Educació, Cultura i Esport
Curso 2016 - 2017

Educació presenta les línies d'actuació per a treballar en un nou Mapa de la Formació Professional Valenciana

10/05/2016
Educació presenta les línies d'actuació per a treballar en un nou Mapa de la Formació Professional Valenciana
- "Cal adequar la Formació Professional al nou model productiu valencià i a les seues necessitats. El nostre objectiu és connectar de forma eficaç la formació amb el nostre teixit empresarial i ara hem començat a obrir aqueix camí", ha destacat el conseller Marzà
- Hi haurà un increment de 136 unitats, un augment de la plantilla de més de 280 docents per al curs 2016-2017 i 6 noves titulacions
El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miquel Soler, i la directora general de Formació Professional i Ensenyaments en Règim Especial, Marina Sánchez, ha anunciat que la Conselleria incrementarà el pròxim curs escolar 2016-2017 en més de 280 professors la plantilla docent per a atendre l'alumnat de 136 noves unitats de Formació Professional que es posaran en marxa el pròxim mes de setembre.

"Cal adequar la Formació Professional al nou model productiu valencià i a les seues necessitats. El nostre objectiu és connectar de forma eficaç la formació amb el nostre teixit empresarial i ara hem començat a obrir aqueix camí", ha destacat el conseller Marzà.

Les noves línies d'actuació per a millorar la qualitat educativa de la Formació Professional se centren en una millor distribució de l'oferta de cicles formatius, que atén les necessitats empresarials específiques pel que fa a comarques de l'interior i comarques de la costa; garantir la connexió amb el teixit empresarial valencià, per a assegurar l'entrada dels alumnes en el món laboral; establir cicles formatius necessaris per a la demanda tant de l'alumnat com dels agents implicats en el món laboral; i garantir la qualitat i eficàcia de la formació pràctica en empreses.

En concret, la nova oferta consisteix en l'increment de 33 unitats de cicles Grau Mitjà i 46 de Grau Superior; 35 unitats d'FP Bàsica de segona oportunitat, i 22 d'FP Bàsica. La distribució territorial de les unitats serà de 59 a Alacant, 21 a Castelló i 56 a València.

Amb aquest increment, Educació introdueix en el sistema de la Formació Professional 3.000 noves places, per la qual cosa per primera vegada l'oferta formativa aconsegueix les 130.000 places, i es posa a disposició dels ciutadans la major oferta en Formació Professional de la història. En concret, l'augment de places suposa un increment en l'oferta del 2,4% respecte al curs 2015-2016, i quant a la seua distribució per províncies, Alacant veurà incrementada la seua oferta en 1.250 places, Castelló en més de 450 i a la província de València s'augmentarà en 1.300 places.

A més, per a atendre aquest increment d'unitats, la Conselleria comptarà amb més de 280 professors d'FP nous, que se sumaran als ja 10.000 existents, la qual cosa suposa augmentar l'actual dotació de la plantilla en un 2,5%. Dels nous docents, 142 es destinaran a centres ubicats a la província d'Alacant, 52 a centres de Castelló i 132 a centres ubicats a la província de València.

L'objectiu de la Conselleria és millorar l'accés i augmentar les possibilitats tant de la població escolar valenciana com d'aquelles persones que tinguen dificultats d'inserir-se al mercat laboral, mitjançant l'adequació i ampliació de l'oferta de cicles formatius, així com amb la nova FP bàsica de segona oportunitat.

A més, també cal destacar que la Conselleria ha realitzat un important esforç per a incrementar l'oferta a les comarques de l'interior, en concret, a Benejúzar, Aspe, Vilafranca, Morella, Segorbe, Sant Mateu, Chelva, Villar del Arzobispo, Navarrés o Enguera, on per primera vegada es posen en marxa cicles formatius o veuran incrementada la seua oferta.

En alguns casos, com el cicle de Producció Agropecuària de Morella, la implantació de l'FP possibilitarà el relleu generacional de les empreses agropecuàries de la zona, ja que actualment els jóvens no tenien la possibilitat de rebre aquesta formació a la comarca.

Així mateix, la Conselleria també impulsa els cicles formatius amb inserció laboral immediata, de manera que es reorienta la demanda de l'alumnat cap a l'oferta formativa que presenta una inserció laboral garantida.

Implantació de 6 nous títols

Com a principal novetat de l'oferta del pròxim curs cal destacar la implantació de 6 nous títols que per primera vegada s'impartiran a la Comunitat Valenciana. Es tracta dels cicles de Grau Mitjà d'Emergències i Protecció Civil, i de Grau Superior de Coordinació d'Emergències i Protecció Civil; i dels graus superiors d'Electromedicina Clínica; Audiologia Protètica; Vestuari a Mida d'Espectacles; i Animació 3D, jocs i entorns interactius.

Cal destacar que, amb aquests nous cicles, es dóna resposta a necessitats detectades a la Comunitat Valenciana, ja que alguns d'aquests estudis, com Audiologia Protètica i Animació 3D, podien realitzar-se en centres privats però no en el sistema públic. A més, els cicles d'Emergències i Protecció Civil s'implantaran amb la col·laboració de l'Agència de Seguretat i Resposta a Emergències, amb la qual s'establirà un conveni per a l'ús dels seus espais.

Els nous cicles s'implantaran en 22 centres (7 a Alacant, 2 a Castelló i 13 a la província de València).

