Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
Agricultura intensifica a Castelló la lluita contra el mosquit tigre amb la solta de més d’1,5 milions de mascles estèrils entre 2025 i 2026

- L’actuació cobrirà més de 16 hectàrees a Castelló de la Plana i podria assolir una superfície d’influència superior a les 36 hectàrees
- La Generalitat està desenrotllant una campanya contra este insecte capaç de transmetre malalties infeccioses mitjançant l’alliberament de 28 milions de mascles estèrils en les tres províncies, amb una inversió d’1,7 milions d’euros
- Es tracta d’un mètode innovador i respectuós amb el medi ambient que ha demostrat ser altament eficaç, ja que aconseguix reduir la presència d’este insecte en fins a un 80 %
La Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca intensifica la lluita contra el mosquit tigre a Castelló de la Plana amb la solta de més d’1,5 milions de mascles estèrils durant els anys 2025 i 2026.
El secretari autonòmic d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Vicente Tejedo, ha assenyalat que “concretament a Castelló de la Plana, la previsió és alliberar més d’1,5 milions de mascles estèrils sobre una superfície de més de 16 hectàrees, que, gràcies al comportament natural de dispersió d’estos insectes, tindrà un efecte real sobre una extensió superior a les 36 hectàrees, incloent àrees urbanes i periurbanes a on la presència del mosquit tigre és més problemàtica”.
Vicente Tejedo ha assistit, juntament amb el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, Cristian Ramírez, a una solta del mosquit tigre estèril al Parc del Geòleg José Roy, de Castelló de la Plana, en el marc del pla integral, que està desenrotllant la Generalitat, que consistix en la solta de mascles esterilitzats per a impedir la reproducció de l’espècie i que s’està aplicant en diferents localitats de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de minimitzar els riscos.
Tejedo ha explicat que, “a més, es durà a terme un sistema de seguiment continu en cinc parcs de la ciutat de Castelló de la Plana, a on s’han col·locat paranys cada 100 metres. En estos paranys, les femelles del mosquit depositen els seus ous i, cada setmana, s’arrepleguen i analitzen per a comprovar quants arriben a fer eclosió”.
“Amb eixes dades es pot saber si els mascles estèrils estan funcionant correctament, és a dir, si estan evitant que els ous es desenrotllen. Este control es fa des de finals de febrer fins a novembre amb la finalitat de seguir de prop l’evolució del tractament durant tota la temporada de risc”, ha assenyalat Vicente Tejedo.
El Mètode TIE (tècnica de l’insecte estèril), aplicat al mosquit tigre, és un mètode de control biològic consistent en l’alliberament de milions de mosquits tigre mascle, estèrils. Encara que s’aparien quan se solten, no es reproduïxen perquè s’han esterilitzat prèviament. Així s’aconseguix reduir la seua població en més d’un 80 %.
El secretari autonòmic d’Agricultura ha destacat que “amb esta tècnica fem un pas ferm en el control d’una plaga que suposa un problema creixent en moltes ciutats, alhora que apostem per solucions eficaces i respectuoses amb l’entorn, que prioritzen la salut de les persones sense danyar el medi ambient”.
Tejedo ha afegit que este sistema, que ja s’utilitza des de fa anys per a controlar altres plagues agrícoles com la mosca del Mediterrani, “permet actuar de manera molt dirigida i amb un seguiment tècnic rigorós, i que s’adapta perfectament a entorns urbans com Castelló de la Plana”.
Adeu al mosquit tigre
En el marc de la campanya “Adeu al mosquit tigre” que està desenrotllant la Generalitat, s’alliberaran, entre 2025 i 2026, més de 28 milions d’exemplars en una superfície de 160 hectàrees distribuïdes en poblacions com Polinyà de Xúquer, Paterna, Torrent, Sagunt, Elx, Castelló de la Plana, València i Alacant, encara que l’àrea efectiva d’influència pot assolir les 300 hectàrees, ja que els mosquits es desplacen i es dispersen per l’entorn, cosa que amplia l’abast del tractament i el seu impacte positiu.
La Conselleria d’Agricultura destina 1,7 milions al desenrotllament i l’execució d’esta tècnica en la Comunitat Valenciana.
Tejedo ha subratllat que esta tècnica “permet actuar amb precisió i eficàcia, evita l’ús massiu de productes químics i reduïx l’impacte ambiental de les actuacions”.
“Apostem per ferramentes que combinen innovació científica i sostenibilitat per a abordar els reptes que planteja l’expansió d’espècies invasores com el mosquit tigre, un insecte que no sols causa molèsties, sinó que pot actuar com a transmissor de malalties”.
Finalment, el secretari autonòmic d’Agricultura ha destacat “el compromís de la Generalitat amb la gestió integrada de plagues, apostant per solucions biològiques, sostenibles i segures per a protegir la salut pública i millorar la qualitat de vida de la ciutadania, especialment en zones urbanes a on la presència del mosquit tigre s’ha convertit en un problema recurrent”.