President
Dinamización económica

La futura Llei d'àrees industrials del consell convertirà la Comunitat Valenciana en referent sobre regulació de parcs industrials a Espanya

26/06/2017
La futura Llei d'àrees industrials del consell convertirà la Comunitat Valenciana en referent sobre regulació de parcs industrials a Espanya
- La norma generarà un "espai de confiança" en el sòl industrial i dotarà d'autonomia i seguretat la gestió d'aquests espais en col·laboració amb empreses i ajuntaments
- El Consell donarà el vistiplau al text legal divendres que ve 30 de juny perquè passe a tramitar-se en les Corts Valencianes
- La norma generarà un "espai de confiança" en el sòl industrial i dotarà d'autonomia i seguretat la gestió d'aquests espais en col·laboració amb empreses i ajuntaments
- El Consell donarà el vistiplau al text legal divendres que ve 30 de juny perquè passe a tramitar-se en les Corts Valencianes


El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat, juntament amb el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, l'avantprojecte de Llei de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana que ha promogut l'Administració autonòmica.

Es tracta del primer text legal d'aquestes característiques a Espanya i, com ha ressaltat el cap del Consell, aspira a convertir a la Comunitat Valenciana en "la primera comunitat autònoma en matèria de regulació i millora dels parcs i polígons industrials".

D'aquesta manera, la futura Llei d'àrees industrials impulsarà "un espai de confiança i credibilitat per als inversors" i permetrà que la valenciana siga la comunitat "amb millor tractament del sòl industrial", ha subratllat el president, qui també ha incidit en la necessitat de generar "les millors expectatives per a aquelles empreses de l'economia real, i dotar-les amb els majors mitjans".

Durant la seua intervenció, Puig ha destacat el gran volum de sòl industrial que existeix actualment a la Comunitat Valenciana, la qual cosa ofereix "moltes possibilitats". "Ho hem demostrat desbloquejant Parc Sagunt i es continuarà desenrotllant en altres zones industrials", ha afegit.

A més, el cap del Consell ha assenyalat que gestionar el "factor de diversitat multieconòmica" amb el qual compta la Comunitat Valenciana requereix "unes regles del joc clares i transparents", així com "ítems de qualitat en el conjunt dels sòls industrials valencians".

A aqueix fi s'encamina la nova Llei d'àrees industrials, que el Consell aprovarà divendres que ve 30 de juny perquè continue la seua tramitació en les Corts Valencianes, i que aportarà autonomia i seguretat per a la gestió d'aquests espais en col·laboració amb les administracions locals i les empreses.

En aquest sentit, tant el president com el conseller d'Economia Sostenible han coincidit en que la futura norma legal és un text "molt treballat" amb el sector, ja que s'ha elaborat amb la participació d'entitats com la Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana (FEPEVAL) i altres associacions.

Un altre dels objectius que persegueix la Generalitat amb aquesta nova regulació és difondre "una concepció de parcs industrials moderns, innovadors i capaços d'associar-se a la indústria 4.0 i a la societat del coneixement", ha afirmat també Puig, qui ha recordat l'aposta del Govern Valencià per un canvi de paradigma en l'economia que supose el pas de l'especulació a la innovació.

Respecte d'això, el cap del Consell ha ressaltat que la valenciana és la segona comunitat autònoma en volum de treball del sector industrial, un factor que ha qualificat de "bàsic" per a aconseguir un increment en la renda per capita del conjunt de la població. "Aquesta millora dels polígons industrials també repercutirà en el nivell de productivitat", ha assenyalat.

Instruments per a regenerar zones industrials

Per la seua banda, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha detallat en la seua intervenció els principals aspectes de la nova regulació i ha afirmat que aquesta persegueix "cobrir una llacuna legal existent a la Comunitat Valenciana" per mitjà de la creació de "nous instruments" que permeten regenerar les zones industrials i impulsar la seua promoció econòmica per a reforçar la capacitat d'aquestes àrees i augmentar la seua competitivitat "en un mercat cada vegada més global".

Concretament, la futura Llei de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana establirà mesures per a impulsar la millora de la qualitat del sòl industrial, així com per a facilitar que els dos agents principals que actuen sobre ell, les administracions públiques i les persones titulars, col·laboren de manera coordinada en la creació, la conservació, el manteniment i la modernització dels serveis públics, a més de en el desenvolupament de serveis addicionals de valor afegit.

Climent també ha explicat algunes de les novetats que es contemplaran en la nova regulació, com una classificació de les àrees industrials valencianes en diferents categories (àrea industrial bàsica, àrea industrial consolidada i àrea industrial avançada) en funció de les seues dotacions i serveis.

Així mateix, el conseller s'ha referit a la figura jurídica de les entitats empresarials de promoció i modernització de les àrees empresarials, que també s'inclourà en la futura llei i que servirà perquè ajuntaments i propietaris del sòl industrial "col·laboren de manera més coordinada en la conservació i el manteniment de les àrees", a fi de convertir-les "en espais més productius, de qualitat, moderns, sostenibles i competitius".

Documents

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

- La norma generará un "espacio de confianza" en el suelo industrial y dotará de autonomía y seguridad la gestión de estos espacios en colaboración con empresas y ayuntamientos - El Consell dará el visto bueno al texto legal el próximo viernes 30 de junio para que pase a tramitarse en Les Corts Valencianes

Talls de veu relacionats

- Declaracions del President de la Generalitat, Ximo Puig

- Declaracions del conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent