Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Urbanismo

El Consell xifra en més de 316 milions d'euros la hipoteca urbanística que ha deixat l'anterior govern a la Comunitat

19/10/2016
El Consell xifra en més de 316 milions d'euros la hipoteca urbanística que ha deixat l'anterior govern a la Comunitat
- La Generalitat s'enfronta a un al·luvió de reclamacions per l'anul·lació per part dels tribunals de planejaments urbanístics aprovats per l'anterior govern
- En l'aprovació d'aquests plans es van eludir en la majoria dels casos els informes de les confederacions hidrogràfiques o de les avaluacions ambientals
La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha xifrat en més de 316 milions d'euros la hipoteca urbanística que ha deixat l'anterior govern a la Comunitat Valenciana.

Segons ha explicat en la seua compareixença davant dels mitjans de comunicació acompanyada del director general de Territori, Urbanisme i Paisatge, Lluis Ferrando, "la Generalitat s'enfronta a una allau de reclamacions, més de seixanta, a causa de l'anul·lació per part dels tribunals de molts planejaments urbanístics aprovats per l'antic govern".

Els tribunals de justícia han anat anul·lant plans urbanístics aprovats per la Generalitat i, ara, davant d'aquestes anul·lacions, nombrosos promotors i particulars de sòls urbanitzables i urbans reclamen responsabilitats a la Generalitat i indemnitzacions de grans quantitats per la mala tramitació que va fer l'anterior govern.

Com ha indicat la consellera de Territori, "les conseqüències són molt greus, la Generalitat s'enfronta a un descomunal nombre de reclamacions per responsabilitat patrimonial, més de seixanta, algunes de les quals ja han arribat als tribunals i unes altres ho faran els pròxims anys, situació que afectarà greument a les espremudes arques públiques".

Entre les actuacions urbanístiques a què s'ha referit, destaca el PAI de Rabassa d'Alacant, el PAI de l'Algar a Altea, la ZAL de València o el PAI de Porxinos a Riba-roja, i en la majoria dels casos, han sigut anul·lades perquè es van aprovar sense el vistiplau dels preceptius i vinculants informes de les confederacions hidrogràfiques o bé per haver estat tramitats obviant els preceptius informes de les avaluacions ambientals.

Valorar el nostre territori
Davant d'això, Salvador ha indicat que és necessari "alçar aquesta Comunitat i recuperar el prestigi perdut durant aquests anys; necessitem valorar el nostre territori tan castigat durant la bambolla immobiliària", i ha manifestat que "el nou Consell ha adoptat ja diverses mesures per a evitar aquests errors de l'anterior govern".

En aquest sentit, María José Salvador ha subratllat que en l'actual Consell les tramitacions es fan amb absolut rigor i els informes tècnics es respecten, perquè s'han acabat els temps en què els projectes s'aprovaven sense els informes preceptius, s'obviava la normativa o no es tenien en compte informes tècnics".

Segons el parer de la consellera, "facilitar les inversions i aportar seguretat jurídica als inversors suposa recuperar la serietat en les formes de treballar. Donem seguretat als inversors perquè aquest Consell complisca la llei i aporte els informes corresponents, mentre que l'antic govern ha provocat un devessall de sentències que anul·laven els plans aprovats".

Urbanisme sostenible
"L'actual Consell -ha continuat Salvador- creu en l'urbanisme sostenible, en els creixements mesurats i per això una de les primeres accions que hem dut a terme ha sigut donar caràcter vinculant a l'Estratègia Territorial Valenciana perquè volem que siga la base real del planejament. La sostenibilitat del nostre territori és essencial i no volem creixements futurs que no estiguen justificats pels interessos generals".

A més, ha insistit que "els temps de la improvisació s'han acabat, volem un nou escenari productiu i, per això, necessitem planificar un nou territori més eficient, habitable, cohesionat amb les infraestructures i al servei de la nova economia".

Com a exemple s'ha referit al fet que en els 20 anys de governs anteriors no s'ha tramitat cap pla d'acció territorial de les àrees metropolitanes i, en canvi, "ara ja hem començat la redacció del Pla d'acció territorial de l'àrea metropolitana de València i prompte en presentarem a Castelló i Alacant. Parlem de plans per a satisfer la demanda de sòl en un horitzó de 2036 per a evitar els estrangulaments de l'oferta i els processos especulatius".

En aquest pla s'identificaran i ordenaran els sòls estratègics que siguen més idonis per accessibilitat, presència o proximitat a dotacions o perquè la seua localització els faça més apropiats per a implantar equipaments o projectes de dinamització del territori. També es durà a terme un estudi detallat del territori, de les necessitats comercials, residencials i industrials per a situar aquells espais que siguen més aptes per la seua comunicació i que tinguen menys impacte mediambiental.

En resum, ha apuntat Salvador, "això permetrà saber quins són els punts més convenients per a instal·lar nous creixements, noves infraestructures de mobilitat o projectes comercials".

Planificació integral
En definitiva, "tenim una nova vocació del territori basada en la planificació integral. És necessari reiniciar l'urbanisme i la planificació a la Comunitat per a fer les coses ben lluny de la improvisació i les bogeries que ens han costat i costaran molt car a la nostra economia però també pel nostre territori, que ha sigut el gran perjudicat", ha manifestat la consellera.

Finalment, María José Salvador ha insistit que "la serietat i el rigor són fonamentals en les decisions i tramitacions d'aquest Consell. Hem iniciat el camí per a recuperar el prestigi i superar la hipoteca de reputació de la Comunitat".

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha xifrat en més de 316 milions d'euros la hipoteca urbanística que ha deixat l'anterior govern a la Comunitat Valenciana.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador