Sanitat Universal i Salut Pública
Proyecto 'Can de la Mano'

Montón destaca l'èxit de la fase pilot del projecte de voluntariat amb gossos d'assistència en Oncologia Pediàtrica de la Fe

17/10/2016
Montón destaca l'èxit de la fase pilot del projecte de voluntariat amb gossos d'assistència en Oncologia Pediàtrica de la Fe
- El programa s'ha desenvolupat durant un any amb nou pacients d'Oncologia Pediàtrica i set gossos i, en tots els casos, la valoració de familiars i personal sanitari és molt positiva
- Les mascotes que participen estan reconegudes com a "gossos d'assistència" per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i compleixen un estricte programa d'educació canina, així com exhaustius controls veterinaris
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón ha presentat en l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe el programa pilot de voluntariat propi denominat "Ca de la Mà", que han desenvolupat professionals d'aquest centre sanitari sobre adopció virtual i trobades entre gossos d'assistència i xiquetes i xiquets amb malalties cròniques o d'ingressos continuats. La fase pilot d'aquest projecte s'ha desenvolupat en Oncologia Pediàtrica de La Fe i ha permés que nou xiquets i xiquetes hagen fet adopcions virtuals i una vintena de trobades amb els gossos participants en el programa, amb valoracions molt positives, tant per part dels pacients com dels seus familiars.

Durant la presentació, han acompanyat la consellera: Juan López Andreu, voluntari coordinador del programa i pneumòleg pediatre de La Fe; Bàrbara Torres Guerola, facultativa d'Oncologia Infantil de La Fe; Miguel Serra Bonet i Elisa Tomás, pare de Sara i mare de Júlia (4 anys) respectivament, pacients participants en el programa "Ca de la Mà"; Víctor Caballero Martínez, educador caní i voluntari del projecte; María del Carmen Benedito, voluntària i psicòloga de la Unitat de Salut Mental del Departament de Salut de València Arnau de Vilanova, que ha assistit juntament amb la seua mascota Alma, i María Victoria Herrera, voluntària i infermera d'Urgències Pediàtriques de La Fe, que ha estat present juntament amb la seua gossa Nana.

"Iniciatives com aquesta tenen un gran valor, ja que permeten reduir l'impacte que té l'ingrés en els pacients, són un magnífic al·licient per als menors i els seus familiars i els permet oblidar per moments que estan hospitalitzats", ha explicat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón.

La consellera Montón ha explicat que, durant l'any 2015, es van atendre en La Fe 4.378 ingressos infantils, amb una estada mitjana de 6,1 dies. No obstant això, en sales com la d'Oncologia Pediàtrica, la unitat on s'ha desenvolupat la fase pilot d'aquest projecte, l'estada mitjana ronda els 6 dies en més del 25 % dels ingressos i els 15 dies per al 7,4 % dels casos.

A més, la consellera de Sanitat ha volgut destacar que, encara que hi ha iniciatives similars en altres centres sanitaris espanyols de Madrid o Barcelona, el que diferencia aquest projecte i li dóna gran valor és que "han sigut els i les professionals de l'Hospital La Fe els qui l'han impulsat i desenvolupat de forma voluntària, liderats pel doctor Juan López Andreu.

Tal com ha destacat López Andreu, "Ca de la Mà" possibilita millorar la tolerància a l'hospitalització per part dels xiquets, alhora que ofereix als i les professionals que hi participem un mitjà per a incrementar el nostre grau d'implicació amb la nostra institució".

Així, López Andreu ha explicat que, en coordinació amb l'equip d'Oncologia Pediàtrica, se seleccionen aquells pacients pediàtrics amb ingressos repetits i prolongats, aquells amb menor tolerància o major aversió a les hospitalitzacions. Una vegada ingressen, i sempre amb el vistiplau del seu metge/a, l'equip de mestres de la Unitat Pedagògica Hospitalària de La Fe presenta als pacients els set gossos que hi ha en el programa amb la finalitat que trien aquell que voldran adoptar virtualment, amb l'amo/a-voluntari/a del qual mantenen comunicació a través de correu electrònic i, quan l'estat clínic del pacient ho permet, fan una trobada en una zona habilitada de l'àrea Infantil.

Avaluació positiva de la fase pilot tant de pacients com de familiars

Durant aquest any de fase pilot, han participat en el programa "Ca de la Mà" nou xiquets i xiquetes d'Oncologia Pediàtrica, d'entre quatre i tretze anys, que han mantingut unes vint trobades en total.

L'oncòloga Infantil de l'Hospital La Fe, Bàrbara Torres Guerola, participant també en el programa com a futura voluntària, ha destacat que totes les valoracions, tant dels xiquets participants com dels seus familiars i dels professionals de la sala d'Oncologia Pediàtrica, han sigut molt positives.

