Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Se publicarán en el primer trimestre de este año

Salvador anuncia la pròxima convocatòria d'ajudes de 12 milions d'euros per a la rehabilitació d'edificis

04/02/2016
- Destinades a actuacions de conservació, sostenibilitat i accessibilitat d'edificis
- En la Comunitat hi ha 1,2 milions vivendes que requerixen d'eficiència energètica, 500.000 vivendes de tres plantes sense ascensor
La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha anunciat que en el primer trimestre d'enguany es publicaran les ajudes del Pla Estatal del foment del lloguer de vivendes, la rehabilitació edificatòria i la regeneració i renovació Urbanes que gestionen les comunitats autònomes. En esta convocatòria de 2016 compten amb un pressupost de 12.190.279 euros, dels que el Ministeri aportarà 10.556.589 euros i la Generalitat 1.633.690 euros, per primera vegada l'administració Autonòmica realitza una aportació a esta mesura.

Les ajudes aniran destinades a obres de conservació, a obres de sostenibilitat i a obres d'accessibilitat, sent el sostre de l'ajuda de 15.000 euros per vivenda i 100 m2 de local. En tot cas, el ministeri subvencionarà el 35 % del cost subvencionable de cada tipus d'actuació amb un límit de 11.000 euros al que cal sumar el 10% de la Generalitat del cost subvencionable amb un límit de 4.000 euros.

Salvador, que ha inaugurat la Jornada "Pensant la Ciutat. Rehabilitació, habitabilitat i integració social en vivendes existents", organitzada per CEVISAMA en Fira València, ha dit que ens trobem en un moment d'inflexió, allunyat de la política de l'anterior govern vinculada a l'obra pública i a les infraestructures pesades, al formigó i a la rajola. "No entenem esta conselleria sense l'ànima de les polítiques que impliquen que una persona tinga dret a un sostre".

Per a la consellera, la rehabilitació és un vector de la nova economia sobre la ciutat consolidada. "Una oportunitat de reactivació de l'economia al temps genera llocs de treball, 3 llocs de treball per cada un que es genera en l'obra nova". En este sentit, ha informat que en la Comunitat tenim 1,2 milions vivendes que requerixen d'eficiència energètica, 500.000 vivendes de tres plantes sense ascensor, "per tant te

La rehabilitació, una segona oportunitat per al sector

En este sentit, ha explicat que els pressupostos de 2016 contemplen una partida global de 79 milions d'euros per a rehabilitació, amb aportació econòmica de l'estat, dels ajuntaments i de la Generalitat per a impulsar un pla que contempla també la rehabilitació dels cascos històrics, així com actuacions en parcs públics de vivendes en barris degradats .

Per a la consellera, la rehabilitació i regeneració urbana és una segona oportunitat per a un sector, el de la construcció, que ha sigut molt important per a l'economia valenciana. També és una oportunitat per als treballadors especialitzats que "estan en desocupació i no es poden reabsorbir en altres sectors laborals" i també perquè la rehabilitació afecta altres subsectors importants per a l'economia valenciana com el cas del taulellet, el moble, la llanterneria, etc, així com per a professionals de l'arquitectura, de l'enginyeria, del disseny i de les noves tecnologies.

Dotze milions d'euros per a conservació, sostenibilitat i accessibilitat

D'altra banda, el director general de Vivenda, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Alberto Sanchis, que ha intervingut també la jornada, ha esmicolat el conveni subscrit pel Ministeri de Foment i la Generalitat,anunciado anteriorment per la consellera, per al desenrotllament del Pla Estatal del foment del lloguer de Vivendes, la rehabilitació edificatòria i la regeneració i renovació Urbanes 2013-2016.

Per tipus d'actuacions, les de conservació podran percebre una subvenció de fins a 2.000 euros. Les de conservació més sostenibilitat, fins a 3.000 euros. Les de conservació més sostenbilidad, més accessibilitat fins a 4.000 euros.

De la mateixa manera, en obres d'accessibilitat , la subvenció serà de fins a 4.000 euros i si es tracta d'edificis BIC o edificis catalogats, la subvenció pot incrementar en un 10%. D'altra banda, en actuacions de sostenibilitat, la subvenció aconseguirà fins als 2.000 euros, però si amb estes s'aconseguix reduir en un 50% la demanda energètica, en lloc del 30%, la subvenció aconseguiria els 5.000 euros.

Segons ha referit el director general, les obres de conservació susceptibles de rebre subvenció són bàsicament per a actuacions en fonamentació, estructura i instal·lacions; en fatxades, cobertes mitgeres o altres elements comuns o en instal·lacions comuns d'electricitat, llanterneria, gas, sanejament,residuos i telecomunicacions.

Quant a les d'accessibilitat, s'ontemplan ajudes per a la instal·lació d'ascensors en edificis sense ascensor i renovació d'ascensors, instal·lació de salva-escales, rampes o altres dispositius que faciliten l'accessibilitat

Les actuacions de sostenibilitat inclouen millora en l'envolupant tèrmica, millora de les instal·lacions de climatització, la instal·lació d'equips d'energies renovables i il·luminació en zones comunes, millora de la instal·lació de llanterneria per a estalvi d'aigua o implantació de xarxes de sanejament separatives i millores de les condicions de protecció contra el soroll.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaraciones de la consellera de Vivienda, Obras Públicas y Vertebración del Territorio, María José Salvador