Sanitat Universal i Salut Pública
Durante el mes de noviembre

La Conselleria de Sanitat ofereix per primera vegada formació per a la prevenció d'addiccions tecnològiques i joc patològic entre escolars

03/10/2016
- S'impartiran dos programes, un per a previndre l'addicció a Internet, el mòbil i els videojocs, i un altre especialitzat en joc patològic
- Els destinataris d'aquestes accions formatives són els tècnics de les Unitats de Prevenció Comunitària
- Els programes de prevenció del Servei de Gestió de Drogodependències i altres Trastorns Addictius són per a escolars de 12 a 16 anys i de 15 a 19 anys
La Conselleria de Sanitat i Salut Universal comença aquest dimarts la primera sessió de formació especialitzada en prevenció escolar d'addiccions tecnològiques a la Facultat de Psicologia de la Universitat de València.

Aquestes accions formatives, dirigides als tècnics de les unitats de prevenció comunitària (UPCCA) es complementaran amb unes altres dues sessions de formació sobre joc patològic durant el mes de novembre.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha explicat que "per primera vegada, el Servei de Gestió de Drogodependències i altres Trastorns Addictius ofereix, dins del catàleg de programes i activitats de prevenció, la possibilitat que els centres escolars participen en un programa de prevenció de l'addicció a Internet, mòbil i videojocs, dirigit a escolars de 12 a 16 anys, i en els 'Tallers Ludens', centrats en la prevenció del joc patològic, tradicional i en línia, per a jóvens de 15 a 19 anys".

Ambdós programes es realitzen a través de les UPCCA per a promoure la participació en accions de prevenció. Per a facilitar la formació dels tècnics municipals de les UPCCA en la implementació dels dos programes, s'ha previst la celebració, el 4 d'octubre, d'un curs de formació per a abordar la tríade tecnològica (mòbils, Internet i xarxes socials), seguit per la formació en prevenció de joc patològic durant dues sessions els dies 11 i 18 de novembre. Totes les jornades s'impartiran a la Facultat de Psicologia de la Universitat de València, de 10 a 14 hores.

En aquestes sessions, que impartirà el professor de la Universitat de València Mariano Choliz, autor dels programes 'Prev-Tec 3.1' i 'Tallers Ludens', els professionals rebran formació sobre aquestes addiccions i, a més, se'ls proporcionarà la informació necessària per a la implantació de les accions preventives als centres escolars.

Igualment, s'ha previst que les UPCCA puguen participar en un estudi sobre la incidència i les característiques dels patrons d'ús, abús i addicció a les noves tecnologies en població escolar.

Aquest estudi permetrà als municipis disposar d'una avaluació de necessitats i incidència de patrons addictius en la població escolar del municipi de referència. En el desenvolupament d'aquesta fase, i una vegada rebuts els qüestionaris, el Servei de Gestió de Drogodependències i altres Trastorns Addictius enviarà a les UPCCA un informe amb els resultats obtinguts.

La consellera ha recordat que aquests cursos s'emmarquen dins de les accions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a la prevenció i formació dels professionals de la Comunitat Valenciana en addiccions tecnològiques.

La xifra de l'indicador de tractament revela que en 2015 els jóvens de 19 a 29 anys representen el 23% dels casos tractats per aquesta addicció. A més, el 90% dels pacients són varons, una notable diferència respecte a la resta de substàncies, en què la tendència dels últims anys es correspon amb una paritat de gènere dels pacients.

En el cas d'Internet i els jocs en el mòbil, les dades mostren que el 26% dels pacients són menors d'edat, seguit dels jóvens de 19 a 29 anys. Com en la ludopatia, el perfil majoritari és varó (82%).