Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

El Consell concedeix l'Alta Distinció de la Generalitat al pintor Juan Genovés i a l'atleta Alejandra Soler

07/10/2016
El Consell concedeix l'Alta Distinció de la Generalitat al pintor Juan Genovés i a l'atleta Alejandra Soler
- El Consell crega dues noves distincions: al Mèrit Empresarial i Social i per Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva
- Es declara Bé d'Interés Cultural Immaterial la processó cívica del 9 d'Octubre a València
El Consell ha concedit l'Alta Distinció de la Generalitat, que cada any atorga amb motiu de la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana, el 9 d' octubre, al pintor Juan Genovés i a qui va ser una de les primeres atletes valencianes, Alejandra Soler.

Respecte a la resta de guardons, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mònica Oltra, ha informat, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, de que s'ha atorgat la Distinció de la Generalitat a la catedràtica de la UNED, Celia Amorós; a Patricia Campos, primera dona pilot de reactor a Espanya; i a la Unió Nacional d'Entitats Festeres de Moros i Cristians.

La Distinció al Mèrit Cultural ha recaigut en aquesta ocasió en el pintor Manuel Boix, l'artista Carmen Calvo, la catedràtica en arqueologia Carmen Aranegui i el Teatre Olympia.

El Consell ha concedit la Distinció al Mèrit Científic a l'investigador Francisco Mójica i al catedràtic d'Economia Andrés Pedreño.

Quant al Mèrit Esportiu, les distincions han recaigut enguany en Orland Ortega, plata en 110 m tanques en Rio 2016; Kim López, or en pes en els Jocs Paralímpics Rio 2016; Ait Khamouch, plata en marató en els Jocs Paralímpics Rio 2016; Ariadna Edo, bronze en 400 m lliure en els Paralímpics Rio 2016; Sara Marín, nou vegades campiona d'Espanya de gimnàstica rítmica de discapacitats psíquics; Mercedes Peris, campiona d'Espanya 2012 en 50 m esquena; Álvaro López, jugador internacional de Pilota Valenciana; i el Club Esportiu Herca pel seu 50 aniversari.

El Consell ha aprovat, a més, la creació de dues noves distincions: al Mèrit Empresarial i Social i per Accions a Favor de la Igualtat i per a una Societat Inclusiva, a fi de reconéixer el compromís amb el creixement econòmic intel·ligent, responsable i sostenible de la Comunitat Valenciana i la lluita per la igualtat, per la consecució d'una societat inclusiva i per la visibilitat de la diversitat social

Les primeres Distincions al Mèrit Empresarial i Social han correspost a l'empresa Xocolates Valor, la directiva de l'empresa Boluda Corporación Marítima, Charo Coll, i als sindicalistes Antonio Montalbán, de CCOO, i Rafael Recuenco, de UGT.

La Distinció al Mèrit per Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva s'ha concedit, en la seua primera convocatòria, al Col·lectiu Lambda, en el seu 30 aniversari, i a José Antonio Bargues, impulsor de l'Associació Domus Pacis-Casal de la Pau que atén persones recluses i exrecluses en situació de vulnerabilitat extrema.

Finalment, el Consell ha concedit la Distinció d'Ambaixador de la Comunitat Valenciana a Josep Almudéver, un dels últims brigadistes internacionals vius, que actualment resideix a Marsella, i de les Lletres Valencianes a l'escriptor Joan Francesc Mira.

Salvaguarda de l'exaltació de la identitat col·lectiva dels valencians

D'altra banda, el Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d'Interés Cultural Immaterial la Processó Cívica del 9 d'Octubre a València.

Es tracta de protegir i salvaguardar un acte que rememora la data fundacional del poble valencià i que té els seus antecedents en les celebracions medievals de la conquista cristiana de València, el 9 d'octubre de 1238, quan el rei Jaume I va fer la seua entrada en la ciutat.

La processó cívica s'ha mantingut al llarg de la història com a exaltació de la identitat col·lectiva dels valencians.

Ressenya dels guardonats

Alta Distinció de la Generalitat

Juan Genovés Candel (València, 1930 (86 anys))

Pintor de referència de l'art valencià i espanyol del segle XX, Genovés ha desenvolupat una pintura de caràcter expressionista i provocador en els seus inicis, passant pel realisme polític de forta denúncia social, l'interés en el paisatge urbà i, durant els últims anys, la seua obra ha fet un gir cap a la investigació del moviment estàtic.

Ha format part de col·lectius com Els Set (1949), Parpalló (1956) i Hondo (1960), col·lectius fonamentals del panorama artístic valencià.

