindrà l’accés a la informació clínica completa en qualsevol punt del sistema públic valencià de salut, “la qual cosa suposa que la seguretat del pacient es vorà incrementada de manera exponencial”, ha destacat el titular de Sanitat. “A més -ha continuat- el pacient podrà accedir mitjançant plataformes web a la seua història clínica, perquè pensem que és imprescindible el seu apoderament buscant que esta relació metge-pacient facilite la millora de la seua salut, que en definitiva és el nostre objectiu”.
Després de l’adjudicació, previsiblement el mes d’octubre, s’implementarà en primer lloc en l’Agrupació Sanitària Interdepartamental València-Oest, que integra els departaments de Salut València-Hospital General, Manises i Requena, ja que disposen de tres infraestructures informàtiques distintes i farà més fàcil el desenrotllament posterior en la resta del sistema sanitari públic valencià.
Des de la Conselleria de Sanitat es preveu que la història clínica única estiga implantada en 3 anys en tots els hospitals públics de la Comunitat Valenciana, i posteriorment es desplegarà en tots els centres d’Atenció Primària.
El titular de Sanitat també ha avançat que el Consell ha autoritzat un contracte de més de 62 milions d’euros per a la redacció i execució en una única fase de les obres de rehabilitació integral de l’Hospital Doctor Moliner, conservant la seua estètica i valor històric. Esta decisió, que reemplaça el pla inicial de realitzar l’obra en dos fases, busca garantir la seguretat de pacients i professionals i reduir el temps d’execució en un 30 %.
“Des d’abril s’ha iniciat un procés de derivació progressiva de pacients a altres hospitals de crònics i llarga estada, amb el tancament definitiu previst per a este estiu. Els pacients seran reubicats, segons les seues necessitats, a l’Hospital Pare Jofré i en el nou Complex Sanitari Mislata-Quart”, ha indicat Gómez.
Nous grups salarials per al personal de justícia
D’altra banda, el Consell ha aprovat nous grups salarials per al personal al servici de l’Administració de justícia de la Comunitat Valenciana, en el marc de la implantació de la nova estructura judicial prevista per la Llei orgànica 1/2025. “Esta mesura és clau per a la creació dels tribunals d’instància i les seues corresponents relacions de llocs de treball i respon a una petició del sector”, segons ha informat Susana Camarero.
Al respecte, ha explicat que este acord substituïx els antics grups salarials amb complement autonòmic transitori per uns altres que inclouen un complement específic, sense suposar un augment de cost, ja que mantenen les mateixes quanties retributives. A més, “la Llei de pressupostos de 2025 incorpora un increment retributiu de 5 milions d’euros, anunciat pel president, que millora les condicions salarials del personal de justícia amb efectes retroactius des de l’1 de gener”, ha puntualitzat.
Formació i cultura
En matèria educativa i social, la portaveu ha traslladat que s’han aprovat dos convenis rellevants. Un amb la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) perquè els seus estudiants universitaris facen pràctiques. Este acord permetrà als estudiants de grau i màster complementar la seua formació amb pràctiques externes curriculars o extracurriculars en la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, o en les seues entitats dependents com l’IVAJ o l’IVASS.
A més, el Consell ha aprovat un altre conveni amb les cinc universitats públiques valencianes per a promoure activitats acadèmiques dirigides a persones majors durant el curs 2024-2025. Per a fer-ho, es destinaran 120.000 euros (24.000 euros per a cada universitat) a fi de fomentar estes activitats formatives, que inclouen itineraris formatius en diverses àrees de coneixement, cursos monogràfics, conferències i visites guiades, buscant proporcionar oportunitats d’aprenentatge, creativitat i integració cultural i social a este col·lectiu.
D’altra banda, Camarero ha assenyalat que també s’ha donat el vistiplau a un pla de col·laboració amb la Diputació de Castelló i l’EPSAR per valor de 20,6 milions d’euros per a renovar i construir infraestructures hidràuliques. I s’han assignat 1,6 milions d’euros als Centres Europeus d’Empreses Innovadores per a formació tecnològica avançada en el marc del projecte Tech FabLab.
Finalment, ha indicat que s’ha subscrit un acord amb l’Ajuntament de València per a la 40a edició de Cinema Jove, que se celebrarà del 19 al 28 de juny, i es consolida com un referent internacional del cine jove.
Galeria d'imatges
Vídeos relacionats
Talls de veu relacionats
Susana Camarero
Susana Camarero
Marciano Gómez
Marciano Gómez