Visor detalle nota de prensa

Sanitat

Marciano Gómez exigix al Ministeri de Sanitat que assumisca la seua responsabilitat de flexibilitzar les unitats docents i augmentar les places MIR

04/06/2025
Marciano Gómez exigix al Ministeri de Sanitat que assumisca la seua responsabilitat de flexibilitzar les unitats docents i augmentar les places MIR
  • El conseller de Sanitat ha comparegut en la comissió general de les comunitats autònomes en el Senat, a on ha insistit a la ministra Mónica García que resolga el problema de dèficit de professionals
  • Marciano Gómez ha destacat que en la Comunitat Valenciana “estem disposats a formar un 15 % més de professionals si es flexibilitzen estes unitats docents”
  • La Comunitat Valenciana ja està implementant mesures per a fidelitzar i incentivar els professionals i iniciatives per a desburocratitzar, digitalitzar i reorganitzar la jornada laboral en els centres de salut

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha exigit al Ministeri de Sanitat que assumisca la seua responsabilitat “de flexibilitzar les unitats docents de formació sanitària especialitzada i augmentar el nombre de places MIR per a resoldre el dèficit de professionals sanitaris que afecta totes les comunitats autònomes”.

Gómez, que ha comparegut en la comissió general de les comunitats autònomes en el Senat, ha assenyalat que “des de la meua arribada al Govern de la Generalitat Valenciana el juliol de 2023, he reivindicat en diverses ocasions, tant al ministre José Manuel Miñones com a l’actual ministra de Sanitat, Mónica García, que resolguen l’augment de les places MIR, ja que és un problema nacional que requerix una solució nacional”.

I per a això, el conseller ha insistit a la ministra que “ha d’entrar de ple en l’arrel del problema i flexibilitzar les unitats docents de medicina familiar i comunitària, que és l’especialitat que més falta fa en estos moments”.

Cal recordar que les unitats docents de formació sanitària especialitzada són competència directa del Ministeri de Sanitat, i són les comunitats autònomes les que assumixen el finançament i l’acció formativa. En este sentit, Marciano Gómez ha destacat que en la Comunitat Valenciana “estem disposats a formar un 15 % més de professionals si es flexibilitzen estes unitats docents”.

Així mateix, ha recordat que, en la Comunitat Valenciana, “la unitat docent de Medicina Familiar i Comunitària de l’Hospital Doctor Peset de València ha sigut la primera que ha cobert la totalitat de les places de residència; la de l’Hospital Clínic, la tercera, i la de l’Arnau, la quinta d’Espanya, per la qual cosa anem en la bona direcció, però ha de ser el Ministeri el que resolga la problemàtica”.

Per això, ha insistit en la necessitat que el Ministeri assumisca les seues competències i flexibilitze els criteris per a autoritzar noves unitats docents, garantint un increment mínim de 1.000 places addicionals en l’àmbit nacional, només 1.000 places, malgrat que el Ministeri argumenta que en fan falta més de 2.500.

Mesures adoptades en la Comunitat Valenciana

Durant la seua intervenció, el conseller ha destacat una sèrie de mesures adoptades en la Comunitat Valenciana per a fer front a l’escassetat de professionals en l’àmbit sanitari.

Així, Gómez ha assenyalat que una de les prioritats per a la Conselleria ha sigut impulsar l’atenció primària, “i prova d’això és que atenció primària compta amb una direcció general pròpia dotada amb més de 1.700 milions d’euros”. A més, ha recordat que el pressupost sanitari de la Comunitat Valenciana és el major de la història, i respecte al pressupost del Botànic de fa dos anys hi ha hagut un increment lineal de mil milions d’euros.

Durant la compareixença, ha explicat les mesures adoptades en la Comunitat Valenciana per a pal·liar l’escassetat de personal en medicina de família i comunitària en atenció primària. Per això, per a atraure i fidelitzar els professionals en el Sistema Valencià de Salut, s’oferiran contractes d’un a tres anys a aquells residents que finalitzen la seua formació en la regió.

A més, s’han desenrotllat actuacions orientades a la desburocratització de l’atenció primària per a reduir la càrrega administrativa dels professionals i s’han incorporat ferramentes basades en la intel·ligència artificial per a facilitar la labor diagnòstica dels professionals. A més, s’està duent a terme una reorganització de la jornada laboral en atenció primària, de manera que la jornada ordinària siga de dilluns a divendres, reservant els dissabtes per a guàrdies d’atenció continuada amb una retribució addicional.

Finalment, el conseller ha recordat que des del departament de Sanitat s’acaba d’aprovar el nou decret d’atenció primària i comunitària, que establix una nova estructura jeràrquica en l’organització, la qual cosa permetrà avançar en eficàcia i qualitat.

En definitiva, Marciano Gómez ha assenyalat que, des de les comunitats autònomes, sí que s’estan desenrotllant mesures per a fer front a la falta de professionals sanitaris, però ha de ser el Ministeri el que resolga este assumpte que concernix tot el territori nacional.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Marciano Gómez, conseller de Sanitat

Marciano Gómez, conseller de Sanidad