Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

La direcció de parcs naturals es cobrirá de forma temporal fins a convocar oposicions

02/12/2015
- Medi Ambient habilitarà un procediment provisional fins a poder convocar oposicions per a la funció que l'anterior govern cobrí amb dinamitzadors
- El mes de gener es farà públic el mecanisme concret i detallat que s'adoptarà,amb transparència, objectivitat i valoració de la capacitat i els mèrits
Desde el primer discurs de la consellera Elena Cebrián en les Corts Valencianes va quedar explicita la voluntat de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de tornar la dignitat tan al concepte de director dels espais naturals protegits com a fórmula d'accés, mitjançant un sistema selectiu públic i transparent que prime la capacitat i els mèrits enfront a qualsevol altra consideració partidista o amiguista.

"Aquesta posició del Consell no ha canviat ni un mil·límetre i així es farà efectiu només ens permeten els tràmits legals", ha declarat el director general de Medi Natural y Evaluació Ambiental, Antoni Marzo.

L'anterior govern havia posat al front en 2012 la figura d'un "dinamitzador" sense capacitats reals de gestió i nomenat discreccionalment amb un canvi en la Llei d'Espais Naturals Protegits que va eliminar la figura de director-conservador. En la Llei d'Acompanyament dels pressupostos de 2016, es modifica esmentada llei, en els articles que regulen la competència i la figura del director conservador, que passa de ser un lloc eventual a ser funcionarial.

Previsiblement en gener es farà públic el mecanisme concret i detallat que s'adoptarà per a cobrir les 12 places pendents, sempre amb les característiques de transparència i objectivitat i amb la valoració de la capacitat i els mèrits per damunt de tot. La conselleria està pendent dels pertinents informes de la Direcció General de Funció Pública i de Pressupostos per poder especificar la formula d'accés definitiva, amb un necessari període de transició, de caràcter provisional. "

"Ha de quedar clar", ha especificat el director general, "que quan es cobrisquen de manera definitiva els puestos de directors de parcs naturals, hauran de ser funcionaris amb plena capacitat tècnica per desenvolupar amb totals garanties una gestió rigorosa".

"El model que preferim, unes oposicions, necessita temps i concrecions organitzatives i detalls tècnics que s'han d'acabar d'esbrinar", ha puntualitzat Marzo. També cal tindre en compte, afegeix, les limitacions financeres en les que s'ha de moure la conselleria, des del punt de vista pressupostari. Aquest procediment, amb les màximes garanties legals i tècniques, pot tardar en materialitzar-se fins i tot un any. Per açò, i fins que es resolguen les oposicions la conselleria preveu un sistema transitori a través d'una convocatòria pública. Aquest sistema provisional especificarà i justificarà els requisits plantejats i les decisions que s'adopten, respondrà a les exigències de transparència i objectivitat i assegurarà la preeminència dels criteris de capacitació tècnica i mèrits dels qui ocupen, encara que siga temporalment, aquestes places de director de parc natural.

La convocatòria provisional s'obrirà a funcionaris amb el nivell i titulacions requerides i, en segon termini, s'acudirà a la normativa vigent per a proveir un puesto de treball amb carácter excepcional, urgent i temporal.

En eixe context de provisionalitat encaixen les modificacions proposades pels grups parlamentàris (Compromís, PSPV, Podemos), mitjançant una esmena de la llei actual de Funció Pública, per a que els ensenyants pogueren participar en el procés selectiu transitori. La modificació plantejada a la llei d'acompanyament del pressuposts ha generat dubtes i crítiques entre alguns col.lectius i organitzacions i finalment ha estat retirada. "Nosaltres estarem sempre disposats al diàleg amb totes les parts implicades en el procés", conclou Anton Marzo.