President
Sessió de control

Puig reclamarà al Govern central que assumisca el deute autonòmic de la Comunitat Valenciana en la seua totalitat

27/10/2016
Puig reclamarà al Govern central que assumisca el deute autonòmic de la Comunitat Valenciana en la seua totalitat
El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que reclamarà, en la pròxima Conferència de Presidents, que el Govern central assumisca "el deute autonòmic de la Comunitat Valenciana en la seua totalitat". "Cal acabar amb el deute que té la Generalitat i el conjunt de les comunitats autònomes", ha assegurat Ximo Puig durant la sessió de control celebrada en Les Corts.
- El President ha anunciat que els pressupostos de la Generalitat per a 2017 contemplen un increment del 2,8% per a "consolidar drets i reconstruir l'economia valenciana"
- Les línies pressupostàries en matèria de polítiques inclusives superaran per primera vegada els 1.000 milions d'euros, i la partida del SERVEF creixerà un 6,5%
- Puig valora les dades de l'EPA com a "francament positives" i defèn que "les xifres diuen que la Comunitat Valenciana està millor que fa un any"


El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que reclamarà, en la pròxima Conferència de Presidents, que el Govern central assumisca "el deute autonòmic de la Comunitat Valenciana en la seua totalitat". "Cal acabar amb el deute que té la Generalitat i el conjunt de les comunitats autònomes", ha assegurat Ximo Puig durant la sessió de control celebrada en Les Corts.

Puig ha instat també als grups parlamentaris a "traslladar junts l'agenda del Pacte del Botànic al Congrés dels Diputats a Madrid". "Podem aconseguir avanços substancials en la reforma urgent del model de finançament", ha recalcat el cap del Consell, qui a més hi ha advocat per aconseguir millores en matèria d'inversions.

Pressupostos de la Generalitat per a 2017

En la seua intervenció, el màxim responsable de l'Executiu valencià també ha anunciat que els pressupostos autonòmics per a l'exercici 2017 s'incrementaran en un 2,8%. "Això ens permetrà recuperar part del terreny perdut, ja que en 2016 i 2017 l'economia valenciana sumarà un creixement al voltant del 5,9%", ha explicat.

En aqueix sentit, Puig ha assenyalat que, a fi de continuar la labor de "reparació de drets" iniciada l'any anterior, per a 2017 el Consell proposarà a Les Corts uns pressupostos orientats cap a "la consolidació de drets i la reconstrucció de l'economia valenciana".

El primer eix dels comptes del Govern valencià, l'objectiu del qual és "la consolidació del sistema de benestar de la Comunitat Valenciana", contempla distintes línies pressupostàries en matèria de polítiques inclusives, la partida del qual supera, per primera vegada, la xifra de 1.000 milions d'euros. Així mateix, tal com ha detallat el President, la Generalitat aposta per la "municipalització dels serveis socials", el que implica un increment del 100% del pressupost. Les partides d'igualtat en la diversitat i igualtat de gènere augmentaran en un 32% i un 17%, respectivament.

D'altra banda, els pressupostos per a 2017 continuaran amb la senda de "consolidació del dret a l'educació", ha subratllat Ximo Puig. Per això, la Generalitat preveu augmentar en un 80% la inversió en infraestructures educatives i "apostar per la igualtat d'oportunitats" incrementant les beques universitàries en un 6%.

En l'àmbit sanitari, el President ha indicat que els pressupostos del pròxim exercici "s'acostaran a la quantitat real que la sanitat pública valenciana necessita, superant els 6.000 milions d'euros". En aqueix sentit, les ajudes relacionades amb el copagament creixeran en un 15% i el Pla de Dignificació d'Infraestructures ho farà en un 43%.

Puig també ha destacat que els comptes de la Conselleria de Vivenda contemplaran, per primera vegada, "els fons necessaris per a aplicar la llei de la Funció social de l'habitatge", amb una quantitat que superarà els 6 milions d'euros. Respecte a polítiques de cooperació, la partida pressupostària s'incrementarà en un 38%.

Pel que fa a l'eix econòmic dels Pressupostos de la Generalitat per a 2017, el principal objectiu és enfortir les polítiques en matèria de creació d'ocupació, "per a fer front a la gran prioritat del Consell, que és generar llocs de treball per a tots els valencians", ha assegurat el President.

