Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Comerç exterior

Nou màxim històric de les exportacions de la Comunitat, amb més de 28.679 milions d'euros

20/02/2017
- La Comunitat Valenciana exporta l'11'3% del total nacional
- La Comunitat Valenciana és la segona comunitat autònoma més exportadora, amb un superàvit comercial que supera els 4800 milions d'euros
La Comunitat Valenciana ha tornat a registrar un nou màxim històric en exportacions l'any 2016, amb un valor que supera els 28.600 milions d'euros segons les dades difoses pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

La directora general d'Internacionalització, María Dolores Parra, s'ha mostrat satisfeta per aquestes dades, "que vénen a confirmar una vegada més l'excel·lent labor de les nostres empreses en els mercats exteriors i l'aposta que han realitzat per la internacionalització".

"Hem tornat a superar un màxim històric -ha afegit- el que posiciona a la Comunitat com la segona comunidad autónoma més exportadora i la que registra a més el major superàvit comercial entre les regions més exportadores".

"Durant tot l'any les nostres exportacions han mostrat un comportament molt dinàmic, amb ascensos molt superiors a la mitjana nacional. Si ben aquest dinamisme s'ha ralentit a final d'any, les expectatives dels empresaris per a enguany són molt positives i confiem que anem a mantenir la nostra posició capdavantera en 2017", ha indicat.

Per províncies, València ha exportat producte valorat en 17.139'3 milions d'euros, la qual cosa representa un increment de l'1'5%, Castelló ha exportat producte per valor de 6.469'3 milions d'euros i un ascens del 3'2%, mentre Alacant exporta per valor de 5.070'9 milions d'euros, la qual cosa representa un descens del 6'2% pel que fa a l'any 2015.

Per sectors, el sector d'automoció concentra el 27'3% de les nostres exportacions, amb un ascens del 3'8%, li segueix el sector d'Alimentació i begudes, amb el 19'3% de les vendes a l'exterior i un descens del 2'2%. A continuació se situen les Semimanufactures no químiques, amb el 14'1% de les exportacions i un ascens del 3'8%. En aquest apartat està inclòs el sector ceràmic, que ha exportat producte valorat en 2602 milions d'euros, amb un creixement del 4'8% pel que fa a l'any anterior.

Els productes químics se situen en quarta posició, amb un valor que ascendeix a 3.627 milions d'euros i un ascens del 9'7%; les manufactures de consum han sigut exportades per valor de 3.058 milions d'euros el que representa un descens del 9%. Destaca l'ascens de les exportacions tèxtils, amb un 6'5% la il·luminació amb un ascens del 5% i el descens del calçat, que se situa en un 23%.

Els béns d'equip, amb un valor de 2884 milions d'euros, concentren el 10% de les exportacions i s'incrementen un 3'7%.

Destinacions exportacions

Per àrees geogràfiques, destaca l'ascens d'Europa enfront dels descensos experimentats a Amèrica, Àsia i Àfrica.

Europa concentra el 69'7% de les exportacions de la Comunitat i experimenta un ascens del 3'7%. La UE representa el 64% en aquest continent i destaquen els comportaments positius de les vendes a Alemanya, que se situa com el primer client de la Comunitat València amb 4040 milions d'euros i un ascens del 9'6%. Així com Portugal, situat en quart lloc amb un creixement del 22'6%.

França i Regne Unit, en segona i tercera posició, registren descensos del 5'3% i del 2'2% respectivament.

Altres destinacions dinàmiques en aquesta àrea són Itàlia, amb un ascens del 14'1%, Àustria (+10'5%), Estònia (+28%), Grècia (+8'5%) i Països Baixos (+5'2%).

Les exportacions amb destinació a Amèrica del Nord descendeixen un 13'4% mentre les dirigides a Amèrica Llatina creixen un 1'6%, amb un mercat xilè que mostra un creixement del 22%.

A Àsia, els dues principals destinacions dels productes de la Comunitat -Xina i Índia- mostren ascensos del 6% i del 2'2% respectivament. En el continent africà Algèria experimenta un ascens del 4'1%.