Sanitat Universal i Salut Pública

Campos: "Les visites al metge i l'adhesió a campanyes preventives és clarament inferior en la població masculina"

18/11/2016
- L'Hospital General de València organitza una reunió anual per a tractar la salut integral de l'home
- El risc de mort entre els 50 i els 74 anys és major del 40 % en els homes i menor del 30 % en les dones
El subsecretari de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Ricardo Campos, ha inaugurat la I Reunió Anual sobre la Salut de l'Home, que s'ha celebrat a l'Hospital General de València i en la qual participen uròlegs, psiquiatres, endocrins, metges de primària i geriatres per a abordar de manera conjunta tots aquells aspectes que afecten específicament la salut de l'home.

Campos ha assenyalat que "les visites al metge i l'adhesió a campanyes preventives és clarament inferior en la població masculina. Els homes s'acosten menys al sistema sanitari, són més passius, solen acudir quan ja pateixen alguna malaltia i participen poc en les campanyes de prevenció, per la qual cosa aquesta iniciativa és tan interessant per a promoure una actitud més participativa, sobretot en les mesures de prevenció".

Respecte a polítiques de gènere orientades a la salut integral de l'home, el subsecretari de Sanitat ha exposat que "pel que sembla, solament existeixen tres països que hagen publicat polítiques específiques d'aquest tipus i espere que els homes siguem més actius en l'atenció de la nostra salut perquè es puga igualar a la de les dones".

Aquesta reflexió es deu al fet que en les societats més avançades les dones tenen una vida més llarga, ja que l'home viu aproximadament quatre anys menys. Així, si a Espanya la mitjana de vida està al voltant dels 79-80 anys, les dones viuen fins als 82 anys i els homes fins als 78.

No obstant això, hi ha dades de primers del segle XX on la mitjana de vida d'homes i dones era similar i això s'ha anat distanciant en el temps per diferents motius assistencials, culturals, de l'entorn familiar o de la idiosincràsia de l'home.

Emilio López Alcina, cap del servei d'Urologia, ha expressat que el risc de mort entre els 50 i els 74 anys és major del 40 % en els homes i menor del 30 % en les dones. "Així com en atenció primària hi ha una política d'atenció específica per a la dona, no n'hi ha per a l'home. Des d'un punt de vista assistencial, la salut de l'home no ha sigut tan prioritària com la de la dona, tampoc en altres segments de la població com l'edat pediàtrica o en la cronicitat".

En aquest sentit, en la mesura que hi ha hagut una millora en l'atenció al part, en l'atenció al càncer de mama i en la promoció i prevenció de determinades patologies femenines, "aquesta diferència s'ha anat incrementant cada vegada més", ha afegit López Alcina.

Durant la reunió també s'ha suggerit que igual que els ginecòlegs són els monitors o guies de la patologia en el gènere femení, els uròlegs poden ser-ho del gènere masculí, ja que atenen la patologia i la salut global o integral de l'home.

En les diferents ponències s'han tractat diversos temes com ara les amenaces de la salut de l'home, la prevenció d'accidents i la salut laboral, el càncer, la salut relacionada amb la pròstata o la salut sexual i emocional de l'home, entre d'altres.

Respecte als accidents, s'ha posat èmfasi en el fet que el 73 % dels morts per accidents de trànsit a Espanya són homes i el 90 % de les defuncions relacionades amb la professió (risc ocupacional, exposició a tòxics o lesions en el treball) a Europa durant 2010 van ser homes.

Després de l'acolliment que ha tingut aquesta reunió, en els pròxims anys es pretén desenvolupar aspectes més concrets i per àrees que puguen resultar d'interés sobre la salut de l'home.