Sanitat Universal i Salut Pública
Prevención sanitaria

Sanitat inicia la campanya contra la grip amb l'objectiu d'augmentar la vacunació entre majors de 60 anys, professionals sanitaris i els grups de risc

24/10/2016
Sanitat inicia la campanya contra la grip amb l'objectiu d'augmentar la vacunació entre majors de 60 anys, professionals sanitaris i els grups de risc
- Enguany s'han adquirit 750.000 dosis: 82.600 per a la província de Castelló, 335.771 per a València i 295.383 per a Alacant, i 36.246 de reserva
- El cost total de les vacunes adquirides per a l'exercici actual és de 2.575.800 euros
- Per a augmentar la conscienciació de la població, les farmàcies participaran com a agents actius i facilitaran les cites per a la vacunació als grups de risc
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha anunciat l'inici de la campanya de vacunació contra la grip, que es prolongarà fins al 31 de gener de 2017. Com cada any, l'objectiu de la campanya és reduir el contagi i les complicacions que poden anar associades, especialment en els grups de població de risc. A estos, i als col·lectius que poden transmetre la malaltia a altres persones amb alt risc de patir complicacions i també a les persones que, per la seua professió, proporcionen serveis essencials a la població, es dirigeix principalment la campanya.

La consellera ha anunciat l'inici de la campanya al Centre de Salut Font de Sant Lluís de València, on ha explicat que "la vacunació continua sent el mètode més eficaç per a previndre la grip. Des de Sanitat sabem que, augmentant la cobertura, es protegeix la població general d'este virus; per això apostem per distintes estratègies informatives i de conscienciació, com ara l'enviament de sms, incloure missatges de recomanació en les receptes electròniques i, com a novetat enguany, involucrar les oficines de farmàcia en la promoció de la vacunació".

"L'any anterior, el 95,47% dels casos de grip notificats a través de la Xarxa Sentinella Sanitària no estaven vacunats de la grip, d'ací la importància de la prevenció, especialment entre la població de risc", ha afegit.

Enguany, a través d'un acord marc entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, la conselleria ha adquirit 750.000 dosis de vacunes: 82.600 es distribuiran a la província de Castelló, 335.771 a València i 295.383 a Alacant. Per a l'adquisició de totes estes dosis s'ha destinat un total de 2.575.800 euros. Les 36.246 restants es deixen de romanent per a cobrir possibles necessitats. A més, es deixa oberta la possibilitat de demanar més dosis si calgueren.

De les 750.000 dosis disponibles, 30.000 corresponen a la vacuna d'administració intradèrmica, que està destinada a les persones de 60 o més anys que viuen (institucionalitzades) en les residències de persones majors de la Comunitat Valenciana.

Les vacunes van començar a arribar als centres el passat 18 d'octubre i, des d'este dilluns, s'han començat a administrar als 1.235 punts públics de vacunació i els 587 privats (residències, mútues, universitats, empreses, etc.).

La vacuna recomanada per l'Organització Mundial de la Salut per a esta temporada 2016-2017 conté els ceps següents: cep anàleg A/Califòrnia/7/2009 (H1N1) pdm09; cep anàleg A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) i cep anàleg B/Brisbane/60/2008, cosa que suposa el canvi d'un cep A i del cep B respecte de la temporada anterior.

Com en anys anteriors, es van a enviar 82.035 sms: 47.755 a persones de risc vacunades de la grip la temporada anterior i 34.280 a treballadors sanitaris. La consellera ha recordat en este sentit que "la mesura de recordatori per mitjà de SMS a la població ha demostrat ser efectiva per a millorar la cobertura en el grup d'edat de 18 a 59 anys". En el cas dels crònics, s'incorpora el missatge següent: "Si pateix del cor, dels pulmons, diabetis, del renyó o qualsevol altra malaltia, li recomanem vacunar-se contra la grip al seu Centre de Salut. Generalitat".

Igualment, estarà disponible en el Sistema d'Informació Vacunal (SIV), un llistat per centre sanitari i professional mèdic dels seus pacients amb patologies de risc, així com cartes informatives preavís d'inici de la campanya per a les persones de 60 o més anys.

Com a novetat per a la campanya actual, la conselleria ha arribat a un acord amb els col·legis oficials de farmacèutics de les tres províncies per involucrar les oficines de farmàcia en la promoció de la vacunació, aprofitant el contacte directe que tenen amb els usuaris. Este acord inclou la possibilitat de gestionar des de les oficines de farmàcia la cita prèvia per a vacunar-se al seu centre de salut.

Així mateix, a fi d'augmentar la conscienciació de la població en esta campanya s'inclourà un missatge en la recepta electrònica: "La vacuna contra la grip protegeix la teua salut i la dels teus. Vacuna't si tens més de 60 anys, si estàs embarassada o si pertanys a altres grups de risc. Consulta en el teu centre de salut".


Población de risc objectiu de la campanya

Els grups de risc de la població a qui va dirigida la vacunació de la grip són les persones de 60 anys o més, sobretot si viuen en institucions.

També els menors de 60 anys que presenten major risc de patir complicacions derivades de la grip, com ara els xiquets (majors de 6 mesos) i els adults amb malalties cròniques cardiovasculars, pulmonars o neurològiques.

Així mateix, els xiquets (majors de 6 anys) i adults amb malalties metabòliques (diabetis mellitus), obesitat mòrbida, insuficiència renal, hemoglobinopaties i anèmies, processos oncològics, malalties neuromusculars greus, immunosupressió, etc.

A més, s'inclou les dones embarassades en qualsevol trimestre de gestació.

Així mateix, s'han de vacunar les persones que poden transmetre la grip a altres persones amb un alt risc de presentar complicacions. És el cas dels treballadors de centres sanitaris, tant públics com privats. També els empleats d'institucions geriàtriques o de centres d'atenció a malalts crònics, estudiants de pràctiques en centres sanitaris, persones que proporcionen cures domiciliàries a pacients d'alt risc o majors, o persones que conviuen a casa amb altres que pertanyen als grups de risc.

Altres grups de risc són els cossos de bombers, policies, forces de seguretat i personal de protecció civil i institucions penitenciàries.

La grip i la vacunació en la temporada 2015-16

L'inici de l'ascens de l'epidèmia en la temporada anterior es va registrar a partir de la tercera setmana de 2016, i el pic màxim va ser l'onzena setmana de 2016 (363,3 casos per 100.000 habitants).

El 95,47% dels casos notificats de grip a través de la Xarxa Sentinella Sanitària en l'anterior exercici no estaven vacunats.

Al llarg de l'anterior temporada 2015-2016, es van vacunar 708.999 persones a la Comunitat. 457.037 de les quals tenien més de 64 anys. Es va administrar la vacuna a 344.478 persones amb patologies cròniques cardiovasculars o pulmonars.

Respecte al personal sanitari, un 46,65% dels professionals es van vacunar. La cobertura de vacunació de les embarassades es va situar en el 35% (un total d'11.439 dones).

A la Comunitat Valenciana hi ha un total de 221 empreses generadores de salut que també ofereixen la vacuna, perquè els seus empleats amb algun factor de risc es puguen vacunar. En la temporada passada, estes empreses van administrar 30.975 dosis. Quant a residències de majors, es van vacunar 17.596 persones entre residents i treballadors.

La informació per als ciutadans i professionals estarà disponible en la web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Direcció General de Salut Pública, dins de l'apartat Programes de vacunació:

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Sanitat, Carmen Monton