President
'Justícia i canvi de cicle polític a la CV'

Puig assenta les bases del canvi polític a la Comunitat amb el diàleg, l'honradesa i la igualtat

25/11/2015
Puig assenta les bases del canvi polític a la Comunitat amb el diàleg, l'honradesa i la igualtat
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que les bases del canvi polític que desenvolupa el seu govern estan assentades en el diàleg, l'honradesa i la igualtat, que és el que els valencians van exigir en les passades eleccions.
Destaca entre els primers passos del seu govern la universalitat de la sanitat i la gratuïtat dels llibres de text
- Assegura que invertir en justícia és garantir la seguretat del benestar de les persones


El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que les bases del canvi polític que desenvolupa el seu govern estan assentades en el diàleg, l'honradesa i la igualtat, que és el que els valencians van exigir en les passades eleccions.

Així s'ha pronunciat el president Ximo Puig en la conferència que ha oferit en l'Ateneu Mercantil de València i que estava organitzada per l'Associació Valenciana de Juristes Demòcrates (AVJD). En el seu discurs, titulat "Justícia i canvi de cicle polític a la Comunitat Valenciana", Puig ha insistit en el fet que estos són "els tres cognoms" que el Consell que presidix està posant en pràctica en la seua gestió ja que segons la seua opinió "amb diàleg, construirem una societat més democràtica, amb honradesa recuperarem el prestigi de les institucions i amb igualtat cohesionarem la nostra societat i el nostre país".

En referència al primer d'estos factors, Puig ha destacat que el caràcter plural del Consell que presidix està "basat en el diàleg" entre els seus membres així com en la voluntat de diàleg amb tota la societat i sobre açò, a més, ha insistit en la necessitat d'enteniment tant entre les forces polítiques com entre les distintes administracions per a construir una millor Comunitat Valenciana.

A continuació, Puig ha subratllat que "els ciutadans van votar honradesa sense matisos ni excuses" després d'anys de polítiques que van tacar la imatge de totes les institucions. Així, en la lluita per regenerar la seua imatge el president ha fet un reconeixement "al treball dels partits polítics, les associacions, els periodistes, els policies, els fiscals i els jutges que sense parar i lluitant moltes vegades amb poderosos interessos estan garantint el compliment de la llei i fent justícia.

Finalment, el cap del Consell ha fet menció de la igualtat com a eix vertebrador de l'acció del Consell i també ara com un valor necessari per a eixir de la crisi. Per això ha recordat que la igualtat és l'essència de polítiques com la recuperació de la universalitat en la sanitat, la derogació del copagament o l'impuls al pla de llibres gratuïts, passos importants però encara insuficients per a corregir la fractura social que ha destapat la crisi i que segons Puig va ser creada pel model econòmic anterior a esta.

Per a dur a terme una acció de govern amb vocació de ser dialogada, honrada i igualitària és imprescindible, com ha subratllat el president Puig, disposar d'una justícia àgil, motiu pel qual el pressupost global de justícia per al pròxim exercici s'ampliarà en un 6,1%. Es tracta d'un avanç que Puig considera encara insuficient però "substancial" si es té en compte la disminució del pressupost entre 2008 i 2014 a pesar que la càrrega de treball que suporten els jutges de la Comunitat supera en un 10% la mitjana nacional, ha explicat.

Es tracta d'un canvi en la inversió en justícia del qual el president ha volgut deixar constància per a mostrar que esta és una de les prioritats que la Generalitat s'ha marcat ja que una millor justícia és més seguretat jurídica i, ben sovint, més seguretat de la integritat i el benestar de les persones, no en va el 25% dels valencians estan pendents d'una resolució judicial pel que són necessàries reformes del sistema en profunditat.

Una situació a la qual cal posar remei a pesar de la llosa del deute i les injustícies del sistema de finançament, ja que com ha subratllat, les solucions depenen tant de l'existència de recursos com de la voluntat política de les parts implicades.

Així Puig, ha recordat que en els pressupostos de 2016 s'atendrà la reivindicació històrica dels juristes valencians, pel que fa al deute del torn d'ofici i a la rebaixa del barem de les actuacions que realitzaven els advocats del torn d'ofici i per això ha dit Puig que en els comptes de 2016 anem per fi a aconseguir que recuperen el poder adquisitiu perdut des de 2012 i que es repare una situació que mai degué haver-se produït.

A més, ha deixat patent la intenció del Consell de posar en marxa un sistema informàtic que garantisca la interconnexió i que done ús als més de 3.000 ordinadors que han estat emmagatzemats per un error negligent en les aplicacions informàtiques introduïdes.

Finalment, ha reivindicat la implicació de l'Estat en la millora de la situació de la justícia a la Comunitat Valenciana. Puig ha criticat que la nostra autonomia porte cinc anys sense que s'haja creat cap nou jutjat "per això -ha anunciat- reclamarem del Govern de l'Estat 10 nous jutjats que alleugen la sobrecàrrega dels actuals".

Es tracta, en definitiva, d'actuacions o reformes que segons el cap de Consell han de nàixer "d'un gran consens, polític i social, i en el qual intervinguen de manera decisiva els professionals dels diversos àmbits jurídics, sense exclusions".

Documents

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del President de la Generalitat, Ximo Puig, en la conferència 'Justicia i canvi de cicle polític en la Comunitat Valenciana' organitzada per l'Associació Valenciana de Juristes Demócrates