Per això, està previst augmentar el pressupost de les polítiques d'ocupació, en concret incrementar la partida del SERVEF en un 6,5%, i els programes d'inserció laboral en un 158%.

A fi de reforçar els sectors productius valencians, una de les prioritats del Govern valencià, la Conselleria d'Economia és un dels departaments que més augmentarà el seu pressupost en 2017, amb un increment d'un 9%.

Per a continuar aportant les bases que permeten "la reconstrucció econòmica de la Comunitat Valenciana" que persegueix el Consell, es dotarà amb 30 milions d'euros la posada en marxa de la nova Agència Valenciana de la Innovació (AVI). A més, es recolzarà el sector primari destinant a l'agricultura i la ramaderia un 6,1% més de pressupost, i es contribuirà a la lluita contra la sequera augmentant els recursos aportats en polítiques d'aigua en un 39%. L'Executiu valencià també continuarà apostant per la reindustrialització, incrementant la política industrial en un 42%, i assignarà un 19,6% més de pressupost en matèria de turisme per a enfortir el sector terciari.

Finalment, Puig ha recordat que els pròxims pressupostos autonòmics faran efectiu "per primera vegada" el Fons de Cooperació Local, iniciativa que ha qualificat com un "vertader impuls al municipalisme". De la mateixa manera, ha subratllat que en els comptes apareixerà, també per primera vegada, l'Autoritat Metropolitana de Transport, amb la finalitat "d'acabar amb una discriminació històrica i permetre la subvenció de 38 milions d'euros dels transports de l'entorn de la ciutat de València".

Valoració de les dades de l'EPA

El cap del Consell ha valorat els resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre de 2016. Segons aquestes dades, la Comunitat Valenciana ha sigut la tercera comunitat autònoma en què més ha baixat la desocupació en termes absoluts, amb un descens de 29.200 desempleats, la qual cosa suposa un 5,61% menys que el trimestre anterior.

"Les xifres diuen que la Comunitat Valenciana està millor que fa un any", ha recalcat Puig, que a més ha qualificat les dades de l'EPA de «francament positives». Tal com ha exposat, la taxa de desocupació s'ha reduït en 1,1 punts i ara se situa en un 20,2%, el que suposa la major reducció de desocupació dels últims onze anys.

A més, el President ha incidit durant la seua intervenció en el fet que s'està generant ocupació amb més intensitat. Entre juliol i setembre de 2016, hi ha 21.600 més ocupats valencians i valencianes més que al terme del trimestre anterior, equivalent a un augment de l'1,1%.

D'altra banda, Puig ha destacat que durant la legislatura s'ha generat "més ocupació i menys desocupació". En aquest sentit ha assegurat que s'han creat 74.100 ocupacions i que, durant aquest període, la desocupació s'ha reduït en 67.900 persones, unes dades que "mouen a un moderat optimisme, sempre lluny de qualsevol expressió de triomfalisme" per part del Consell.

"Aquestes dades estan molt lluny del que vol el Consell. El que sí que cal valorar és que aquest Govern ha aportat honradesa, estabilitat i diàleg; aquest és el camí en què aconseguirem avançar", ha argumentat Puig.

Promoció de la gestió "eficaç i professional"

Finalment, el President ha incidit en la necessitat de gestionar de forma "eficaç i professional" per a acabar amb les despeses "innecessàries" en l'administració. Tal com ha assenyalat, el Consell actualment està eliminant d'arrel "despeses supèrflues i estalviant per mitjà de la millora en la gestió", argument que ha justificat mitjançant l'exposició d'un conjunt de mesures dutes a terme durant la legislatura.

"Hi ha molts exemples que posen de manifest una millora necessària en la gestió i estem governant eficientment des del minut zero. Aquests avanços es tradueixen en un estalvi que dediquem a polítiques socials", ha conclòs Puig.

Documents

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El President ha anunciat que els pressupostos de la Generalitat per a 2017 contemplen un increment del 2,8% per a "consolidar drets i reconstruir l'economia valenciana"

Talls de veu relacionats

- Declaracions del President de la Generalitat, Ximo Puig, durant la sessió de control de Les Corts