Sanitat Universal i Salut Pública

Dissenyen una nova aplicació per a facilitar el seguiment i millorar l'adherència al tractament de pacients amb psicosi

25/11/2015
- En fase de prototip, ha sigut desenvolupada per psiquiatres de l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic i del CIBERSAM i investigadors de la Universitat Politècnica de València
- Recorda al pacient la presa de medicació i li formula diverses preguntes sobre el seu estat d'ànim i dels efectes de la medicació
- El metge pot programar totes les preguntes i veure les respostes del pacient via web, la qual cosa li permet tindre una visió permanentment actualitzada del seu estat, adequant el tractament a la seua evolució
Investigadors de l'Institut d'Investigació de l'Hospital Clínic-INCLIVA (integrats en el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental dependent de l'Institut de Salut Carles III-CIBERSAM) i de la Universitat Politècnica de València, han dissenyat una nova aplicació web i mòbil l'objectiu de la qual és facilitar el seguiment, monitoritzar l'estat anímic i millorar l'adherència al tractament de pacients amb psicosi.

L'aplicació, en fase de primer prototip, destaca pel seu fàcil ús, de manera que la interacció requerida per part del pacient és mínima. Recorda al pacient la presa de medicació i li formula diverses preguntes -supervisades per especialistes- sobre el seu estat d'ànim i dels efectes de la medicació.

Per la seua banda, el metge pot programar totes les preguntes i veure les respostes del pacient via web, la qual cosa li permet tindre una visió permanentment actualitzada del seu estat, adequant el tractament a aquest. D'aquesta manera, contribueix a definir la posologia, dosi diària, etc. L'equip d'investigadors està liderat per Ignacio Blanquer, per part de la UPV, i pel Dr. Julio Sanjuán, psiquiatre de l'Hospital Clínic i investigador de l'Institut INCLIVA i del CIBERSAM.

"Basada en Android, l'aplicació recopila informació de seguiment per mitjà de notificacions programades amb una certa freqüència, i les envia a una base de dades on s'emmagatzema tant la informació rebuda pel pacient com la configuració de programació de les notificacions", apunta Ignacio Blanquer, investigador de l'Institut I3M de la Universitat Politècnica de València.

Quatre tipus de missatges i botó de contacte urgent

Els missatges que rep el pacient poden ser de quatre tipus: recordatori, estats d'ànim, efectes secundaris i actitud davant de la medicació.

El primer d'ells -recordatori- avisa el pacient que ha de prendre's la medicació. "No té per què coincidir amb l'hora de la presa i opcionalment, se li pot preguntar si va ingerir l'última presa", apunta David Arce, investigador també de l'I3M de la UPV.

En el missatge d'estat d'ànim, es pregunta al pacient com es troba en aqueix moment; i el d'efectes secundaris consisteix en un conjunt de preguntes per a comprovar si el pacient experimenta alguna reacció. Mentrestant, l'últim d'ells -actitud davant de la medicació- aglutina un conjunt d'afirmacions per a comprovar quina és l'acceptació del pacient davant del tractament.

A més de totes aquestes notificacions, el pacient té l'oportunitat, en el cas que estiga patint una crisi, d'enviar un avís al metge informant del seu estat d'excepció per mitjà d'un botó de sol·licitud de contacte urgent.

Validació i següents passos

El sistema ha sigut avaluat durant dos mesos en el Servei de Psiquiatria de l'Hospital Clínic de València, en una prova pilot en què van participar un pacient i dos metges del centre hospitalari. Segons apunta la Dra. María José Escartí, membre de l'equip mèdic de treball del projecte i investigadora del CIBERSAM, "l'aplicació em va permetre conéixer l'estat clínic del pacient abans que es presentara en la consulta i per tant d'estar més preparada per a prendre decisions quant al seu tractament".

El pròxim objectiu dels investigadors és integrar en la història clínica la informació arreplegada.

Sobre la psicosi

La psicosi és una condició mental severa definida com una pèrdua de contacte amb la realitat. Els símptomes característics de la psicosi són, d'una banda, les al·lucinacions, que corresponen a una percepció errònia i inconscient de l'entorn, com la percepció d'un procés sensitiu en absència d'una causa externa, i d'un altre, els deliris, que corresponen a una interpretació errònia de la realitat i es manifesten en forma d'idees i creences falses resistents a l'autocrítica per part del pacient.

Els pacients que reben tractament antipsicòtic per via oral tenen una adherència estimada de menys d'un 60% i un 70% dels pacients psicòtics abandona el tractament als 6 mesos d'iniciar-se. La taxa mitjana d'adherència amb medicació antipsicòtica és d'un 58%, amb un rang variable des del 24 al 90%.

L'estudi CATIE dut a terme amb malalts esquizofrènics subratlla que aquests sovint abandonen el tractament o no el compleixen independentment de la medicació que reben, de manera que un 74 %pacients interrompen el tractament abans dels 18 mesos i un 40 dels pacients interrompen el tractament per voluntat pròpia.

Galeria d'imatges