Presidència

Alumnes del Col·legi San Buenaventura (Múrcia) i del Col·legi Santa Teresa (Torrent) guanyen el 1r i el 2n premi del concurs de química Reacciona!

20/05/2016
- El concurs està organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències i la RSEQ-VAL
- En la categoria "Universitat" el jurat ha premiat els treballs "Foc!" (primer premi) i "Equip d'investigació. Fòbies infundades" (segon premi), ambdós realitzats per estudiants de la Universitat de València
- L'IES Vega de Terol ha rebut el premi especial del jurat
L'equip format pels alumnes Sara Abellán, Víctor Cámara i Diego Tortosa del Col·legi San Buenaventura de Múrcia, junt amb la professora Yula Luzon, ha guanyat el primer premi de la categoria Batxillerat del concurs Reacciona!, organitzat per la Ciutat de les Arts i les Ciències i la secció territorial de València de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ-VAL). El jurat ha valorat la creativitat i el valor didàctic del seu treball "En les albors de la química", un microrelat en vídeo protagonitzat pels estudiants que narra la història de la taula periòdica dels elements i els patrons descoberts pels químics Meyer i Mendeléyev.

El segon premi de la categoria Batxillerat ha sigut per a l'equip format per Marta Carratalá, Marisa Torrent i María Almenar, del Col·legi Santa Teresa Teresianes (Torrent) que, dirigit pel seu professor Carlos Moreno, ha presentat al concurs el treball audiovisual 'Què són els petards?', en el qual expliquen a través de dibuixos originals traçats "en directe" i a càmera ràpida de què estan compostos i per què reaccionen de forma explosiva. Després de la comunicació dels guanyadors i l'entrega de premis, dotats amb 1.000 euros i 500 euros, per al primer i segon lloc en ambdós categories (Batxillerat i Universitat), a més d'un premi especial del jurat de 250 euros, els equips finalistes s'han fet una foto a les escales exteriors del Museu.

Humor i experiments

En la categoria Universitat, el jurat ha reconegut amb el primer premi el treball "Foc!", presentat pels estudiants Oscar Cabezuelo, Pablo Martínez i Jorge Carlos Herrera, junt amb la professora de la Universitat de València, Teresa Climent. Amb humor i experiments en laboratori, expliquen què és el foc i per què es produeix.

El segon premi ha sigut per als estudiants Azahara Doncel i Andrea Segura, també de la Universitat de València, pel treball "Equipo de investigación. Fobias infundadas", en què recreen el conegut programa de televisió que té el mateix nom per a desmuntar algunes de les falsedats que envolten els productes denominats orgànics i els que és produeixen de forma convencional. El premi especial del jurat ha sigut per als alumnes Blanca González, Sergio Lázaro, Mª Teresa Solsona i el professor Javier Valtueña de l'IES Vega del Túria (Terol) pel treball "Fuego químico", en què expliquen, a través d'experiments, què són les reaccions exotèrmiques i endotèrmiques.

El concurs culmina així la 5a edició amb l'objectiu de destacar la importància de la química en el desenvolupament de la societat, de promoure l'interés per aquesta disciplina entre els jóvens i de generar entusiasme pel futur creatiu de la química. Els participants havien d'exposar de forma didàctica, creativa i original algun procés químic, especialment els que tingueren una contribució relacionada amb el benestar de la societat o que foren més formatius o il·lustratius.

En total, més de 80 equips s'han inscrit enguany en la cinquena edició del concurs dirigit a estudiants de qualsevol cicle d'universitat, de Batxillerat, de cicles formatius de Formació Professional grau mitjà i 2n cicle de l'ESO de tota Espanya. En aquesta ocasió, a més d'estudiants de la Comunitat Valenciana, n'han participat també de Múrcia, Jaén, Madrid o Terol.