Presidència

El Consell declara 2017 Any Blasco Ibáñez, en commemoració del 150 aniversari del naixement de l'escriptor valencià

13/01/2017
- Es crea la comissió commemorativa per al desenrotllament dels actes que se celebren
El Consell ha aprovat el decret pel qual es declara 2017 com a Any Blasco Ibáñez, en commemoració del 150 aniversari del naixement de l'escriptor valencià, per la seua singular contribució a la vida política i cultural valenciana.

Així mateix, el Consell dóna el vistiplau a la creació de la comissió commemorativa per a la realització dels actes que se celebren.

La comissió, que s'adscriu a la Presidència de la Generalitat, estarà integrada per un màxim de 30 membres. Estarà presidida per la persona titular de la Presidència de la Generalitat, mentres que la vicepresidència serà assumida per la persona que ostente la Vicepresidència del Consell i per l'alcalde o alcaldessa de València.

Seran membres nats de la comissió el president de Les Corts; el president de la Diputació de València; el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de València; el president del Consell Valencià de Cultura; el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; els rectors de les universitats de València-Estudi General, Politècnica de València, Jaume I, Alacant, Miguel Hernández i de la Universitat Internacional Valenciana; els presidents de la Fundació Blasco Ibáñez, de l'Associació Blasco Ibáñez, d'Acció Cultural Espanyola, de l'Hispanic Society of America i de la Fundació Bancaixa; el degà de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, i el director de l'Institut Francés de València.

A la comissió correspon establir les pautes per a l'elaboració de la programació d'accions i activitats commemoratives i aprovar el programa general dels actes commemoratius que es duguen a terme, així com la coordinació amb altres administracions públiques o entitats privades, que se sumen a esta commemoració.

Així mateix, durant l'any 2017, l'Administració del Consell i el seu sector públic empresarial i fundacional utilitzaran, en la papereria bàsica, comunicacions i suports publicitaris, i altres elements identificatius, una marca representativa de la commemoració.

Novel·lista universal i diputat

Vicente Blasco Ibáñez, nascut a València el 29 de gener de 1867, va ser un novel·lista universal, però també un home d'acció vinculat a la política. Va ser diputat en deu legislatures. Primer, amb el partit Unió Republicana i, a partir de 1909, en representació del partit de la Unió Republicana Autonomista (PURA), que va fundar a València.

A més, contribuí a configurar el moviment polític que rep el nom de "blasquisme", hegemònic en la ciutat de València, on va guanyar totes les eleccions entre 1898 i 1933.

Com a escriptor, les seues novel·les naturalistes retraten amb detall la vida valenciana de fi de segle: la de la burgesia mercantil, en "Arroz y Tartana"; la dels pescadors de l'Albufera, en "Cañas y Barro"; o la vida en l'horta, en "La Barraca".

Així mateix, va aconseguir una gran notorietat als Estats Units amb la seua obra "Los cuatro jinetes del Apocalipsis", de què es va vendre un milió d'exemplars i que li va donar una gran projecció internacional, reforçada per les versions cinematogràfiques d'algunes de les seues novel·les.

A més de la significació de la seua figura política i la importància i reconeixement de la seua obra literària, cal destacar altres treballs a què va dedicar part de la seua vida, entre els quals figuren la publicació de nombrosos articles d'opinió, la fundació del diari "El Pueblo" en 1894, la direcció de la col·lecció de llibres populars de l'editor Francisco Sempere, després convertida en Editorial Prometeo, o la fundació de dos colònies agrícoles a Argentina ("Cervantes" i "Nueva Valencia"), a la província de Corrientes.