Sanitat Universal i Salut Pública
Tecnologia sanitària

El nou mamògraf de l'Hospital d'Elda incrementa fins en un 40% la detecció de càncers invasius

17/11/2015
El nou mamògraf de l'Hospital d'Elda incrementa fins en un 40% la detecció de càncers invasius
- S'han realitzat 5.400 procediments diagnòstics de mama i més de 500 biòpsies en 2015
- La Unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica ha registrat un total de 212 ingressos fins a setembre de 2015 amb una estada mitjana de 10,55 dies
La consellera de Sanitat Unviersal i Salut Pública, Carmen Montón, ha visitat este matí l'Hospital General Universitari d'Elda, on ha conegut les instal·lacions de la Unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica i el Servei de Radiodiagnòstic, acompanyada de la gerent del centre sanitari, Vicenta Tortosa, l'alcalde d'Elda, Rubén Alfaro, i dels respectius caps d'ambdós serveis, els doctors Eulalia Carrato i Constantino Calabuig.

En l'equip s'han invertit prop de 400.000 euros en el nou mamògraf, que aconseguix mostrar imatges tridimensionals de la mama, i incrementa la detecció de càncers invasius fins en un 40%.
Per la seua banda, el doctor Calabuig ha explicat que amb esta nova tecnologia es disposa de nous mitjans per al diagnòstic del càncer de mama, la biòpsia per tomosíntesi 3D i la imatge sintetitzada C-View, és a dir, 15 talls en 3D i una sola sintetització de la imatge digital.

La setmana passada van començar a realitzar-se mamografies digitals amb tomosíntesi 3D. Esta tecnologia aconseguix mostrar imatges tridimensionals de la mama i revela un nombre més gran de lesions potencialment malignes, com ara masses, distorsions o asimetries, i se situa d'esta manera al capdavant dels hospitals de la xarxa de la Conselleria de Sanitat.

D'una banda, la imatge sintetitzada Cview™ reconstruïx, a partir dels talls de la tomosíntesi 3D, una imatge plana (2D) sense necessitat d'haver sigut adquirida. És l'únic sistema validat per a poder substituir la imatge 2D de mamografia convencional, i reduïx l'exposició al pacient a quasi la meitat de la dosi de radiació en el procés de diagnòstic.

D'altra banda, la biòpsia guiada per tomosíntesi 3D, permet prendre mostres de lesions mamàries, que únicament poden ser vistes per este sistema, la qual cosa facilita poder confirmar la sospita diagnòstica, sense necessitat que el pacient passe per quiròfan.

L'Hospital General d'Elda ha realitzat al llarg de 2015, més de 5.400 procediments diagnòstics de mama (mamografia-ecografia) i més de 500 biòpsies. Amb esta nova incorporació de tecnologia, podrà donar un servei més ràpid als pacients, realitzar una detecció precoç del càncer de mama, i tractar esta malaltia en fases més inicials.

Unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica i Hospital de Dia

El Servei de Psiquiatria de l'Hospital General d'Elda consta de dos espais: la Unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica i l'Hospital de Dia. En 2010 es va crear la Unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica per a l'hospitalització aguda i en 2013 es va realitzar una reubicació i remodelació d'espais, amb la creació de l'Hospital de Dia, on a més d'atendre pacients amb trastorn mental greu, es realitza el programa de Primers Episodis Psicòtics, que atén els pacients de forma intensiva i en règim ambulatori, perquè no es cronifique la malaltia mental. Es tracta d'un tractament intensiu rehabilitador de 6 mesos a un any de duració en què es realitzen intervencions tant individuals com grupals per als pacients i les seues famílies.

Es realitzen activitats com la planificació del temps dels pacients d'oci i d'activitats rutinàries) rehabilitació; cognitiva; autoregulació emocional, habilitats socials. També hi ha un grup a les vesprades que pretén que els pacients aprenguen a manejar-se en la comunitat, ja que són pacients que tendixen a aïllar-se.

Per la seua banda, la Unitat també disposa de 15 llits d'hospitalització per a les patologies agudes que necessiten ingrés. Les patologies més freqüents són descompensacions i episodis i trastorns psicòtics, trastorns afectius, quadros depressius greus, episodis maníacs, trastorns de la personalitat i patologia dual associada a tòxics (alcohol, cànnabis, cocaïna).

La plantilla que treballa en estos dos espais està composta per 3 psiquiatres (1 en l'Hospital de Dia i 2 en la planta d'hospitalització), 1 psicòleg, 1 terapeuta ocupacional i 8 infermers (1 en l'Hospital de Dia i 7 en planta). En estos es realitza un abordatge multidisciplinari dels pacients.

Entre gener i setembre d'enguany, s'han registrat un total de 212 ingressos, amb una estada mitjana de 10,55 dies. Així mateix, en l'Hosital de Dia, en el mateix període s'està atenent un total de 17 pacients i les seues famílies.

Cal recordar que la salut mental és, segons el parer de la consellera, "una prioritat sanitària i social, que ha d'enfocar-se des d'una perspectiva integradora que pose l'èmfasi en el respecte als drets humans i el rebuig a l'estigma i la discriminació".

Precisament Carmen Montón va presentar recentment a les associacions de pacients i societats científiques la nova Oficina Autonòmica de Salut Mental, que s'encarregarà de coordinar la xarxa de salut mental, elaborar els plans i programes de salut mental i promocionar la participació de pacients i familiars i per a això, tindrà el suport de comités d'experts.

Estos comités d'experts de caràcter interdisciplinari, estaran integrats per professionals sanitaris que estiguen treballant en els serveis assistencials i professionals d'altres matèries, així com representants de les associacions de familiars de pacients, que col·laboraran amb l'Oficina Autonòmica de Salut Mental en l'elaboració d'un Pla Estratègic de Salut Mental.

Galeria d'imatges