President
Proclamació dels Premis Rei Jaume I 2016

Puig reivindica la importància dels Premis Jaume I per a "posar la ciència en l'agenda de la societat"

07/06/2016
Puig reivindica la importància dels Premis Jaume I per a 'posar la ciència en l'agenda de la societat'
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la importància i el potencial que tenen els Premis Rei Jaume I per a "posar la ciència en l'agenda de la societat", perquè "representa valors que aspiren a millorar el futur de la humanitat", i eixos valors "han de penetrar i impregnar el teixit social". Així ho ha expressat durant la cerimònia de proclamació dels guanyadors d'estos guardons, atorgats per la Fundació Premis Rei Jaume I.
- El President recorda que l'Agència Valenciana de la Innovació materialitza la "clara aposta" de la Generalitat per la investigació
- Destaca l'excel·lència científica com a "font d'inspiració per a tots els jóvens"
- Assenyala que les sis categories dels guardons es focalitzen en "reptes i preocupacions permanents i ineludibles per a la societat"


El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la importància i el potencial que tenen els Premis Rei Jaume I per a "posar la ciència en l'agenda de la societat", perquè "representa valors que aspiren a millorar el futur de la humanitat", i eixos valors "han de penetrar i impregnar el teixit social". Així ho ha expressat durant la cerimònia de proclamació dels guanyadors d'estos guardons, atorgats per la Fundació Premis Rei Jaume I.

Ximo Puig també ha explicat que els Premis Rei Jaume I busquen reconéixer "l'excel·lència científica d'investigadors i emprenedors", i que esta es convertisca en una "font d'inspiració" tant per als jóvens investigadors com per als jóvens en general. D'esta manera, els guardons suposen un reconeixement del fil conductor que enllaça i completa "les labors científica, tecnològica i emprenedora" en les societats contemporànies, ha indicat.

Tal com ha destacat el cap del Consell, la ciència espanyola i la valenciana han experimentat un fort impuls durant els últims 30 anys. Uns resultats que, com ha assenyalat, han sigut possibles gràcies "a l'impuls de les universitats públiques valencianes i dels organismes públics d'investigació que depenen del CSIC i de la mateixa Generalitat", i també per "l'esforç, entrega i entusiasme de la comunitat científica".

A la Comunitat Valenciana existix actualment una "clara aposta" de la Generalitat per la investigació per a "intensificar la productivitat", ha assegurat Puig, el qual a més ha recordat que la futura Agència Valenciana de la Innovació "avança en eixa direcció". Este organisme va ser valorat positivament per l'Alt Consell Consultiu en I+D+i, que "està integrat majoritàriament per guanyadors dels Premis Rei Jaume I d'anteriors edicions", ha afegit.

En l'edició d'enguany s'han entregat distincions en sis modalitats, que no són, tal com ha destacat el President, "fruit de la casualitat", sinó que "se centren en reptes i preocupacions permanents i ineludibles per a la societat". Per això, s'ha triat "l'economia, l'emprenedoria, les noves tecnologies, la investigació biomèdica, la investigació mediambiental i la investigació bàsica" ha detallat.

Guardonats de l'edició de 2016

Per categories, el guanyador del Premi Rei Jaume I d'Investigació Bàsica ha sigut el microbiòleg Francisco Juan Martínez Mojica, professor titular de la Universitat d'Alacant. El jurat ha premiat "el descobriment del CRISPR, la base de la immunitat innata en bacteris", el que suposa un gran avanç en biologia molecular perquè permet diagnosticar, de forma més precisa, les malalties produïdes per estos organismes. El president de la Generalitat ha ressaltat la rellevància dels avanços en investigació bàsica perquè "aporta els fonaments sobre els quals s'alça el gran edifici de la ciència i dels desenrotllaments tecnològics".

En segon lloc, el Premi Rei Jaume I d'Economia ha recaigut en Albert Marcet Torrens, doctor en Economia per la Universitat de Minnesota i director de l'Institut d'Anàlisi Econòmica (IAE - CSIC), per la seua important contribució en diverses àrees de la macroeconomia moderna i el disseny de polítiques econòmiques. El cap del Consell ha recordat que la societat necessita "investigació en economia, perquè el benestar econòmic necessita una major eficiència en l'ús dels recursos i una distribució més justa de les oportunitats". Així mateix, ha assenyalat que "la relació entre economia i ciència resulta indubtable" perquè "en els països avançats són les empreses i els fons públics els que actuen com a tractors de la investigació".

El Premi Rei Jaume I d'Investigació Mèdica ha sigut atorgat al professor i anatomopatòleg Elías Campo Güerri, per la seua labor en la classificació de distintes leucèmies. Això ha permés diversificar els tractaments, millorant la supervivència d'alguns dels grups d'este tipus de càncer i disminuint els efectes secundaris dels tractaments. Ximo Puig ha celebrat les "notícies formidables que aporta ben sovint la investigació biomèdica", el que invita a considerar "futurs i intensos canvis en la salut humana". Així, ha insistit en el fet que "els habituals tractaments indiferenciats" han de passar a ser "tractaments individualitzats", i ha recalcat la necessitat de "pensar en nous models de medicina preventiva i d'educació saludable".

Estretament relacionat amb la salut i la qualitat de vida de les persones, "adquirix una importància indefugible el medi ambient", ha assenyalat el President. D'esta manera, Puig ha apel·lat "a la responsabilitat dels Estats i els ciutadans", perquè de la seua assumpció depén "el compromís intergeneracional que necessita el canvi climàtic". En eixa línia, el jurat del Premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi Ambient ha reconegut el treball de l'investigador del CSIC Miguel Bastos Araújo, que ha sigut "fonamental per a l'establiment dels actuals estàndards de modelització que prediuen els canvis en la biodiversitat en el temps i en l'espai".

Continuant amb la quinta categoria, el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies ha recaigut en el doctor en Ciències Químiques i catedràtic de la Universitat Politècnica de València Hermenegildo García Gómez. El jurat d'estos guardons científics ha premiat el seu treball en el desenrotllament de catalitzadors en fase heterogènia, molt eficients, que han servit per a impulsar noves tecnologies capaces de resoldre problemes socials importants com la química sostenible o les energies renovables. Per al president de la Generalitat, la investigació en el camp de les noves tecnologies és essencial perquè "l'avanç de les civilitzacions ha estat subjecte a la seua capacitat de desenrotllament tecnològic i a la seua habilitat per a imaginar noves tecnologies", ha apuntat.

Finalment, el guanyador del Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor ha sigut l'empresari Alberto Gutiérrez Garrido, fundador de la companyia Aquaservice. La decisió del jurat ha valorat la seua "capacitat per a generar ocupació, innovació i riquesa entorn d'un producte bàsic com és l'aigua de beure". Per la seua banda, Ximo Puig ha recordat que l'empresa "constituïx un complement necessari de l'activitat científica i tecnològica", i celebra que els Premis Rei Jaume I incloguen el reconeixement a l'emprenedoria.

Documents

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacado la importancia y el potencial que tienen los Premios Rey Jaime I para "poner la ciencia en la agenda de la sociedad", porque "representa valores que aspiran a mejorar el futuro de la humanidad", y esos valores "deben penetrar e impregnar el tejido social". Así lo ha expresado durante la ceremonia de proclamación de los ganadores de estos galardones, otorgados por la Fundación Premios Rey Jaime I.

Talls de veu relacionats

- Declaracions del President de la Generalitat, Ximo Puig