Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Dia Internacional del Poble Gitano

La Generalitat incorporarà la història de la cultura gitana al currículum escolar per a combatre prejuís i estereotips

12/04/2016
La Generalitat incorporarà la història de la cultura gitana al currículum escolar per a combatre prejuís i estereotips
- Les conclusions de les jornades Situacions i Reptes del Poble Gitano de la Universitat d'Alacant seran el punt de partida per a desenvolupar la primera Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano
- "Este pla abordarà de forma integral tots els aspectes de la vida on les persones gitanes estan desfavorides pel fet de ser-ho", assegura Oltra
- La Generalitat ha posat en marxa la campanya "Agitanat per la Igualtat" per a conscienciar i visibilitzar la discriminació i racisme que patix este col·lectiu
"La Generalitat incorporarà la història de la cultura gitana al currículum escolar perquè un major i millor coneixement de la comunitat gitana contribuirà a combatre els prejuís i els estereotips", ha assegurat la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra.

Respecte d'això, la consellera d'igualtat ha destacat: "combatre la desigualtat educativa implica trencar el cércol de la pobresa i l'exclusió, que són les causes que originen la desigualtat".

Oltra, que ha participat a Alacant en els actes de celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, que es commemora el 8 d'abril, ha remarcat que la igualtat és un dret de les persones i una obligació de compliment per a les institucions, per això promourem mesures que reduïsquen la desigualtat que afecta les persones gitanes".

En este sentit, la vicepresidenta ha fet insistència en el fet que des del minut zero, este govern ha apostat per una societat inclusiva. La desigualtat és garantia d'una crisi social i d'una societat malalta, i la invisibilitat i els prejuís, l'altra cara de la moneda de la desigualtat.

Reflexió sobre la situació i reptes del poble gitano en la Universitat d'Alacant

Precisament, amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, junt amb la Universitat d'Alacant, ha organitzat la jornada Situació i Reptes del Poble Gitano, amb tres taules redones que abordaran la imatge i percepció del poble gitano, amb especial atenció als prejuís i els estereotips; l'educació com a camí a la igualtat real, i la participació social d'este col·lectiu.

La vicepresidenta ha assenyalat que les conclusions d'esta jornada seran el punt de partida per a desenvolupar la primera Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano.

Segons la seua opinió, "este pla estratègic ha de partir de la base que la identitat gitana és un fet cultural, una manera de ser valenciana i valencià".

Respecte d'això, Oltra ha concretat que es tractarà d'un pla integral perquè, a més de comptar amb la comunitat gitana, promourà tots els aspectes de la vida on les persones gitanes estan desfavorides pel fet de ser-ho. Treballarem en la millora de la qualificació professional; l'accés al mercat laboral; la reducció del percentatge de llars de famílies gitanes considerades com a infrahabitatges; contra la segregació residencial o la reducció de les desigualtats en l'àmbit de la salut.
La consellera d'Igualtat ha fet especial menció de la perspectiva de gènere. Segons la seua opinió, "les dones són i han de ser una peça fonamental en este pla. Les gitanes del segle XXI són les impulsores dels canvis i les que mantenen i transmeten els valors de la seua cultura".

Campanya de conscienciació

Finalment, la vicepresidenta ha fet referència a la campanya posada en marxa recentment per a conscienciar a la societat d'una situació de discriminació que dura massa temps, que no és tolerable en una societat igualitària.

Oltra ha indicat que la campanya té una part de denúncia, però també pretén mostrar que és possible no rebutjar persones per ser gitanes.

La campanya institucional, que porta com a lema "Agitanat per la Igualtat", està encaminada a conscienciar i visibilitzar la situació de discriminació, gitanofobia i racisme que patix este col·lectiu.

Amb un cost estimat de 16.000 euros, estarà present en les ciutats de València, Castelló i Alacant, on es distribuirà en col·laboració amb els ajuntaments, així com en altres municipis de les tres províncies en col·laboració amb les diputacions provincials. A més, es difondran en centres educatius i sanitaris.

Galeria d'imatges