Cal destacar entre els seus molts reconeixements: la Menció d'Honor XXXIII Biennale de Venècia (1966), la Medalla d'Or VI Biennale Internazionale de San Marino (1967), el Premi Marzotto Internazionale (1968), el Premi Nacional d'Arts Plàstiques (1984), el Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat Valenciana (2002) i la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, Ministeri de Cultura (2005).

Alejandra Soler Gilalbert (Valencia, 1913 (103 anys))

Va ser una de les primeres atletes de la història de l'atletisme valencià. Les seues marques constitueixen els primers registres de la història dels rècord femenins.

Es va llicenciar en Filosofia i Lletres, sent una de les primeres dones universitàries d'Espanya. L'any 1939, va creuar la frontera a França, on va ser internada en un camp de refugiats del qual va aconseguir escapar juntament amb el seu marit, Arnoldo Azzatti, fins a l'URSS.

A Moscou va ser mestra de xiquets espanyols acollits per la Unió Soviètica. Durant la Segona Guerra Mundial va patir la Batalla de Stalingrad. En 1958, va ser designada cap de la Càtedra de Llengües romàniques de l'Escola Superior de Diplomàcia a Moscou, càrrec que va desenvolupar fins que es va jubilar en 1971.

Després de 32 anys d'exili va tornar a València, al seu barri del Carme.

Distinción de la Generalitat

Celia Amorós Puente (Valencia, 1944)

Celia Amorós és una filòsofa, assagista i referent del feminisme de la igualtat, on se situa la major part de la seua producció científica. És catedràtica del Departament de Filosofia i Filosofia Moral i Política de la UNED i en 2006 es va convertir en la primera dona que va obtindre el Premi Nacional d'Assaig.

Patricia Campos Doménech (Onda, 1977)

És la primera dona pilot de reactor d'Espanya, després d'ingressar en les Forces Armades en 2005. Després de volar amb la Marina durant 8 anys, al maig de 2013 es va convertir en la primera espanyola entrenadora professional d'un equip de futbol femení als Estats Units. Des de 2015 és ambaixadora de l'ONU i voluntària de la ONG "Futbol Sense Fronteres", una organització que fomenta els valors esportius i el dret a l'educació de les dones.

Unió Nacional d'Entitats Festeres de Moros i Cristians (1976)

La Unió Nacional d'Entitats Festeres de Moros i Cristians és la federació d'associacions on s'integren la majoria de les localitats que celebren festes de Moros i Cristians. És una de les entitats de major arrelament, tradició i força del nostre territori. En aquests 40 anys d'història, la UNDEF ha vetlat pels interessos de la festa, amb la promoció de la festa i la interconnexió entre localitats, convertint-se en un pilar fonamental de les Festes de Moros i Cristians.

Distinció al Mèrit Cultural

Manuel Boix (L'Alcúdia, 1942)

Manuel Boix ha sigut un dels introductors del nou realisme en la Península i ha sigut i és un referent de la il·lustració i l'obra gràfica. Va rebre el Premi Nacional d'Arts Plàstic l'any 1980. Mereix una menció especial la seua col·lecció d'escultures sobre els Borja que resideix en les Corts Valencianes. Artista de gran reconeixement internacional, Manuel Boix és un dels noms en majúscula de l'art valencià del segle XX.

Carmen Calvo Sáenz de Tejada (Valencia, 1950)

Carmen Calvo és una destacada figura de l'art contemporani de la Comunitat Valenciana. És una artista conceptual que es distingeix per la diversitat de materials i tècniques que empra en la seua obra. L'any 1990 l'IVAM li va dedicar una important retrospectiva i en 2003 ho va fer el Museu Reina Sofía. Ha rebut, entre altres reconeixements, el Premi Nacional d'Arts Plàstiques d'Espanya 2013 i és Acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València.

Teatre Olympia (1915)

Inaugurat el 10 de novembre de 1915 el Teatre Olympia és l'espai teatral privat més important de la ciutat de València. En el seu centenari les Corts van sol·licitar per unanimitat la concessió del Mèrit Cultural per a aquesta institució. El seu escenari ha sigut testimoni de la transformació de les arts escèniques en la Comunitat i en el conjunt d'Espanya, sobrevivint a la crisi del sector que va deixar la ciutat quasi sense sales de representació.

