President
Llei de Seguretat Ferroviària

El Consell prepara una llei pionera a Europa per a garantir la seguretat en la xarxa ferroviària

28/06/2016
El Consell prepara una llei pionera a Europa per a garantir la seguretat en la xarxa ferroviària
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat l'esborrany de la nova Llei de Seguretat Ferroviària que prepara el Consell, una norma pionera a Europa destinada a garantir "al màxim del que és humanament possible" la seguretat en tota la xarxa ferroviària de la Comunitat Valenciana.
- El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha indicat que la llei respon a la voluntat del Consell de "fer justícia i reparar el dany" a les víctimes de l'accident de metro del 3 de juliol de 2006
- La norma estableix la creació de l'Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària i de la Comissió Permanent d'Investigació, i també la catalogació del sistema ferroviari


El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat l'esborrany de la nova Llei de Seguretat Ferroviària que prepara el Consell, una norma pionera a Europa destinada a garantir "al màxim del que és humanament possible" la seguretat en tota la xarxa ferroviària de la Comunitat Valenciana.

Puig s'ha reunit, junt amb la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra i la consellera d'Habitatge, María José Salvador, amb els membres del consell assessor de la Llei de Seguretat Ferroviària i de l'Associació de Víctimes del Metro per a ultimar els detalls de l'esborrany d'aquesta norma que iniciarà la seua tramitació el pròxim mes.

Tal com ha indicat el president, la llei respon a la voluntat del Consell de "fer justícia i reparar el dany" a les víctimes de l'accident de metro del 3 de juliol de 2006 en el que van morir 43 persones. "Fa un any la vicepresidenta i jo ens reuníem ací amb l'Associació de Víctimes del Metro per a fer un acte de justícia i reparació del que havia sigut una falta d'empatia bàsica i de resposta adequada per part de la Generalitat", ha explicat Puig.

El president ha ressaltat la necessitat de "no baixar mai la guàrdia" i, respecte d'això, ha declarat que, a pesar que sempre hi ha risc que es produïsquen accidents, és necessari minimitzar la probabilitat que açò ocórrega en un servei públic "que forma part de la quotidianeïtat dels ciutadans".

La llei contempla, d'una banda, la creació de l'Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària, que serà dotada amb personalitat jurídica pròpia i independència per al compliment dels seus objectius. Entre les seues funcions es troben vetlar pel manteniment de la seguretat de la xarxa ferroviària, autoritzar l'entrada en servei de nous vehicles, atorgar certificacions de seguretat i mantindre actualitzada tota la informació en matèria de seguretat.

D'altra banda, amb la nova norma, es crearà la Comissió Permanent d'Investigació de caràcter independent, encarregada d'investigar qualsevol tipus d'accident o incident i analitzar les seues causes per a poder aplicar les mesures i mecanismes corresponents per a millorar la seguretat i que aquests no es tornen a produir.

Amb la tramitació d'aquesta norma, el Consell tindrà la capacitat de complir el compromís que van adquirir en les seues primeres reunions amb l'Associació de Víctimes del Metro d'aconseguir a la Comunitat Valenciana "la millor llei en matèria de seguretat ferroviària", segons ha indicat la consellera María José Salvador abans d'afegir que és "tot un repte perquè no hi ha referents en aquesta matèria ni en l'àmbit estatal ni autonòmic".

El president ha aclarit que la Llei de Seguretat Ferroviària "és un instrument que ha d'estar dotat econòmicament" i que, per això, estarà prevista en els pressuposts de 2017.

Puig ha traslladat el seu agraïment al grup d'experts que ha participat en l'elaboració de la llei, a la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i a l'Associació de Víctimes del Metro.

D'altra banda, el cap del Consell ha lloat l'esforç i el treball realitzat pels membres de la Comissió d'Investigació de l'accident de metro del 3 de juliol de 2006 dels Corts Valencianes. Els resultats són una mostra, ha dit Puig, de que "quan s'investiga adequadament hi ha noves veus, noves aportacions i, finalment, unes conclusions". En aquest sentit, ha assegurat que aquests resultats "fan un pas avant per a la legitimació de l'autogovern dels valencians".

Documents

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

- El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha indicat que la llei respon a la voluntat del Consell de "fer justícia i reparar el dany" a les víctimes de l'accident de metro del 3 de juliol de 2006 - La norma estableix la creació de l'Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària i de la Comissió Permanent d'Investigació, i també la catalogació del sistema ferroviari

Talls de veu relacionats

- Declaracions del President de la Generalitat, Ximo Puig

- Declaracions de la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori , María José Salvador