Adaptació de 13 títols a la LOE

D'altra banda, la Conselleria durà a terme la substitució de 13 títols de cicles formatius que encara es regien segons la LOGSE per cicles corresponents a la LOE. Es tracta d'11 títols de Grau Superior i 3 de Grau Mitjà que actualment s'imparteixen en 53 unitats de 21 centres de la Comunitat.

Aquesta adaptació curricular suposa en alguns casos, com els dels cicles de grau mitjà de Documentació Sanitària, Higiene Bucodental i Radioteràpia, que es passa d'impartir un any a dos en els centres.

En concret, els cicles que s'adapten a la LOE són: Disseny i Edició de Publicacions Impreses Multimèdia; Disseny i Gestió de la Producció Gràfica; Manteniment i Control de la Maquinària de Vaixells i Embarcacions; Navegació i Pesca de Litoral; Anatomia Patològica i Citodiagnòstic; Documentació i Administració Sanitàries; Higiene Bucodental; Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear; Laboratori Clínic i Biomèdic; Ortopròtesi i Productes de Suport; Radioteràpia i Dosimetria; i Mediació Comunicativa.

Noves unitats d'FP Bàsica i segona oportunitat

L'oferta pública de cicles de segona oportunitat a la Comunitat Valenciana s'amplia a 35 unitats més, d'aquesta manera es complementa l'actual oferta que es concentra en 6 centres integrats públics de Formació Professional valencians, ubicats a Sant Vicent del Raspeig, Benicarló, Castelló, Alzira, València i Xàtiva.

D'aquesta manera, als cicles que actualment s'oferien de Fabricació i Muntatge; Allotjament i Bugaderia; Cuina i Restauració; Serveis Comercials; i Electricitat i Electrònica, ara se sumen pràcticament tots els cicles d'FPB implantats a la Comunitat Valenciana.

Cal recordar que els cicles de segona oportunitat estan dirigits a jóvens que van abandonar de manera prematura els estudis, majors de 17 anys i menors de 29, i que no posseeixen un títol de Formació Professional ni qualsevol altre que acredite la finalització d'estudis secundaris complets.

De la mateixa manera, la Conselleria oferirà 22 unitats més d'FPB per al pròxim curs, per la qual cosa l'oferta pública aconseguirà les 733 unitats a la Comunitat Valenciana. En concret, de les unitats que es posen en marxa, 15 n'estaran a la província d'Alacant, 5 a València i 2 a Castelló.

Promoció de la Igualtat de Gènere

Així mateix, cal destacar l'increment de l'oferta d'unitats del cicle formatiu de Promoció de la Igualtat de Gènere, implantat per primera vegada durant el curs 2015-2016 amb dues unitats, que passarà el pròxim curs a implantar-se en set unitats més, amb una ampliació de l'oferta de la modalitat semipresencial que fins ara no existia.

Les novetats del Mapa de la Formació Professional Valenciana per al curs 2016-2017 en xifres

Unitats

- Increment total en 136 unitats més
- Increment específic d'unitats per cicles:

* 22 unitats més en Formació Professional Bàsica
15 a les comarques d'Alacant
2 a les comarques de Castelló
5 a les comarques de València

* 33 unitats en cicles de grau mitjà
* 46 unitats en cicles de grau superior
* 35 unitats de Formació Professional de Segona Oportunitat

Implantació dels 6 cicles nous

- Implantació total en 22 centres de Formació Professional valencians

* 7 centres de les comarques d'Alacant
* 2 centres de les comarques de Castelló
* 13 centres de les comarques de València

Ampliació de l'oferta de l'FP bàsica de segona oportunitat

- En l'actual curs hi ha 8 unitats als 6 centres integrats públics de Formació Professional d'Alzira, Benicarló, Castelló, València, Sant Vicent del Raspeig i Xàtiva.

- Per al pròxim curs s'amplia en 35 unitats més l'oferta actual:

* 17 a les comarques d'Alacant
* 7 a les comarques de Castelló
* 11 a les comarques de València
* Total d'unitats per al curs 2016-2017: 43

Ampliació de l'oferta del cicle formatiu de Promoció de la Igualtat de Gènere

- Es va implantar en l'actual curs amb 2 unitats
- Per al curs 2016-2017 s'amplia amb 7 unitats més.
- Total curs 2016-2017: 9 unitats

* 4 unitats correspondran a centres de les comarques d'Alacant
* 5 unitats correspondran a centres de les comarques de València

Places

- Oferta de places:

* S'oferiren 3.000 places noves distribuïdes en els diferents cicles amb un total de 130.000 places d'FP. La major oferta de la història de la Formació Professional valenciana.

- Oferta de places per províncies:

1. 1.250 places més a les comarques d'Alacant
2. 450 places més a les comarques de Castelló
3. 1.300 places més a les comarques de València

Personal docent
- Augmenta en més de 280 docents, que sumats als més de 9.800 actuals, suposen dotar el sistema amb més de 10.000 docents per al curs 2016-2017. Això suposa un augment de la plantilla en un 2,5%.

- Per províncies:

* Comarques d'Alacant: 142 docents més
* Comarques de Castelló: 52 docents més
* Comarques de València: 132 docents més

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miquel Soler, i la directora general de Formació Professional i Ensenyaments en Règim Especial, Marina Sánchez, ha anunciat que la Conselleria incrementarà el pròxim curs escolar 2016-2017 en més de 280 professors la plantilla docent per a atendre l'alumnat de 136 noves unitats de Formació Professional que es posaran en marxa el pròxim mes de setembre.