Sanitat Universal i Salut Pública
Día Internacional de la Mujer

Sanitat ret homenatge a set destacades metgesses i infermeres de la Comunitat

08/03/2016
Sanitat ret homenatge a set destacades metgesses i infermeres de la Comunitat
- Dolores Salas: "Sense la lluita de les nostres professionals no hauríem aconseguit la sanitat pública i universal que tenim ara"
- El Pla d'Igualtat en l'àmbit sanitari, recentment presentat, és un pas més per a aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones
La secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Pública, Dolores Salas, ha destacat el paper de la dona en l'àmbit sanitari durant l'acte de reconeixement i homenatge a set dones pioneres de la sanitat valenciana que s'ha celebrat aquest matí amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

Salas ha subratllat l'exemple d'aquestes dones "com a símbol de totes les professionals que han lluitat per a aconseguir la sanitat pública i universal que tenim en l'actualitat, una sanitat en què, per fi, la igualtat efectiva entre homes i dones està cada vegada més prop després de l'elaboració del Primer Pla d'Igualtat en l'àmbit sanitari que acordem divendres passat amb els sindicats".

Tal com ha assenyalat la secretària autonòmica, el 73,6% dels treballadors del sistema sanitari públic són dones "i, en dies com el de hui, és necessari fer la vista arrere per a reconéixer el que les nostres professionals han aportat, els obstacles que han enderrocat en el camí i les portes que han obert per a demostrar la seua vàlua i deixar sentir la seua veu".

En l'acte s'ha retut homenatge a María Isabel Perona, María Teresa Amat, Victòria Castel, Carmen Leal, María Dolores Soler, Manuela Pérez i Ana Laguna. Totes elles han destacat pels seus èxits i la seua defensa dels drets de la dona en el camp de la medicina i la infermeria des dels seus respectius llocs de treball.

"Vosaltres hui representeu les dones que amb molt treball, molt sacrifici, molta voluntat, també moltes renúncies, heu obert camins pels quals hui podem transitar dones més joves. Camins d'igualtat. Per això, al reconeixement se suma l'agraïment, perquè a pesar de les dificultats heu donat i continueu donant el millor de vosaltres a la sanitat pública valenciana. Sou dones valentes, avançades, que heu assumit responsabilitats de lideratge en contextos en què a les dones se'ns reservaven unes altres responsabilitats. Heu obert camins, heu enderrocat murs i apartat obstacles", ha apuntat Dolores Salas.

7 pioneres

La doctora María Isabel Perona (1951) és especialista en Radiodiagnòstic i treballa des de fa 41 anys en l'Hospital General Universitari de Castelló, on és responsable de la radiologia de mama des de fa 25 anys. Aquesta professional ha estat vinculada a les Unitats de Diagnòstic Precoç del Càncer de Mama des dels seus inicis i va ser ella qui va instaurar la biòpsia assistida per buit (en la que les puncions mamàries són guiades per una imatge radioscòpica de la mamella).

María Teresa Amat (1950) ha sigut infermera de l'Hospital General Universitari de Castelló durant 46 anys, centre on va treballar com a supervisora de cirurgia general (20 anys) i com a supervisora general (21 anys). Va ser pionera ocupant llocs de direcció d'infermeria i també va exercir com a professora de formació professional i de pràctiques.

La doctora Victòria Castel (1945) és l'anterior cap d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital Universitari i Politècnic la Fe, actualment en qualitat d'emèrita del Grup d'Investigació d'aquesta Unitat. Ha dedicat la seua vida professional als xiquets amb càncer. Pionera a Espanya en càncer infantil, és la fundadora de la Unitat d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital Universitari i Politècnic la Fe de València. Al llarg de més de 40 anys ha conjugat l'activitat assistencial docent amb la investigadora ja que considerava que, per a millorar la primera, era imprescindible dedicar esforços a la segona. Amb el seu esforç va revolucionar l'assistència d'aquests xiquets aconseguint l'excel·lència, tant des del punt de vista mèdic (teràpies, multidisciplinarietat, ambulatorització assistencial...) com psicològic i emocional. La seua principal línia d'investigació se centra en el Neuroblastoma, de la qual és una experta a nivell mundial.

Per la seua banda, Carmen Leal (1941) és doctora en Medicina i especialista en Psiquiatria. En 1976 va accedir a la direcció del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Clínic Universitari de València i en 1983 va obtenir la càtedra d'aquesta especialitat en la Universitat de València. Ha destacat per la seua labor docent, assistencial i investigadora i per ocupar des de molt enjorn llocs reservats tradicionalment a homes. És membre del Consell Assessor en Salut Mental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i ha presidit diverses societats i fundacions nacionals com la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica, la Societat Espanyola de Psiquiatria o la Fundació Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental.

María Dolores Soler (1951), ha sigut infermera de referència, al seu dia, per a professionals no sols de dins de l'Hospital Universitari i Politècnic la Fe sinó també de fora. És cofundadora de l'Associació Científica d'Infermeria Oncològica Espanyola i va participar en el disseny estructural, funcional i de cures del primer Hospital de Dia la Fe. Va ser la primera supervisora després de l'obertura d'aquesta unitat en la Fe Campanar i ha organitzat i participat en nombrosos congressos d'infermeria en l'àmbit nacional i internacional. Es tracta d'una professional que ha aportat nombrosos èxits i reconeixements a la Fe, a la professió d'infermera i, sobretot, una gran qualitat humana i de tracte amb els pacients.

La doctora Manuela Pérez (1929) va ser la primera metgessa que va treballar a l'Hospital General Universitari d'Alacant el 1974. Va començar la seua vinculació amb la sanitat com a practicant i comare, i posteriorment va estudiar Medicina a Salamanca i Pediatria a París. Va exercir com a pediatra en la zona de Bilbao i es va convertir en metge de la Marina en la Naviliera Aznar, una professió molt masculinitzada. En els anys 60, va treballar com a metgessa rural i indigenista controlant epidèmies a Veneçuela i Brasil, va estudiar Medicina Tropical i es va especialitzar en anestesiologia. Al seu retorn a Espanya en 1974 va començar la seua carrera com a Anestesista a Alacant i es va comprometre amb la lluita pels drets laborals i els drets de la dona. Va participar en l'elaboració del Primer Pla per a la Igualtat d'Oportunitats de les Dones (1988-1990), una estratègia política per a millorar la situació social de les dones.

Finalment, Ana Laguna (1956), és doctora en Ciències de la Salut i Degana de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d'Alacant des de 2011. Ha sigut diverses vegades directora de l'Escola Universitària d'Infermeria de la Universitat d'Alacant i és autora de nombroses comunicacions i ponències a congressos, jornades i seminaris d'àmbit regional, nacional i internacional. Vinculada estretament amb la Universitat d'Alacant, aquesta infermera és impulsora i responsable institucional, entre d'altres, del Centre d'Estudis de la Dona, la Universitat Permanent, el Centre de la Biodiversitat i l'Oficina de Comunicació.

Galeria d'imatges