Sanitat Universal i Salut Pública

Els centres de salut del Departament de la Plana realitzen cirurgia menor ambulatòria en les seues consultes

06/02/2016
- Els metges de família estan rebent formació en el quiròfan de l'Hospital Universitari de la Plana per a intervindre lesions superficials amb anestèsia local
El Departament de Salut de la Plana està implantant el programa de cirurgia menor en atenció primària amb l'objectiu que tots els centres de salut oferisquen en les seues consultes intervencions menors amb anestèsia local.

Aquest programa inclou aquells procediments quirúrgics senzills, generalment de curta duració, que es realitzen sobre teixits superficials o estructures fàcilment accessibles, sempre amb anestèsia local i que presenten un baix risc tant durant la intervenció com en el postoperatori.

Per a dur a terme aquest programa, els metges de família s'estan format a través de sessions pràctiques impartides en el mateix quiròfan per part dels especialistes en cirurgia general de l'Hospital Universitari de la Plana.

Millora l'accessibilitat del pacient i la integració de cures

El departament ha establit un protocol en què estan implicats tant el metge especialista en medicina familiar i comunitària com el personal d'infermeria d'atenció primària i té com a avantatge la rapidesa de resposta, la millor accessibilitat del pacient al seu centre de salut, la integració de cures i la contínua relació metge-pacient. En aquest sentit, és funció del metge valorar les lesions, explicar al pacient la seua naturalesa i els possibles tractaments que ha de seguir, així com les complicacions i seqüeles que puga provocar l'acte quirúrgic. Per a açò, el pacient ha de completar i acceptar un document de consentiment informat.

D'altra banda, és funció de l'infermer o infermera d'atenció primària la supervisió del material necessari per a dur a terme la intervenció en completes garanties de seguretat i higiene, la remissió de les peces extirpades al servei d'anatomia patològica si fóra necessari i la preparació de la taula instrumental, a més de les recomanacions en matèria d'educació per a la salut, cures i atenció postquirúrgica.

Entre les intervencions més comunes que solen dur-se a terme de manera ambulatòria en els centres de salut destaquen la reparació de laceracions cutànies, el drenatge d'abscessos, el drenatge d'hematomes, les biòpsies per incisió, l'extirpació de tumoracions cutànies benignes, els quistos epidèrmics, els lipomes superficials, els angiomes senils, els mol·luscos o les berrugues víriques, etcètera.

Cal destacar que els centres de salut compten amb tot el material necessari per a afrontar possibles complicacions durant la intervenció, com pogueren ser síncopes vasovagals, reaccions al·lèrgiques no esperades o anafilaxi. Els equips d'atenció primària disposen de material de reanimació cardiopulmonar bàsic per a la pràctica de la cirurgia menor i equipament necessari per a la conservació del material quirúrgic i esterilització.