Sanitat Universal i Salut Pública
Amb l'associació INDACEA

El Centre d'Investigació Príncep Felip buscarà teràpies per al tractament de crisis epilèptiques infantils

14/04/2016
- El projecte, dirigit per l'investigador Ibo Galindo, empra un nou mètode que podria utilitzar-se per a trobar tractaments per a altres malalties
- A través d'una campanya de microdonació, la iniciativa ha aconseguit quasi el doble dels fons necessaris per a dur a terme la seua primera fase
El Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF) i l'associació per al finançament d'investigació mèdica INDACEA han firmat aquest matí un acord que té com a objectiu la posada en marxa d'un projecte que busque noves teràpies capaces de suprimir les crisis epilèptiques periòdiques en xiquets causades per la síndrome de Dravet. La iniciativa compta amb la col·laboració de l'associació Suport Dravet, formada per familiars i simpatitzants de xiquets afectats per aquesta malaltia.

El projecte, dirigit pel professor de la Universitat Politècnica de València i investigador col·laborador del Laboratori de Biologia del Desenvolupament i Models de Malalties Neuromusculars del CIPF, el doctor Ibo Galindo, pretén investigar un mètode innovador de medicina de precisió i personalitzada que també podria aplicar-se a altres patologies. La síndrome de Dravet està causada per distintes mutacions dominants en el gen SCN1A, i cada una d'elles causa diferents quadres clínics que responen de distinta manera als tractaments.

La novetat en aquesta investigació en Síndrome de Dravet, que es realitzarà en tres etapes, resideix en l'eliminació del gen SCN1A en la mosca del vinagre (Drosophila melanogaster) per a reemplaçar-lo amb les mutacions del gen SCN1A humà. D'aquesta manera, es creen mosques que són un "avatar" de cada pacient i es pot procedir a la cerca de noves substàncies que eviten la manifestació de convulsions de forma individualitzada.

Gràcies a la campanya de microdonació iniciada per INDACEA s'ha aconseguit recaptar, un mes abans de la seua finalització, quasi el doble de la xifra necessària per a subvencionar la primera fase del projecte.

A la firma del conveni han acudit, a més del responsable del projecte, el director del CIPF, Enrique Alborch, i el president d'INDACEA, Jerónimo Torralba.

La síndrome de Dravet és un tipus d'epilèpsia infantil catalogada com malaltia rara que afecta 1 de cada 20.000 xiquets, a Espanya hi ha uns 2.000 casos. Els bebés afectats per aquesta malaltia naixen sans i manifesten en poc de temps les primeres crisis que, amb l'edat, poden desembocar en un deteriorament cognitiu i conductual del pacient.

Galeria d'imatges