Carmen Aranegui Gascó (Valencia, 1945)

És doctora i catedràtica d'arqueologia de la Universitat de València. Ha sigut directora de múltiples excavacions iberes i romanes, entre les que destaca, a nivell internacional, la direcció del jaciment de Lixus al Marroc. La seua producció científica es troba entre els clàssics de l'iberisme. Va ser la comissària de la reeixida exposició els Ibers. Prínceps d'Occident (1997) que va suposar una fita en la projecció internacional de la cultura ibèrica i un redescobriment d'aquesta a nivell estatal. Carmen Aranegui és un referent nacional i internacional i la seua contribució ha sigut determinant en el desenvolupament de l'estudi i el coneixement de la cultura ibera.

Distinció al Mèrit Científic

Francis Mójica (Elx, 1963)

És doctor i professor de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d'Alacant. Francis Mójica és el descobridor del sistema CRISPR, el mecanisme de defensa dels bacteris per a lluitar contra els virus invasors. La revista Science ha reconegut el sistema descobert per Mójica com el major avanç científic de 2015. Les seues investigacions li situen com un dels científics més importants del panorama internacional actual. Al juny de 2016 va rebre el Premi Rei Jaume I en l'apartat d'Investigació Bàsica i aquest mateix any ha sigut candidat al Premi Nobel.

Andrés Pedreño Muñoz (Cartagena, 1953)

És llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València en 1978 i doctor per la Universitat d'Alacant. Com a rector de la Universitat d'Alacant, va impulsar projectes pioners, entre ells, la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, hui considerada la primera biblioteca digital del món hispà. És membre de la Reial Acadèmia de Ciències Morales i Polítiques a Espanya, i de l'Acadèmia Nord-americana de Llengua als Estats Units. És doctor honoris causa per la Universitat de Nottingham i Medalla d'Or de la Universitat d'Alacant.

Ambaixador de la Comunitat Valenciana

Josep Almudéver (Marsella, 1919 (97 anys))

De pares valencians, és un dels dos últims brigadistes internacionals vius dels 45.000 que van participar durant la Guerra Civil per a lluitar amb la República Espanyola. La seua defensa dels valors democràtics i la llibertat política fan de Josep Almudéver un exemple per a la societat.

Lletres valencianes

Joan Francesc Mira i Casterà (Valencia, 1939)

Doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de València, és catedràtic de grec de la Universitat Jaume I de Castelló. Amb els seus estudis sobre la cultura i la tradició valenciana, Joan Francesc Mira és considerat com el pare de l'antropologia valenciana. Mira ha sigut reconegut com un dels escriptors més importants en valencià del segle XX, sent Premi Joan Fuster d'assaig, Premi Nacional de la Crítica o Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, entre altres.

Distinció al Mèrit Econòmic i Social

Chocolates Valor (Vila Joiosa, 1951)

Pedro López és el conseller delegat d'aquesta empresa de més de 135 anys d'antiguitat. Des dels seus orígens, Chocolates Valor ha sigut una empresa innovadora en el seu sector que li ha portat a convertir-se en una multinacional present en més de 45 països. En 2011 va rebre l'European Candy Kettle Award, un dels premis més prestigiosos del sector. Actualment Chocolates Valor és l'empresa espanyola líder del seu sector.

Charo Coll Bargues (València, abril 1967)

És alta directiva de Boluda Corporación Marítima des de 1997 quan va ser anomenada directora general de la divisió de Remolc i Salvament. Ha sigut l'única dona presidenta de l'Associació Europea de Remolcadors i en 2017 serà la presidenta de la Unió Internacional d'Empreses de Salvament, prestigiós organisme internacional que representa les 60 empreses de salvament marítim més grans del món. Pionera en un sector tan masculí com és el marítim, Charo coll compta amb el reconeixement internacional de la comunitat del salvament de la qual ha rebut nombrosos premis i distincions.

Antonio Montalbán Gámez (Alcolea (Córdoba), 1946)

És un dels fundadors de Comissions Obreres en el ram de la Fusta, on va treballar fins a 1977..Fou detingut en cinc ocasions per la seua activitat com a màxim responsable de CCOO al País Valencià, i fou torturat per la Brigada Polític Social. Va ser secretari general de Comissions Obreres del País Valencià entre 1978 i 1996.

Rafael Recuenco Montero (Cuenca, 1951)

Rafael Recuenco va treballar en el sector del metall, va iniciar la seua trajectòria sindicalista en la Federació del Metall i posteriorment en UGT del País Valencià, on va ser secretari general des de 1988 fins a 2009. Va ser diputat en les Corts Valencianes i vicepresident de la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme des de 1983 a 1987.

Distinció al Mèrit per Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva

José Antonio Bargues (1940)

Impulsor de l'Associació Domus Pacis - Casal de la Pau es va formar en 1972 amb l'objectiu d'atendre persones recluses i exrecluses en situació de vulnerabilitat extrema i indefensió social. En els seus més de 40 anys d'història, el Casal de la Pau s'ha convertit en una entitat d'utilitat pública, reconeguda i respectada per la labor que realitza des del voluntariat i el desinterés.

