Visor detalle nota de prensa

Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

El Consell reforça la mamprenedoria tecnològica amb més d’1,6 milions d’euros destinats als CEEI de Castelló, València i Elx

10/06/2025
  • Del total d’ajudes, el CEEI de Castelló rebrà 514.642 euros; el de València, 555.146 euros, i el d’Elx, 595.014 euros, per a desenrotllar de manera coordinada iniciatives formatives dirigides al conjunt del territori autonòmic
  • Els programes formatius posaran l’accent en la capacitació en tecnologies digitals habilitadores, com la intel·ligència artificial, així com en el foment de la creació, l’escalat i la consolidació d’empreses innovadores

El Ple del Consell ha aprovat un decret que regula la concessió directa d’ajudes per un import total d’1.664.803,44 euros als centres europeus d’empreses innovadores (CEEI) de Castelló, València i Elx. Esta actuació s’emmarca en el Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU, amb l’objectiu d’impulsar la formació en mamprenedoria tecnològica en tota la Comunitat Valenciana.

Esta mesura respon a la necessitat d’accelerar la recuperació econòmica i social després de l’impacte de la pandèmia i la dana, i s’alinea amb les estratègies europees i nacionals dirigides a la modernització del teixit productiu, la digitalització i l’enfortiment de l’ecosistema de pimes i mamprenedors.

Les ajudes, concedides de manera directa i excepcional, es distribuiran entre els CEEI de Castelló (514.642,63 euros), València (555.146,21 euros) i Elx (595.014,60 euros). Estes entitats, pel seu caràcter estratègic i únic dins de l’ecosistema innovador valencià, desenrotllaran de manera coordinada diverses iniciatives formatives dirigides al conjunt del territori autonòmic.

El programa posarà l’accent en la capacitació en tecnologies digitals habilitadores, com la intel·ligència artificial, així com en el foment de la creació, l’escalat i la consolidació d’empreses innovadores.

S’inclouen itineraris formatius d’upskilling (procés mitjançant el qual una persona millora o amplia les seues competències actuals per a adaptar-se a noves exigències dins del seu mateix lloc o sector) i reskilling (adquisició de competències noves que permeten a una persona exercir un treball diferent del que exercia, juntament amb el desenrotllament de competències tant tècniques com transversals). Els dos processos són essencials en contextos de ràpida evolució tecnològica i transformació dels models productius, com ocorre actualment amb l’expansió de la intel·ligència artificial, la digitalització i l’economia verda.

Una prioritat en polítiques públiques d’ocupació i formació contínua

Estes activitats, que són una prioritat en polítiques públiques d’ocupació i formació contínua, especialment en el marc d’iniciatives com el Pla de recuperació, transformació i resiliència de la Unió Europea, es complementaran amb servicis d’assessorament, mentoria i tutorització, orientats a facilitar el creixement de projectes empresarials amb alt potencial.

Les accions formatives empraran metodologies actives i innovadores, i el material didàctic que es genere serà accessible de manera lliure a través d’una plataforma en internet. Es promourà, a més, la col·laboració entre els diferents agents de l’ecosistema mamprenedor, amb la finalitat de garantir l’eficiència i la rendibilitat social dels recursos invertits.

Les entitats beneficiàries hauran de complir uns estrictes requisits de justificació, transparència i control. Així mateix, hauran de respectar el principi de no causar dany significatiu al medi ambient (DNSH) i ajustar-se als criteris d’etiquetatge digital definits en el marc del PRTR. L’execució del gasto haurà de completar-se abans del 30 de desembre de 2025, si bé les accions es podran justificar fins al 25 de febrer de 2026.

Amb esta iniciativa, el Consell reafirma el seu compromís amb un model econòmic basat en la innovació, la sostenibilitat i la resiliència. La mesura contribuirà, a més, a la retenció i l’atracció de talent i a la millora de la competitivitat de les pimes i start-ups tecnològiques de la Comunitat Valenciana.