"El diagnòstic i tractament de càncer suposa aïllament i interrupció de les activitats habituals del menor al mateix temps que comporta un elevat nivell d'ansietat", ha destacat la doctora Torres. A més, ha explicat que "després de finalitzar la fase pilot, hem fet una avaluació qualitativa. Així hem percebut que incrementa les emocions positives tant en els menors com en els seus familiars, els ajuda a afrontar les pors. Per al xiquet, el fet d'estar pendent de la visita de la mascota genera una millora en el seu estat emocional hores i dies abans de la trobada, i en ingressos successius, la visita del gos es viu com un estímul que resta càrrega negativa a l'hospitalització".

Aquesta valoració es concreta en les bones sensacions de les mares i els pares de les xiquetes i xiquets que hi han participat. Elisa Tomás, mare de Júlia (4 anys), ha destacat que "les trobades de Júlia amb Alma són un important al·licient que fa més tolerable l'hospitalització. Júlia s'emociona i passa el temps preguntant quan ve i que bé que s'ho passa amb ella".

Per la seua banda, Miguel Serra, el pare de Sara (8 anys), una de les xiquetes participants, ha explicat que "poder acostar-se a un gos i acariciar-lo va suposar un gran al·licient per a Sara, ja que per la seua malaltia no té accés fàcil a les mascotes. Va ser una estona molt plaent i agradable, que a més va possibilitar desenganxar-se del degotador i poder moure's lliurement al voltant de la mascota, amb la qual es va divertir molt. Va estar preguntant tota la vesprada que quan venia i la trobada li va produir una eufòria que contrastava amb la seua apatia i avorriment durant la resta de l'ingrés. Personalment, crec que aquesta activitat suposa un al·licient i una distracció en el seu tractament, ja que li aporta unes dosis d'il·lusió abans de la cita i d'evasió durant aquesta, molt reconfortants per al seu estat anímic".

Estricte ensinistrament de més de sis mesos i controls veterinaris

"Ca de la Mà" s'enquadra en el que es denominen intervencions assistides amb gossos. Prèviament a la seua inclusió, han complit amb tots els requisits legals establits quant a educació canina, higiene i salut veterinària i estan reconeguts com a gossos d'assistència per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat valenciana.

En concret, els set gossos aportats pels sis voluntaris-guies han seguit un estricte ensinistrament de més de 6 mesos així com una fase de familiarització amb el centre hospitalari, tot això a càrrec de l'ensinistrador i educador capacitat, Víctor Caballero, que col·labora activament en el projecte de forma voluntària. Víctor Caballero, titular de l'Escola d'Educació i Ensinistrament Caní Argos de Nules (Castelló), té una dilatada experiència en ensinistrament de gossos d'assistència per a residències d'ancians així com en programes de teràpia amb gossos i menors discapacitats o col·labora amb el 112 Emergències per a trobar persones, entre altres activitats.

"Els gossos que participen en aquest programa han de ser dòcils i tranquils. S'han de caracteritzar per absència total d'agressivitat o comportaments dominants i haver-se criat i socialitzat en un entorn familiar", ha explicat Víctor Caballero.

Per la seua banda, tots els controls veterinaris i analítiques necessàries per a certificar la idoneïtat d'aquests animals per a la seua presència hospitalària, els ha coordinat la doctora Inmaculada Cerrada, veterinària de l'Hospital La Fe i també voluntària d'aquest programa.

Per a facilitar el manteniment del projecte s'ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats, que han permés pagar part de les despeses derivades del seu funcionament, i que inclouen la realització semestral d'anàlisis sanitàries, la desparasitació extrainterna i externa que exigeix la participació en el programa i l'ensinistrament específic. Les entitats participants han sigut l'Escola d'Educació i Ensinistrament Caní Argos de Nules (Castelló); l'Hospital Veterinari València Sud; l'empresa valenciana Maskokotas; la Clínica Veterinària Tucán; l'Associació Amics de la Música de Palma de Gandia, l'Associació Espanyola contra el Càncer i Merial Laboratorios.

El programa "Ca de la Mà" compta amb una vintena de voluntaris entre els guies dels gossos, mestres participants, professionals de l'àrea d'informàtica de La Fe i d'altres.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón ha presentat en l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe el programa pilot de voluntariat propi denominat "Ca de la Mà", que han desenvolupat professionals d'aquest centre sanitari sobre adopció virtual i trobades entre gossos d'assistència i xiquetes i xiquets amb malalties cròniques o d'ingressos continuats. La fase pilot d'aquest projecte s'ha desenvolupat en Oncologia Pediàtrica de La Fe i ha permés que nou xiquets i xiquetes hagen fet adopcions virtuals i una vintena de trobades amb els gossos participants en el programa, amb valoracions molt positives, tant per part dels pacients com dels seus familiars.