President
Tribuna Unidad Editorial

Puig planteja que la Conferència de Presidents servesca per a avançar cap a un "federalisme cooperatiu" que permeta canviar el model de finançament

16/01/2017
Puig planteja que la Conferència de Presidents servesca per a avançar cap a un 'federalisme cooperatiu' que permeta canviar el model de finançament
El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat la Conferència de Presidents Autonòmics com una oportunitat per a avançar cap a un "federalisme cooperatiu" que permeta superar "l'infrafinançament i la infrainversió" que pateixen els valencians i que constitueixen dos dels seus principals problemes per al desenvolupament de l'economia.
- El cap del Consell destaca que l'infrafinançament que pateix la Comunitat no té equivalent en cap territori
- El President ha proposat la mutualizació de part del deute de les CCAA per l'Estat per a tornar a la viabilitat financera


El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat la Conferència de Presidents Autonòmics com una oportunitat per a avançar cap a un "federalisme cooperatiu" que permeta superar "l'infrafinançament i la infrainversió" que pateixen els valencians i que constitueixen dos dels seus principals problemes per al desenvolupament de l'economia.

Puig ha participat a Madrid en el fòrum Tribuna Autonómica organitzat per Unidad Editorial, on ha reclamat la "modificació ràpida del finançament autonòmic".

"Portem ja un retard de tres anys des que caducara l'anterior model de finançament i ni tan sols la Comissió d'Experts s'ha reunit", ha denunciat el President, qui també ha recordat que, durant 2015, les comunitats autònomes de règim comú han obtingut 26.995 milions d'euros menys dels necessaris per a cobrir la despesa dels serveis públics fonamentals, un fet que suposa una magnitud molt pròxima als 25.000 milions de creixement anual que ha experimentat el deute autonòmic.

"L'infrafinançament que ha patit i pateix la nostra terra no té equivalent en cap altre territori" i és també "un problema d'Espanya", ha indicat. "He de dir-ho amb cruesa, perquè així ho reclama la realitat: fins ara, la Comunitat Valenciana ha sigut la pària de l'Estat autonòmic", ha agregat, i ha argumentat també que cada valencià rep 258 euros anuals menys que la mitjana espanyola i 970 euros anuals menys que la comunitat que més rep.

A pesar d'això, ha destacat que no es tracta només d'una demanda de la Comunitat Valenciana, sinó que són totes les comunitats autònomes les que necessiten un nou model de finançament "per a evitar l'erosió de l'estat del benestar que tant ha costat i del qual tant ens enorgullim com a bé col·lectiu".

El President també ha exposat una proposta de reforma del sistema de finançament per al conjunt de les comunitats autònomes basada en "criteris senzills i transparents", com la suficiència, l'equitat, la responsabilitat fiscal i la lleialtat institucional, de cara a superar "les diferents restriccions derivades de l'statu quo".

Així mateix, ha proposat la possibilitat de mutualizació de part del deute de les comunitats autònomes per l'Estat, amb l'objectiu de "tornar en un termini raonable a la viabilitat financera de les comunitats afectades".

El cap del Consell també ha destacat la importància de la reunió de la Conferència de Presidents, que considera que "ha de ser el germen d'una orientació cooperativa per a superar la tendència de situar l'escenari del debat en un lloc en què les comunitats es barallen entre si mentre el Govern d'Espanya és un actor impassible". "L'Estat no és monopoli de l'Administració central", ha afegit.

En este sentit, el President ha subratllat que, per a millorar el funcionament del país, és necessari que les autonomies pensen també en "termes d'Estat", i que l'Administració central fuja "de la superba de qui decidix sense tenir en compte que el centralisme ja es passat i que forma part d'un passat superat".

Tal com ha destacat el cap del Consell, la Comunitat Valenciana acudeix a la Conferència de Presidents després d'una important tasca de diàleg amb representants de tots els grups parlamentaris del parlament valencià, d'organitzacions sindicals, empresarials i també amb expresidents autonòmics.

La via valenciana

Ximo Puig ha exposat la "via valenciana" que el Govern de la Generalitat està aplicant a la Comunitat Valenciana des de 2015.

"Estem demostrant que es pot treballar amb coalicions, pactes i acords parlamentaris", ha assegurat en referència al "Pacte del Botánic" que sustenta el Govern valencià i que va ser renovat pels tres partits implicats la setmana passada.

Així mateix, ha assenyalat que en l'actualitat hi ha "més seguretat, més cohesió i més confiança", el que ha provocat una millora en tots els indicadors econòmics i socials. "La societat valenciana ha avançat més en 20 mesos que en 20 anys", ha conclòs.