Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
Sanitat amplia la xarxa de centres de vacunació internacional als 24 departaments de salut del sistema valencià

- La Comunitat Valenciana és una de les primeres autonomies que ha implantat un centre de vacunació internacional en cada departament de salut
- La Conselleria complementa i millora en la Comunitat Valenciana l’oferta dels tres centres de vacunació de sanitat exterior, competència del Ministeri de Sanitat
- Salut Pública recorda la importància d’acudir a estos centres que oferixen atenció individualitzada i integral davant de viatges a l’estranger
La Conselleria de Sanitat ha ampliat la xarxa de centres de vacunació internacional per a garantir esta prestació en tots i cada un dels departaments de salut. D’esta manera, els 24 departaments de salut del sistema valencià oferixen ja atenció a la persona viatgera i la possibilitat d’administrar-se les vacunes pertinents gràcies a la creació dels nous centres de vacunació internacional de l’Hospital de la Ribera, Francesc de Borja de Gandia, Arnau de Vilanova-Llíria, Mare de Déu dels Lliris d’Alcoi, Requena, Torrevieja, Marina Baixa de la Vila Joiosa, Dénia i Manises, que es van incorporar als ja existents en la resta de departaments.
En este sentit, cal destacar que la Comunitat Valenciana ha sigut una de les primeres autonomies que ha implantat un centre de vacunació Internacional en cada departament de salut, millorant i complementant l’oferta dels tres centres de vacunació de sanitat exterior existents en la Comunitat.
Així, cal recordar que la vacunació internacional s’emmarca entre les funcions de sanitat exterior, competència exclusiva del Ministeri de Sanitat.
Des de Salut Pública, es recorda la importància d’acudir als centres de vacunació internacional davant dels viatges a l’estranger. Es tracta d’un servici sanitari que oferix assessorament i una atenció individualitzada i integral al viatger internacional, a través de consells sanitaris i de l’administració de les vacunes obligatòries i recomanables, així com medicaments preventius i informació sobre els riscos sanitaris inherents als viatges internacionals.
En este sentit, el director general de Salut Pública, Juan Beltrán, ha destacat la col·laboració entre Salut Pública i Medicina Preventiva en la immunització dels qui viatgen des de la Comunitat Valenciana fins a l’estranger, “no només per a preservar la seua pròpia salut, sinó també per a evitar la propagació internacional de malalties”. En este punt, ha subratllat també la importància d’acudir als centres de vacunació internacional després del viatge “en el cas que s’haja produït alguna circumstància anòmala durant el viatge que requerisca consulta sanitària”.
Així mateix, en cas de símptomes com ara febra, diarrea, dolor articular o lesions cutànies, és important informar immediatament el metge sobre els viatges realitzats en l’últim any a zones tropicals o països en vies de desenrotllament, ja que algunes malalties poden manifestar-se fins i tot diversos mesos després d’haver tornat.
L’any passat, un total de 15.307 viatgers es van vacunar en la Comunitat Valenciana. Per províncies, en van ser 1.977 a Castelló, 7.923 a València i 5.407 a Alacant.
Centres de vacunació internacional
Els centres de vacunació internacional de la Comunitat Valenciana estan situats en un centre hospitalari i principalment estan atesos per professionals del Servici de Medicina Preventiva.
Estos centres desenrotllen un paper fonamental a l’hora de promoure una educació sanitària i informar la població viatgera amb la finalitat de protegir la salut pública i evitar la possible importació de malalties contretes durant la seua estada en altres països. En este sentit, oferixen, com a mesures preventives, tractaments de profilaxi enfront de la malària, en aquells casos que siga necessari, així com l’administració de les vacunes indicades en funció del tipus de viatge, la seua duració i el país de destinació.
Segons el director general, “esta labor és fonamental no només per a protegir la salut individual dels qui viatgen a destinacions amb requisits específics de salut, sinó també com a part de les estratègies de salut pública, ja que contribuïx a la prevenció i el control de malalties”.
Beltrán recomana que “tot viatger que planege visitar un país en desenrotllament demane la cita en un centre especialitzat en medicina del viatger amb suficient antelació per a ser valorat entre quatre i huit setmanes abans de l’eixida”.
Els dos riscos més comuns en els viatges internacionals són, d’una banda, la possible exposició a mosquits i, d’altra banda, l’exposició a l’aigua i aliments contaminats i el risc d’infeccions associades, principalment en regions tropicals i subtropicals.
Així mateix, en els viatges internacionals s’han de tindre en compte altres factors de risc com la radiació solar, la calor i la humitat, les picades de caparres o el contacte amb animals, que poden ser vectors de malalties infeccioses, així com problemes de salut relacionats amb el trànsit.