Hisenda i Model Econòmic
Nou model econòmic

El nou model econòmic del Consell parteix de 20 projectes estratègics i integrarà les aportacions del conjunt de la societat valenciana

26/04/2016
El nou model econòmic del Consell parteix de 20 projectes estratègics i integrarà les aportacions del conjunt de la societat valenciana
- "S'ha dissenyat un marc de referència coherent i rigorós que es guiarà per indicadors i criteris d'avaluació, en contra de la improvisació i el capitalisme d'amiguets d'etapes anteriors", ha assenyalat Soler.
- Rafael Climent ha destacat que el model econòmic serà sostenible socialment i mediambientalment i té les persones en el centre, com a beneficiaris últims dels resultats de l'activitat econòmica; com a actiu principal d'un model econòmic basat en el coneixement i la innovació.
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, han anunciat avui que el nou model econòmic del Consell parteix de 20 projectes estratègics i integrarà les aportacions d'empresaris, sindicats, universitats i associacions, en definitiva, del conjunt de la societat valenciana.

Entre els 20 projectes estratègics hi ha alguns que se centren en la innovació, com són l'impuls de l'Agència Valenciana de la Innovació, i l'Estratègia Regional en Innovació. Altres projectes s'orienten cap a la promoció del sector industrial com el Pla de R + D + I del IVACE, el Pla d'Industrialització, el Pla d'Energies Renovables i el RIS 3 CV (Estratègia d'Especialització Intel·ligent en Investigació i Innovació). Per la seua banda, les empreses valencianes veuran augmentar les seues oportunitats amb iniciatives com la transformació de l'IVF en banc de foment empresarial, la refundació del SERVEF, el Pla Integral de Formació i Qualificació Professional, el Pla Valencià d'Emprenedoria, la Xarxa Exterior de la Comunitat Valenciana i l'extensió de bones pràctiques empresarials.


Les infraestructures són un altre dels grans eixos del nou model econòmic que es veu reflectit en projectes com la Connexió amb el Port de València, l'espai intermodal Font de Sant Lluís i, sobretot, el Corredor Mediterrani. Tot això, sense oblidar altres àrees com la seguretat i salut en el treball amb el Pla d'Actuacions de l'Invassat, la promoció de la cultura amb el Pla Estratègic Cultural, la millora de les regulacions i la simplificació administrativa, el Pla Integral de l'Economia Social, i el Pla de Millora de la Reputació de la Comunitat Valenciana.

Vicent Soler i Rafael Climent han presentat aquest dimarts les "Bases i elements per a la transformació del model econòmic de la Comunitat Valenciana", un document obert i integrador que anirà recollint aportacions del conjunt de la societat i que estarà en constant evolució. A la presentació han estat també presents la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, Ángeles Cuenca, i la directora general del Sector Públic Empresarial, Empar Martínez.

"Aquesta és una acció de govern. Encara que per motius competencials liderem la iniciativa, aquest document no és ni de la Conselleria d'Hisenda ni de la d'Economia, sinó que en aquest participen tots els departaments del Consell ", ha explicat Vicent Soler.

El conseller Rafael Climent, per la seua banda, ha subratllat en la seua intervenció que "volem un model econòmic que siga sostenible socialment i mediambientalment, que faça una utilització racional dels recursos naturals estratègics, com l'aigua, que aposte per l'eficiència i autosuficiència energètica , i que faça una gestió intel·ligent per crear un territori de qualitat a llarg termini ".

En definitiva - ha continuat - "apostem per una economia amb rostre humà que genere ocupació estable i de qualitat, que afavorisca una distribució més equitativa de la renda i que siga capaç de generar més benestar social per a les persones".

Per Climent, les persones han d'estar al centre "com a beneficiaris i destinataris últims dels resultats de l'activitat econòmica; com a actiu principal d'un model econòmic basat en el coneixement i la innovació; i com a agents socials i polítics capaços d'impulsar el canvi necessari en les empreses, institucions i administracions públiques ".

En aquest sentit, tal com ha explicat Climent, "hem dibuixat unes línies estratègiques per poder caminar cap a aquest model econòmic; els objectius principals són: el desenvolupament de la capacitat innovadora, la transformació modernitzadora de la nostra estructura productiva, la recuperació de la inversió i el finançament empresarial, la inversió en formació i en cultura emprenedora, el suport a la competitivitat, la internacionalització i el creixement empresarial, el foment de l'economia social, la millora de la connectivitat, la qualitat institucional, la igualtat i inclusió social i l'equilibri mediambiental i territorial ".

Sense "capitalisme d'amiguets"

Segons el conseller d'Hisenda, "hem dissenyat un full de ruta coherent i rigorosa que es guiarà per indicadors i criteris d'avaluació, en contra de la improvisació i els anuncis buits d'etapes anteriors". Referent a això, ha assenyalat que "els empresaris valencians poden estar contents perquè s'han acabat les xarxes clientelars i el capitalisme d'amiguets. Hem heretat una administració rovellada i ara hem de fer-la eficient ".

Com a exemple, el conseller d'Hisenda ha citat la situació del IVF, "que presentava un 64% de crèdits dubtosos quan vam arribar al Consell, cosa que cap entitat pot suportar. Davant d'aquesta situació, hem hagut de fer-li la volta, a l'IVF, com a un calcetí ".

"Pitjor encara era la situació de la SGR", una iniciativa que Soler ha qualificat com "magnífica per a l'estructura empresarial, però l'objectiu s'havia desnaturalitzat. Hem hagut de proveir-la amb 200 milions per salvar-la ", ha assenyalat.

Vicent Soler ha explicat que en la transformació del model econòmic la competitivitat exerceix un factor fonamental, "d'una banda pel que suposa per a les nostres empreses i el nostre teixit productiu, i per una altra perquè ens pot ajudar a créixer, a generar ocupació, i per tant, a finançar l'Estat del benestar ".

Sobre això, el conseller d'Hisenda ha recordat el "injust sistema de finançament autonòmic que venim patint" i ha assenyalat que "fruit d'aquesta infrafinançament crònic que patim la renda per càpita de la Comunitat Valenciana se situa 12 punts per sota de la mitjana nacional . Això, senzillament, no ho podem consentir ".

"A més de lluitar per aconseguir el finançament que mereixem, des del Consell també hem de donar exemple d'eficàcia i transparència fent un bon ús dels diners públics sempre i en qualsevol circumstància, però especialment ara que el finançament arriba de forma tan escassa", ha assenyalat Vicent Soler.

Durant la seua exposició, el conseller Soler també ha desgranat els resultats de l'anàlisi DAFO (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats) que s'ha realitzat des del Consell i que està servint com a base per al disseny de les estratègies a seguir. "Les conclusions del document es plasmaran en tota l'acció del Consell i tindran les seues corresponents implicacions pressupostàries. Fruit d'això, s'elaborarà un Pla d'Acció i l'objectiu final és que donen també lloc a una Declaració Institucional ", ha anunciat Soler.

Galeria d'imatges