Visor detalle nota de prensa

Sanitat
Sanitat

L’Hospital Clínic de València inicia els tractaments de radioteràpia intraoperatòria

09/06/2025
L’Hospital Clínic de València inicia els tractaments de radioteràpia intraoperatòria
  • Es tracta d’una tècnica que administra durant la intervenció quirúrgica el tractament de radioteràpia d’alta precisió
  • En fer-se durant una operació es veu directament la zona que s’ha de tractar evitant actuar sobre zones sanes
  • L’equip ha comptat amb un pressupost d’1.290.667 euros

 

L’Hospital Clínic Universitari de València ha incorporat a la seua cartera de servicis la radioteràpia intraoperatòria gràcies a l’adquisició d’un accelerador d’electrons mòbil situat en el quiròfan. Es tracta d’un equip d’alta tecnologia que ha comptat amb una inversió d’1.290.667 euros.

La radioteràpia intraoperatòria és una tècnica en la qual, a diferència de la radioteràpia convencional, la radiació s’administra en el mateix quiròfan durant el procés d’una intervenció quirúrgica per a extirpar un tumor. Entre els beneficis que suposa esta tècnica es troba el fet de poder administrar la radiació de manera més dirigida al tumor, disminuint la irradiació de les zones de voltant.

Per a la realització d’este tractament és necessària l’estreta col·laboració entre diferents servicis, entre els quals Cirurgia General, Oncologia Radioteràpica, Radiofísica i Anestesiologia, entre altres.

El primer cas tractat amb esta tècnica ha sigut un carcinoma de mama. La tècnica ha permés completar la radioteràpia en una única sessió, minimitzant els desplaçaments posteriors a l’hospital i reduint l’impacte emocional de tractaments més prolongats.  A més, en concentrar la dosi sobre el llit tumoral, protegix els teixits sans i disminuïxen significativament els efectes sobre la pell i altres òrgans.

Tal com ha explicat el doctor Eduardo Ferrer, cap del Servici d’Oncologia Radioteràpica, “la radioteràpia intraoperatòria s’utilitza per a tractar diferents tumors malignes, entre els més freqüents, càncer de mama en estadis precoços, en pacients de més de 50 anys, sarcomes de parts toves, recaigudes de càncer de recte, recaigudes de càncer ginecològic i patologies tumorals de la regió hepatobiliar, etc. En administrar-se directament la radiació en el llit tumoral es minimitza l’exposició dels teixits circumdants sans i permet, a més, fer una avaluació visual directa de la zona”.

 

Galeria d'imatges