Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

Alberto Ibáñez: "La cultura romaní forma part de la cultura valenciana"

26/11/2015
- El secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, ha inaugurat el V Seminari Internacional Rroma, organitzat per la Federació Maranatha d'Associacions Gitanes.

- Per a Ibáñez, "visibilitzar l'existència de la gitanofóbia és clau per avançar en la igualtat".

- Considera fonamental que el poble romaní "s'empodere", especialment jóvens i dones
El secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, ha manifestat que la cultura romaní forma part de la cultura valenciana, i que a pesar dels avanços dels anys de democràcia el poble gitano pateix encara una exclusió gens comparable amb altres col·lectius, amb "uns prejuís i estereotips que estan molt arrelats en la cultura majoritària i que li dificulten l'accés al mercat laboral, la integració als centres educatius i fins i tot la relació normal amb una gran part de la població".

Alberto Ibáñez, en la inauguració del V Seminari Internacional Rroma organitzat per la Federació Maranatha d'Associacions Gitanes, ha centrat les estratègies en quatre eixos clau, l'educació, l'ocupació, la vivenda i la salut, per a definir mesures adaptades i donar resposta adequada i articulada, amb tots els agents implicats, a grups específics que pateixen una discriminació més gran. També hi ha inclòs la lluita contra la discriminació, perquè "visibilitzar l'existència de la gitanofòbia és clau per avançar en la igualtat. Si no ho fem així continuarem buscant solucions parcials sense arribar a l'arrel del problema", ha assegurat.

El secretari autonòmic d'Igualtat ha insistit en el fet que, a pesar dels avanços, "una societat sana no pot admetre que entre un 65% i un 80% d'estudiants gitanes i gitanos, depenent dels informes, no haja obtingut el graduat de l'Educació Secundària Obligatòria", i per això ha plantejat que les institucions "tenim la major part de responsabilitat, és absolutament irresponsable no fer res davant una situació com aquesta".

També ha assenyalat que la taxa de desocupació de la població romaní pràcticament dobla la de la població total. Segons les dades de l'última Enquesta de Població Activa hi ha un 21,18% de desocupació a Espanya, mentres que dades dels col·lectius gitanos de 2011 situen la població romaní en una taxa del 36,4%, la qual cosa demostra, al seu parer, "l'efecte devastador de la crisi en els col·lectius més vulnerables". Per això, ha precisat, cal "una actuació decidida en la incorporació del poble gitano al mercat laboral, tenint en compte la major dificultat d'accés pels prejuís existents a l'hora de la contractació, per a anar invertint la tendència".

Respecte a l'eradicació total del xabolisme i la infravivenda, ha subratllat la coordinació amb els ajuntaments com a "ferramenta fonamental per a anar canviant i millorant de forma significativa els barris, històricament oblidats, on viu una part important de la població romaní".

Segons ha descrit el secretari autonòmic, la situació en l'àmbit educatiu, laboral i de vivenda té "conseqüències directes en la salut de gitanes i gitanos", i ha assenyalat que els índexs de tabaquisme, obesitat, accidents domèstics o l'accés a les consultes ginecològiques "són majors en la població romaní que en la població general". Per això aposta per "construir un sistema sanitari que contemple les diversitats, de manera que assegure l'accés igualitari als servicis públics" .

Per a Ibáñez és fonamental que el poble romaní "s'empodere", especialment jóvens i dones. "Per a aconseguir el canvi social que volem és imprescindible construir un moviment fort i cohesionat, que tinga capacitat de crear referents socials i de liderar les reivindicacions del poble gitano", ha puntualitzat.

Finalment, el secretari autonòmic ha felicitat la Federació Maranatha pels 20 anys d'existència i pel V Seminari Internacional Rroma, perquè les conclusions d'aquests dos dies de treball "seran de gran utilitat per a conformar les polítiques del futur en l'àmbit europeu, l'espanyol i també el valencià".