Sanitat Universal i Salut Pública
Jornada EIP-AHA Valencia

La Fe compleix tres anys com a centre de referència europeu de l'envelliment actiu i saludable

26/06/2016
La Fe compleix tres anys com a centre de referència europeu de l'envelliment actiu i saludable
- La Generalitat arreplega el testimoni del L'IIS La Fe i la Universitat Politècnica de València per a mantindre a València com a centre de referència dins de la iniciativa europea EIP-AHA
- L'objectiu d'esta iniciativa és proporcionar respostes innovadores al desafiament d'aconseguir una vida sana, activa i independent durant l'envelliment
- La UE s'ha plantejat com a objectiu per a l'any 2020 ampliar en dos anys l'esperança de vida amb bona salut
L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe ha acollit aquesta setmana la jornada Cap a un envelliment actiu i saludable, organitzada en col·laboració amb l'Institut Ítaca (Grup SABIEN) de la Universitat Politècnica de València, en la qual s'ha difós el treball desenvolupat des de la European Innovation Partnership in Active and Healthy Ageing (EIP-AHA) com a Reference site (Centre de referència). Així mateix durant les sessions s'han compartit experiències d'altres països europeus i s'han donat a conéixer altres iniciatives semblants en l'àmbit de l'envelliment saludable.

"La Comissió Europea ha identificat envelliment actiu i saludable com un important repte social comú a tots els països europeus" segons ha destacat el doctor Bernardo Valdivieso, un dels responsables de la Unitat Conjunta d'Investigació en TIC Aplicades a Reenginyeria de Processos Sociosanitaris La Fe (ERPSS) de l'IIS La Fe, qui ha recordat que "EIP-AHA es va constituir per a proporcionar respostes innovadores a aquest desafiament, permetent als ciutadans de la UE portar una vida sana, activa i independent durant l'envelliment; millorar la sostenibilitat i l'eficiència dels sistemes sociosanitari i impulsar i millorar la competitivitat dels mercats de productes i serveis innovadors".

El paper de l'IISLAFE com a responsable de la investigació que es du a terme en el Departament de Salut València La Fe ha sigut "recolzar i difondre les bones pràctiques com Reference Site durant el període 2013-2016 i donar suport a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en la constitució del nou partenariat per a la nomenada Reference Sites 2016", segons les seues paraules.

Durant tres anys, i dins d'aquesta iniciativa EIP-AHA, s'han desenvolupat nombrosos projectes promoguts per l'IIS La Fe i la Universitat Politècnica de València per a avaluar l'eficiència del programa de gestió per a pacients crònics de La Fe. Com Reference Site, La Fe va rebre el màxim reconeixement de la Comissió Europea, que va atorgar una valoració de tres estreles, a la investigació clínica que avalua l'efectivitat i eficiència del programa assistencial.

Com assegura l'investigador de l'institut ITACA-UPV, Vicente Traver, a través de la Unitat d'Investigació Conjunta amb l'IIS La Fe, des de la Universitat Politècnica de València s'ha aportat la tecnologia i les metodologies que han fet possible donar resposta als reptes i necessitats plantejats. "Així mateix, s'ha participat de manera molt activa a Europa per a aconseguir un reconeixement de tota l'activitat realitzada en la regió, la qual cosa s'està traduint en un major retorn en forma de projectes d'investigació per a tots els agents relacionats amb el sector sociosanitari", afig Traver. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública arreplega ara el testimoni d'aquesta ambiciosa iniciativa que permet a València ser referent en l'envelliment saludable.


Repte social i econòmic

L'envelliment és un dels principals reptes socials i econòmics de les societats europees i afectarà tots els estats membres i a pràcticament a tots els àmbits d'actuació de la UE. S'estima que en 2025, més del 20% dels europeus tindrà més de 65 anys i es produirà un ràpid increment del nombre de persones majors de 80 anys.

Com les necessitats d'assistència sanitària de les persones majors són diferents, els sistemes de salut hauran d'adaptar-se per a oferir l'atenció adequada i continuar sent econòmicament sostenibles. Davant d'aquesta situació, la UE es va plantejar com a objectiu augmentar en dos anys l'esperança de vida amb bona salut dels europeus d'ací a 2020, mitjançant la prevenció, un millor diagnòstic i una vida saludable

Per a aconseguir aquests objectius, l'associació se centrarà en tres aspectes. D'una banda, en la prevenció i Promoció de la salut, per un altre en el desenrotllament i innovació en la tecnologia mèdica, medicaments i tractaments per a malalties cròniques i altres problemes relacionats amb l'edat i, finalment, en l'assistència sanitària i social integrada per a les persones majors, millorant les cures a domicili i els cures propis, i oferint noves solucions innovadores a gran escala per a l'assistència prolongada als majors.

Galeria d'imatges