Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
Ivace+i finança un projecte innovador de neteja i descontaminació de plàstics per a la seua reutilització en l’àmbit alimentari

- Este treball busca donar resposta a la dificultat de complir els requisits de seguretat alimentària que establix la UE i assegurar la protecció al consumidor
- La consellera Marián Cano destaca que el sector del plàstic “està fent esforços significatius per a avançar cap a la sostenibilitat, però es necessita un compromís que involucre tota la cadena de subministrament”
L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) ha finançat una nova investigació que lidera l’Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) enfocada a buscar noves formes de neteja i descontaminació de plàstic reciclat per a la seua reutilització en l’àmbit de l’alimentació.
En concret, la investigació se centra en la descontaminació de les poliolefines, una classe de material molt utilitzat en envasos. Amb esta investigació, AIMPLAS està treballant en tècniques avançades de descontaminació capaces de transformar residus postconsum en materials reciclats segurs, seguint les directrius de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).
Per a la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, “el sector del plàstic està fent esforços significatius per a avançar cap a la sostenibilitat, però es necessita un compromís que involucre tots els actors de la cadena de subministrament i que promoga la innovació, la col·laboració i el canvi de comportament dels consumidors”.
En este sentit, Marián Cano ha destacat la labor d’AIMPLAS amb este nou repte que busca donar resposta a la dificultat de complir els requisits de seguretat alimentària que establix la normativa europea i assegurar la protecció al consumidor.
Reptes tècnics
“A diferència d’altres materials, el reciclatge de poliolefines presenta importants reptes tècnics i la seua àmplia varietat d’usos, la presència de múltiples additius i el seu comportament químic fan que els processos de descontaminació siguen més complexos i requerisquen tecnologies especialitzades”, ha explicat Adrián Morales, investigador en reciclatge mecànic en AIMPLAS.
Per això, l’enfocament d’esta iniciativa busca “no només complir les regulacions i directives europees, sinó també assegurar la protecció del consumidor i la confiança en els productes alimentaris envasats”, ha assenyalat Morales.
Este avanç representa una oportunitat perquè empreses, especialment pimes, puguen incorporar materials reciclats en els seus processos productius amb garantia de seguretat i traçabilitat.
El projecte compta amb la col·laboració d’ACTECO, SPBERNER i PICDA, companyies compromeses amb la innovació i la sostenibilitat que participen activament en la validació de les tecnologies desenrotllades. A més, DECONWASTE està alineat amb els Objectius de Desenrotllament Sostenible (ODS).
Des d’AIMPLAS consideren que “esta investigació permetrà a les empreses superar un dels principals colls de botella del reciclatge de poliolefines, habilitant l’ús de materials fins ara descartats en la fabricació de nous envasos o altres productes en contacte directe amb aliments”.
Amb este projecte, AIMPLAS torna a posicionar-se com a referent en l’aplicació de la ciència i la tecnologia als grans reptes de la sostenibilitat en la indústria del plàstic, fomentant una economia més circular, segura i alineada amb les polítiques mediambientals europees.