Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
L’Hospital Doctor Balmis disposarà d’una unitat de neuromodulació i una unitat d’hospitalització psiquiàtrica

- Una jornada amb més de 150 professionals analitza les cures necessàries per a persones amb trastorn mental greu i els reptes de salut mental en la població infantojuvenil
- Pacients del col·lectiu Alicarte Diversa exposen treballs artístics en la claraboia del centre sanitari
L’Hospital Doctor Balmis disposarà d’una unitat de neuromodulació amb equips de teràpia electroconvulsiva (TEC), neuroestimulació magnètica transcranial i estimulació transcranial per corrent directe domiciliat. Així ho ha anunciat este dimecres, en la III Jornada de Salut Mental d’Alacant: Melancolia, Psicosi i Suïcidi en el Segle XXI, el director general de Salut Mental i Addiccions, Bartolomé Pérez.
El director general, que ha inaugurat este fòrum, ha subratllat que l’hospital de referència de la província d’Alacant “disposarà d’una unitat d’hospitalització psiquiàtrica que se situarà definitivament en les instal·lacions mateixes del centre hospitalari”.
En la inauguració ha estat acompanyat pel subdirector mèdic, José María Ibarra; el cap de la Secció de Psiquiatria, Enrique Pérez, i el supervisor d’Infermeria de Salut Mental, José Ramón Soriano.
Esta cita, organitzada per la Secció de Psiquiatria de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis i l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), ha congregat més de 150 professionals de salut mental de la província d’Alacant, entre especialistes, MIR, PIR, IIR de salut mental, estudiants, així com altres professionals interessats en la matèria.
Cures per a persones amb trastorns mentals greus
Durant la trobada s’ha reflexionat sobre dos grans aspectes: la concepció i les cures que requerixen les persones amb trastorns mentals greus en la societat actual, així com la prevenció del suïcidi en la Comunitat Valenciana, amb una especial atenció a la població infantojuvenil.
En la primera taula redona han intervingut experts de referència procedents de diferents punts del territori nacional, com Emiliano Bruner, investigador en paleoneurobiologia en el Museu Nacional de Ciències Naturals del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); el psiquiatre Fernando Colina, i Rafael Huertas, professor d’Investigació del Departament d’Història de la Ciència de l’Institut d’Història del CSIC.
“En primer lloc, ens hem centrat en la tristesa, que hui, des de la paleobiologia, la podem entendre com una característica pròpia de la nostra espècie, que va lligada al desenrotllament cognitiu i intel·lectual que ens caracteritza. Esta tristesa, unida a l’ansietat i l’estrés ens pot portar a la depressió i a la melancolia, que constituïxen la forma més clàssica de la bogeria humana i el fons comú de la resta de les psicosis conegudes”, ha explicat el doctor Enrique Pérez.
Durant la jornada s’ha fet un homenatge al doctor Bartolomé Llopis, natural de la Vila Joiosa i un dels psiquiatres més importants de la història d’Espanya, que va saber vore i desenrotllar una teoria de la psicosi única.
En una segona taula, moderada per Tomás Cantó, psiquiatra de la Unitat de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (USMIA) de Sant Vicent-II, s’ha abordat la salut mental en la població infantojuvenil, de la mà dels experts Francisco Villar, psicòleg clínic i coordinador del programa de suïcidi del Departament de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, i Natalia García i Carmen Cañada, infermera i psiquiatra de l’Hospital Universitari Príncep d’Astúries de Madrid.
Els especialistes han destacat que este segment de la població està patint altes taxes de malestar emocional i de suïcidi que s’han incrementat en la postpandèmia COVID-19.
Els ponents han analitzat a fons esta qüestió, abordant noves maneres d’intervenció amb els pacients jóvens més greus, per a intentar evitar ingressos psiquiàtrics hospitalaris.
En la conferència de clausura, amb la presentació de María Ángeles Torres, psicòloga clínica de la Unitat de Salut Mental d’Adults (USMA) de Babel, el psiquiatre Mariano Hernández ha reflexionat sobre l’escriptora Virginia Woolf, que, amb el seu talent narratiu, va trobar una forma de lluita contra la melancolia.
Art per a recuperar el control
En la trobada també s’han abordat aspectes relacionats amb la recuperació de les persones amb malaltia mental. Segons el doctor Enrique Pérez, “això suposa que més enllà del diagnòstic i del tractament que requerixen, hem d’esforçar-nos perquè puguen recuperar el control sobre les seues pròpies vides i desenrotllar-les de la manera més satisfactòria possible”.
En este sentit, com a part de la jornada, s’ha inaugurat una exposició d’art amb obres creades per usuaris de salut mental que formen part d’Alicarte Diversa. Esta és una comunitat artística que naix de l’acompanyament terapèutic del psiquiatre Pablo Pelayo, que ha impulsat recentment la creació del projecte al costat d’alguns dels seus pacients, amb el desig de generar un espai artístic que no només fora terapèutic, sinó també transformador i col·lectiu.
L’exposició s’ha inaugurat durant la jornada i es podrà visitar durant diversos dies en la claraboia de l’Hospital Doctor Balmis.