Presidència

Francesc Colomer aposta per una estratègia compartida per a lluitar contra l'intrusisme en el sector turístic

05/04/2016
- El secretari autonòmic de Turisme ha presidit la Comissió sobre l'Intrusisme en el sector turístic que s'ha celebrat en el CdT de València
- Colomer anuncia mesures de control i sensibilització sobre l'intrusisme en el turisme amb l'objectiu d'extremar la coordinació per a lluitar contra aquesta problemàtica en les destinacions turístiques de la Comunitat
El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat que des de l'Agència Valenciana del Turisme "continuarem treballant junt amb tots els agents implicats en el sector turístic, tant del sector privat com d'altres institucions públiques, en la lluita contra l'intrusisme".

Francesc Colomer ha realitzat aquestes declaracions després de presidir la Comissió sobre l'Intrusisme en el sector turístic que s'ha celebrat aquest matí en el CdT de València, on s'ha realitzat un balanç de les actuacions realitzades en 2015 i s'han compartit les accions que es pretenen posar en marxa durant aquest exercici.

A la Comissió sobre l'Intrusisme en el sector turístic han assistit diferents entitats i associacions com la Federació de Càmpings Comunitat Valenciana; la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP); la Unió d'Agències Emissores i Receptives de la Comunitat Valenciana; la Diputació de Castelló a través del patronat Provincial de Turisme; l'Associació Provincial d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de Castelló (ASHOTUR); l'Associació Empreses Apartaments Turístics de la Costa Blanca (APTUR); el Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de la Comunitat Valenciana.

També han estat presents el patronat València Turisme; la Federació d'Associacions d'Agències de Viatge de la Comunitat Valenciana (AEVAV); l'Associació Provincial d'Hotels d'Alacant (APHA); la Direcció General de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències; l'Agència Estatal d'Administració Tributària a València; el Col·legi d'Agents Administradors de Finques de València; l'Associació de Promotors Immobiliaris de la Província d'Alacant (PROVIA), la Direcció Territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de València; així com l'Associació Empresarial d'Apartaments Turístics de la Comunitat Valenciana (APARTVAL).

El secretari autonòmic ha ressaltat la multitudinària assistència i la incorporació de noves entitats a aquesta comissió. "El motiu d'aquestes noves incorporacions, -ha destacat Francesc Colomer- és buscar la col·laboració dels ajuntaments i de tots els agents implicats per a la posada en marxa de campanyes contra l'intrusisme".

Colomer ha remarcat que "la intenció és posar en marxa una estratègia molt transversal i participativa que ens permeta combatre el frau i l'intrusisme des de tots els fronts, aconseguint així una major efectivitat de les campanyes que hem previst posar en marxa", i ha subratllat també la importància que aquesta estratègia funcione "per la rellevància que pot suposar el retorn econòmic si aconseguim aflorar l'actual economia submergida i que es generen nous ingressos". Per això, ha insistit en el fet que és fonamental buscar una estreta col·laboració en aquest tema amb els ajuntaments.

El responsable de Turisme ha remarcat que "la lluita contra l'intrusisme té a veure amb la defensa d'un model basat en la professionalitat i en la qualitat dels allotjaments i serveis turístics, així com amb la recerca d'un dels nostres objectius principals, que és la millora de la rendibilitat dels negocis".

En aquest sentit, ha insistit en el fet que "a la Comunitat Valenciana no podem ni hem de competir en preus, sinó en qualitat, diferenciació i valor afegit". Per tot això, ha ressaltat que "la nostra intenció és mantindre'ns ferms en el camí iniciat a favor de l'oferta reglada, que és aquella que respecta les normes i no suposa cap perjudici ni per al sector ni per als mateixos usuaris".

Mesures de control

Després de la reunió del grup de treball, Colomer ha anunciat que en 2016 "posarem en marxa diverses mesures de control, sensibilització i informació per a donar a conéixer els suposats casos de comercialització de l'oferta il·legal amb l'objectiu de lluitar contra l'intrusisme dins dels plans d'inspecció que hem posat en marxa".

Així mateix, ha manifestat que l'objectiu que perseguim és "una estratègia que combine la pedagogia amb la vigilància permanent" i ha recalcat que "hem d'evitar la impunitat aplicant la llei".

En aquest sentit, ha assenyalat que "els expedients sancionadors oberts el passat mes de febrer en les vuit plataformes que anuncien habitatges turístics per Internet s'estan dilucidant".

Francesc Colomer ha destacat l'aposta per "una estratègia compartida per a lluitar contra la competència deslleial i l'intrusisme professional del sector turístic i protegir l'empresari legal", i ha apuntat que "entre tots, hem de dignificar el sector turístic amb una oferta i un servei professionalitzat i de qualitat", a més ha recordat que "l'objectiu de la Generalitat és oferir una oferta amb la màxima qualitat i uns serveis turístics que garantisquen la millor atenció al visitant".

El secretari autonòmic ha manifestat que la Generalitat continuarà treballant en la lluita contra l'intrusisme i ha anunciat que, "després dels bons resultats que vam obtenir el passat any, aquest estiu tornarem a posar en marxa la campanya de sensibilització en apartaments turístics amb l'objectiu que aflore l'oferta no declarada".

En aquest sentit, ha informat que "la campanya, igual que la realitzada el passat estiu, contemplarà actuacions puntuals en municipis emblemàtics del litoral", i consistirà en "visites dels inspectors de turisme, acompanyats de la policia de la Generalitat, a les ubicacions d'habitatges turístics anunciats en els portals d'Internet". D'altra banda, "la Campanya també contempla una inspecció en línia en contacte constant amb les associacions turístiques, establint una línia oberta d'interrelació, perquè entre tots obtindrem millors resultats en la lluita contra l'intrusisme".

Galeria d'imatges