Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

Més de 500 tortugues marines han sigut acollides des de la creació del centre de recuperació en 1994

29/12/2015
Més de 500 tortugues marines han sigut acollides des de la creació del centre de recuperació en 1994
- En l'actualitat més del 80 % dels quelonis són acollits gràcies a la col·laboració dels pescadors
- Hui s'han soltat a la platja de la Devesa del Saler quatre exemplars de tortuga bova, pràcticament l'única tortuga marina present en el Mediterrani
- Col·laboren en l'acollida i recuperació la Universitat de València, l'Oceanogràfic, les confraries de pescadors, la Creu Roja del Mar, la Guàrdia Civil i els ajuntaments del litoral
La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha alliberat aquest matí quatre exemplars de tortuga bova (Caretta caretta) a la platja de la Devesa al Parc Natural de l'Albufera, en col·laboració amb l'Associació Xaloc i el Parador Nacional de Turisme. En perill d'extinció, aquesta és pràcticament l'única espècie de tortuga marina present en el mar Mediterrani.

Aquestes quatre tortugues reintroduïdes en el mar són part de les 20 acollides en 2015, gràcies bàsicament a la col·laboració dels pescadors. Des de la posada en marxa del Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler en 1994, han sigut acollides 361 tortugues vives, de les quals més del 90 per cent s'han pogut reintegrar al mar, segons el balanç presentat hui. La xifra supera els 500 exemplars si se sumen les tortugues nascudes en arenes valencianes després de la insòlita posta d'ous a les platges del nostre litoral.

De les tortugues rescatades del mar, la majoria (80 %) són entregades hui en dia per pescadors; en 2009 n'eren el 25 per cent. Enguany, 11 procedien de pesca d'arrossegament, cinc de tremall, tres suraven en superfície i una, de palangret de fons. Dues van morir d'embòlia gasosa severa i la resta s'han recuperat.

Present en l'acte, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha manifestat que "la nidificació de tortugues al litoral de la Comunitat Valenciana és excepcional i hem de fer el que es puga perquè resulte més freqüent, no sols per la conservació d'aquesta espècie sinó també perquè les persones depenem de la salut del mar Mediterrani com a ecosistema".

Ha afegit que actes com aquest, que tenen com a testimonis entusiastes els xiquets, "són una manera extraordinària de conéixer de primera mà el medi natural que ens rodeja i aprendre a respectar-lo, perquè a més de tornar les tortugues al mar, una vegada recuperades, contribuïm a sensibilitzar la societat en general perquè contribuïsca a respectar i conservar la vida en el mar".

Les actuacions d'acollida i recuperació de tortugues marines i dofins que apareixen encallades a les nostres costes compten amb el suport, a més de la Conselleria, de la Universitat de València, l'Oceanogràfic, els ajuntaments del litoral, les confraries de pescadors, la Creu Roja del Mar i la Guàrdia Civil. Tots ells formen part de la denominada Xarxa Valenciana d'Encallaments.

De la Granja del Saler a l'Arca del Mar

Des de 2007, l'àrea de Recuperació i Conservació del Mar, Arca del Mar, ubicada en l'Oceanogràfic de València, és l'encarregada de la recuperació de tortugues marines que arriben a les nostres costes, bé per si mateixes o atrapades accidentalment pels pescadors en la seua labors de captura diària. El percentatge de tortugues rehabilitades en 2015 ha sigut del 87 per cent. L'èxit radica en l'experiència tant dels veterinaris en la recuperació de les lesions que presenten, com en la dels tècnics encarregats de la seua supervisió i les seues cures, així com en les bones condicions de les instal·lacions.

La defunció de les tortugues al llarg d'enguany (13 %) s'ha produït fonamentalment pel mal estat en què van arribar, i en menor grau per complicacions secundàries derivades de les patologies per les quals van ingressar. En l'Oceanogràfic es desenvolupen també projectes d'investigació sobre alguns dels problemes que presenten les tortugues capturades accidentalment. Aquests estudis permeten un canvi en els protocols d'actuació, la qual cosa ajuda enormement a la conservació d'aquesta i d'altres espècies marines en tots els centres especialitzats del món.

Gràcies a la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, en 2015 s'han marcat nou tortugues marines amb emissors via satèl·lit per a poder seguir els seus moviments una vegada alliberades al mar i així conéixer la seua adaptació i demanar informació en els moviments migratoris que fa l'espècie pel Mediterrani.

Un fenomen nou i creixent és la posta d'ous a la costa valenciana. L'última va ser el passat 21 de juliol, en una platja de Torrevieja, una tortuga va eixir del mar i va pondre els seus ous a escassos 10 metres de la vora. Al matí següent, un expert de la Universitat de València van traslladar els 85 ous, 15 d'aquests a una incubadora en l'Oceanogràfic i la resta a la platja de la Punta, zona de reserva integral del Parc Natural de l'Albufera. D'aquest niu han nascut 46 exemplars, dels quals continuen en les instal·lacions de l'Oceanogràfic 28 nounats. És la tercera vegada que nidifiquen aquestes tortugues en arenes valencianes. Els anteriors nius es van trobar a Puçol en 2007 i a Sant Joan d'Alacant en 2014.

Galeria d'imatges