Hisenda i Model Econòmic

Deu municipis de la Comunitat rebran més de 83 milions d'euros cofinançats amb FEDER per a programes de desenvolupament urbà sostenible i integrat

03/10/2016
- La directora general d'Habitatge ha destacat el nombre de municipis i la qualitat dels treballs que s'han presentat
- Han sigut seleccionats els projectes de València, Alacant, Castelló, Paterna, Orihuela, Benicarló, Torrent, Borriana, Quart de Poblet i Villena
- Rebeca Torró ha animat la resta de municipis de la Comunitat a presentar-se a la segona convocatòria, en què s'invertiran més de 52 milions d'euros
Projectes coordinats des de la Generalitat en deu municipis de la Comunitat Valenciana han obtingut un total de 83 milions d'euros en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) que està cofinançada pel programa operatiu FEDER de Creixement Sostenible 2014-2020. Aquesta desena d'ajuntaments ha captat el 11,4% del total dels recursos d'aquesta primera convocatòria del programa, que ascendia a 730,9 milions.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat el caràcter estratègic dels fons europeus per a la Generalitat, atés l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana, perquè aquests recursos "es converteixen en una ferramenta de finançament de primer ordre per a dur a terme projectes que contribueixen al desenvolupament sostenible i al creixement equilibrat del territori valencià, i totes les administracions públiques hem de ser conscients d'això".

Per la seua banda, la directora general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró, ha destacat "la incidència que aquesta primera convocatòria d'ajudes ha tingut a la Comunitat Valenciana pel nombre de municipis i per la qualitat dels treballs presentats"

Així mateix, ha explicat la directora general que "els ajuntaments seleccionats han sabut adoptar un nou enfocament de la regeneració urbana per a fer front als reptes econòmics, ambientals, climàtics, demogràfics i socials que afecten determinades àrees urbanes".

El 'Boletín Oficial del Estado' ha publicat la resolució de l'Ordre HAP/2427/2015, de 13 de novembre, per la qual s'aproven les bases i la primera convocatòria per a la selecció d'estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador. En aquesta relació de projectes s'inclouen els presentats pels municipis de Torrent, València, Borriana, Quart de Poblet, Orihuela, Villena, Alacant, Castelló de la Plana, Paterna i Benicarló.

Aquest programa ofereix una assignació màxima de 15 milions d'euros per a àrees funcionals de més de 50.000 habitants i de 5 milions per a àrees funcionals d'entre 20.000 i 50.000 habitants, d'acord amb les taxes de cofinançament dels fons europeus.

Cal assenyalar que a aquesta convocatòria es van presentar un total de 28 projectes de localitats de la Comunitat Valenciana, dels quals n'han sigut seleccionats deu. Tal com recull la resolució publicada hui, Espanya rebrà un total de 730,9 milions d'euros i el 11,4% d'aquesta quantitat es destinarà a projectes duts a terme per ajuntaments de la Comunitat.

Després de conéixer la resolució publicada, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat que "des de la Conselleria d'Hisenda s'impulsaran reunions tant amb els ajuntaments beneficiaris, per a garantir l'impuls a les iniciatives i que no hi haja contratemps sobrevinguts en el desenvolupament d'aquestes, com amb les entitats locals que han quedat fora d'aquesta selecció".

En aquest sentit, Soler ha avançat que traslladarà als ajuntaments no seleccionats que hi haurà noves convocatòries europees perquè les seues iniciatives obtinguen finançament en el marc del programa EDUSI, la qual cosa els permetrà perfeccionar els seus projectes.

"Cal aprofitar totes les oportunitats"

"A la Comunitat Valenciana tenim l'obligació d'aprofitar totes les oportunitats que ens ofereixen els fons europeus i per això és important que els ajuntaments mantinguen activa una cartera de projectes que puguen ser candidats a ser cofinançats per Europa", ha afegit Soler.

En eixe sentit, Rebeca Torró ha animat a la resta de municipis de la Comunitat Valenciana a presentar-se a la segona convocatòria de selecció d'estratègies, en la qual s'invertiran 52.585.000 euros entre municipis de la Comunitat Valenciana, que està previst que isca pròximament.

El titular d'Hisenda ha afirmat que "darrere de l'elecció d'aquests projectes hi ha un llarg treball que hem anat realitzant durant mesos, des que es va publicar l'ordre per a la selecció d'estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible FEDER 2014-2020".

"Des del Consell som conscients que, per a conéixer i poder aprofitar al màxim els avantatges que ens ofereixen els fons europeus, és essencial reforçar les reunions bilaterals amb responsables locals, representants d'organitzacions socials i iniciatives socials de diversa índole. També és important realitzar trobades multilaterals amb responsables polítics i organitzacions socials", ha conclòs Soler.

Documents

Talls de veu relacionats

- Declaracions del conseller d'Hisenda, Vicent Soler

- Declaracions de la directora general d'Habitatge, Rebeca Torró