Presidència

Invat.tur acull el curs d'expert universitari en Cuina Tecnològica

11/12/2015
- La finalitat d'aquesta disciplina és capacitar xefs i gerents amb una formació d'avantguarda
- La matrícula d'aquest curs, de 200 hores lectives, estarà oberta fins al 15 de gener i l'inici del programa formatiu serà al març
El director de l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat.tur), Javier Solsona, i el director tècnic del laboratori de cuina de l'institut, Evarist Miralles, han presentat el curs d'expert universitari en Cuina Tecnològica, la tercera edició del qual se celebrarà a partir de març de 2016. La presentació, emmarcada en una degustació nadalenca d'un Putxero amb Puntals, ha tingut com a novetat la participació del periodista Artur Balaguer en el paper d'ajudant de cuina .
L'activitat va començar prompte en el laboratori de cuina d'Invat.tur dijous passat. A les nou del matí, Miralles va començar a preparar l'olla nadalenca i no la va acabar fins passades les dues del migdia. L'olla, un dels plats més tradicionals de la cuina valenciana, va ser el fil conductor de la presentació del curs de cuina tecnològica davant de la premsa.

El curs, sota la direcció tècnica d'Evarist Miralles i l'acadèmica de Josep Ivars, de l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant, es planteja com un punt de trobada entre professionals de la restauració.
L'evolució de la gastronomia, dels productes culinaris i preparacions, oferta gastronòmica i pastisseria tecnològica són alguns dels mòduls d'aquest curs d'expert, que es complementa amb tallers i seminaris multidisciplinaris. El curs, de 200 hores lectives i amb dos dies setmanals de formació presencial, està dirigit a cuiners i gestors relacionats amb la restauració i el seu objectiu és enfortir les habilitats dels participants i dotar-los amb coneixements gastronòmics, científics, humanistes i de gestió. La finalitat del curs d'expert, impulsat pel laboratori de cuina d'Invat.tur i amb el suport de l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant, és capacitar els participants amb una formació d'avantguarda i dotar-los amb els coneixements necessaris per a fer un sector més competitiu.

Durant el curs, els alumnes treballen en l'aplicació de noves tècniques de cuina i en particular en la de la cuina molecular. Tècniques de cocció, texturitzants, modificadors insípids i incolors de textures, emulsionants, espessidors, esferificants, tècniques d'esferificació, gelificants purs, mescles gelificants, enzims i sucres tecnològics són algunes de les tècniques avantguardistes que s'aplicaran en les classes.

La matrícula estarà oberta fins al 15 de gener i l'inici del curs serà al març. El quadro docent està compost per una trentena de formadors, entre ells diversos professors de les universitats d'Alacant i de la Politècnica de València, així com per professionals de la restauració com el millor pastisser d'Espanya en 2009 Cèsar Romero, Manolo Alonso de Casa Manolo, Vicente Patiño del Restaurant Saiti i cuiner revelació a Madrid Fusion, Miquel Ruiz del Baret de Miquel, Bernd Knoller del restaurant Riff o Quico Moya de l'Escaleta, entre d'altres.

Evarist Miralles explica que aquesta nova formació es planteja davall un prisma tecnològic i que té com a finalitat perfeccionar el treball dels professionals de la restauració, així com dotar-los amb els coneixements necessaris en mètodes de gestió. Miralles apunta que aquest curs es concep com un mitjà per a donar a conéixer la gastronomia valenciana d'avantguarda, "gràcies que ofereix una formació d'alt nivell completament diferenciada de les classes tradicionals i que ens permetrà que l'oferta gastronòmica valenciana es convertisca, en poc de temps, en un referent de la dieta mediterrània".

En les dues edicions anteriors han participat en el curs quasi mig centenar de xefs, gerents i empresaris de la Comunitat Valenciana.

Més informació

invattur.gva.és/

Galeria d'imatges