Col·lectiu LAMBDA (1986)

El Col·lectiu Lambda és una associació privada sense ànim de lucre que es constitueix en 1986. Té com a objectiu aconseguir la completa igualtat legal i social de totes les persones amb independència de la seua orientació sexual i igualtat de gènere. És un referent de la lluita per la diversitat sexual, la llibertat, la participació i la salut sexual a la Comunitat Valenciana, labor que ha desenvolupat durant 30 anys.

Distinció al Mèrit Esportiu

Orlando Ortega Alejo

Atleta espanyol nacionalitzat d'origen cubà, ha sigut medalla de plata en els Jocs Olímpics de Rio 2016, en l'especialitat 110 metres tanques, sent l'únic atleta espanyol que ha obtingut una medalla en uns Jocs Olímpics en una especialitat de velocitat amb tanques. Entre el seu historial esportiu es troba la medalla de bronze en els Jocs Panamericans 2011, i Diploma Olímpic en els Jocs Olímpics de Londres 2012.

Kim López González

Kim López va nàixer a València, i és un dels millors llançadors de pes i de disc amb discapacitat visual del món, presenta quatre medalles en Campionats del món d'Atletisme, sent a més doble Campió d'Espanya 2016 en les especialitats de pes i disc. Ha sigut medalla d'or en els Jocs Paralímpics de Rio en llançament de pes.

Ait Khamouch Abderrahman

Abderrahman s'ha convertit en el millor fondista amb discapacitat física d'Espanya, per les seues quatre medalles olímpiques, recentment ha guanyat la medalla de plata en la Marató dels Jocs Paralímpics de Rio 2016. Campió del món de marató batent la plusmarca mundial.

Ariadna Edo Beltrán

Ariadna Edo va nàixer a Castelló, atleta amb discapacitat visual presenta dues medalles de bronze en els últims Campionats d'Espanya de Natació 2016, en 400 metres lliures, i 200 metres estils, culminat una gran temporada amb l'obtenció de la medalla de bronze en la prova de 400 metres lliures en els Jocs Paralímpics de Rio 2016.

Sara Marín Fernández

Sará Marín va nàixer a Elx, ha obtingut per novena vegada consecutiva el títol de Campiona d'Espanya en Gimnàstica Rítmica per a discapacitats psíquics, en modalitat individual i de conjunts. Sara és un exemple d'entrega, dedicació i la lluita per la inclusió, i suposa un referent per a qualsevol esportista amb discapacitat o sense.

Mercedes Peris Minguet

Mercedes Peris va nàixer a Paiporta, i és una de les millors nadadores espanyoles de tots els temps. Va ser medalla de bronze en 2010 en el Campionat del Món i en el Campionat d'Espanya. Campiona d'Espanya 2012 en 50 metres esquena en piscina curta. Va ser Olímpica en els Jocs de Pequín 2008. Encara ostenta en l'actualitat el rècord d'Espanya en 50 metres esquena.

Álvaro López Cremades (1973-2016)

Conegut com "Álvaro de Tibi", ha sigut un jugador de Pilota Valenciana de gran rellevància i amb un ampli historial esportiu. Jugador en els clubs de Tibi i de Sella, ha sigut Campió del món i d'Espanya en diverses ocasions. Esportista d'elit de la Comunitat Valenciana, nivell A, en els anys 2010, 2012, 2014 i 2015. Va morir el passat 23 de maig de 2016.

Club Deportivo Herca

Es va fundar l'any 1966 a Torrent pels germans Carratalá, per la qual cosa es compleix el seu 50 aniversari. En l'actualitat practiquen diverses modalitats esportives des d'una perspectiva social, formativa i recreativa, i també en l'àmbit federat, especialment en Gimnàstica, Judo, Karate i Natació.

L'entitat ha sigut guardonada en nombroses ocasions, entre les quals presenta la medalla de plata al mèrit esportiu pel Consell Superior d'Esports, Millor Club Espanyol per la Federació Espanyola de Judo o la insígnia d'Or per l'Ajuntament de Torrent.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El Consell ha concedit l'Alta Distinció de la Generalitat, que cada any atorga amb motiu de la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana, el 9 d' octubre, al pintor Juan Genovés i a qui va ser una de les primeres atletes valencianes, Alejandra Soler.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra

- Declaracions de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra

- Declaracions de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra

- Declaracions de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra