Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Dia Europeu de la Mediació

El Consell protegeix la Mediació per a la resolució de conflictes

16/01/2016
- Coincidint amb la celebració el pròxim 21 de gener del Dia Europeu de la Mediació
- La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives organitza una taula redona presidida per Mònica Oltra amb el lema 'Tots per la mediació'
- També col·labora en el Curs de Mediació Intercultural i Gestió de la Diversitat a la Comunitat Valenciana de la Universitat de València
La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha organitzat, coincidint amb la celebració el pròxim 21 de gener del Dia Europeu de la Mediació, una taula redona que amb el lema 'Tots per la mediació valenciana' que abordarà la importància de la mediació com a servei públic i la metodologia de la mediació com a resolució pacífica dels conflictes.

La taula redona que se celebrarà el dijous 21 de gener serà inaugurada per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra. En aquest fòrum es tractaran, entre altres aspectes, les estratègies per a millorar la convivència escolar en la comunitat educativa, la mediació civil i mercantil, la salut i mediació intercultural. Així mateix, es repassarà la mediació valenciana en la diversitat cultural i en contextos interculturals.

En la taula intervindran experts en aquests temes com Carlos Caurin, catedràtic i director del Postgrau de Mediació en l'àmbit Educatiu de la Universitat de València; Javier Plaza Penedés, catedràtic del Departament de Civil i Mercantil de la Facultat de Dret de la Universitat de València; Joan Paredes, subdirector general de Promoció de la Salut i Prevenció; Isabel Leal, mediadora Comunitària i Intercultural i presidenta de FEPAMED CV (Federació per a la Mediació de la Comunitat Valenciana) i Margarita Oliver Castelló, coordinadora de Mediació Intercultural de la Direcció General d'Inclusió Social.

A més, la Conselleria d'Igualtat col·labora en el Curs de Mediació Intercultural i Gestió de la Diversitat a la Comunitat Valenciana de la Universitat de València, que comença el dilluns 18 de gener i es prolongarà fins a juny dirigit a tècnics d'immigració i professionals de l'àmbit de la intervenció amb immigrants, la gestió de la diversitat i la mediació intercultural.

Com a recurs i mode de Resolució de conflictes, la mediació està sent usada en diversos àmbits i per a respondre a distintes necessitats. La directora general d'Inclusió Social, Helena Ferrando, ha destacat la importància de la mediació perquè és un instrument que per les seues característiques de voluntarietat, neutralitat, imparcialitat i confidencialitat, "obri noves vies per a fomentar el respecte mutu i l'autonomia".

Ferrando ha fet especial insistència en la necessitat de difondre la mediació en els contextos interculturals, on els conflictes estan units a les relacions humanes i apareixen de forma constant, perquè persones pertanyents a grups socioculturals i ètnics distints comparteixen el mateix espai social. Es converteix doncs, ha assegurat, en un instrument per a afrontar qualsevol crisi en l'àmbit comunitari, "transmetent al mateix temps el valor del diàleg i la participació ciutadana".

A més ha manifestat que per a caminar cap a una societat intercultural, és necessari que la mediació "siga coneguda per tots i utilitzada en l'àmbit comunitari municipal", perquè, ha continuat, "contribuirà a solucionar problemes des del context primari en què es desenvolupa".