President
Fòrum Ètica Pública i Democràcia

Puig: "Des del Consell hem reparat els drets perduts amb la crisi des d'un governament comú"

14/07/2017
Puig: 'Des del Consell hem reparat els drets perduts amb la crisi des d'un governament comú'
- El President de la Generalitat ha clausurat la segona edició del cicle de trobades 'Diàlegs d'Estiu'
- Ha destacat que "ha canviat l'atmosfera a la Comunitat amb més democràcia, més capacitat de diàleg social i més llibertat"
El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que des del Consell s'han "reparat els drets perduts amb la crisi des d'un governament comú" amb l'objectiu de posar "a les persones per damunt de les institucions".

El cap del Consell ha clausurat la segona edició del cicle de trobades 'Diàlegs d'Estiu', una iniciativa impulsada per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació en la qual el Govern valencià se sotmet a l'examen ciutadà.

A la trobada, a la qual també han assistit el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha remarcat que la crisi ha suposat no solament una baixada general de la renda per cápita i la devaluació salarial, sinó una major desigualtat social. "El que volíem des del primer moment era disminuir les desigualtats i reparar els drets dels ciutadans", ha explicat Puig.

El President ha fet un repàs a algunes de les principals mesures dutes a terme per la Generalitat des que va començar la legislatura, com la universalització de la sanitat, primera mesura presa una vegada al govern; l'eliminació del copagament; o la creació del Fons de Cooperació Local, amb la voluntat de reforçar el treball dels consistoris. En eixe sentit, ha qualificat el Consell com un Govern municipalista, que pretén donar-li major cobertura als ajuntaments. La voluntat del Govern valencià és "pivotar gran part de la nostra política a través dels ajuntaments" ja que, d'aquesta manera, "es pot fer una política més propera i donar respostes més ràpides", ha afirmat.

Respecte al model econòmic, ha assegurat que en dos anys s'ha canviat el paradigma. El president ha ressaltat que el creixement ha estat durant 20 anys "vinculat fonamentalment a l'especulació". "Hem lluitat per la diversificació, i ja tenim gairebé un 20% de PIB industrial, els serveis s'amplien, però d'una manera més ordenada, i la construcció és important, però no pot tenir el lideratge que tenia a la nostra economia", ha precisat Puig.

El cap del Consell ha recalcat que als governs els correspon posar "un escenari per a l'activitat econòmica" i ha incidit que s'ha aconseguit una millora dels indicadors a través de tres elements: "honradesa, estabilitat política i diàleg social". Així mateix, Puig ha manifestat que "la generació d'un clima institucional diferent ha ajudat a la creació d'ocupació", tot i que que ha reconegut que encara es troben "molt lluny dels objectius marcats" i que no s'ha solucionat "el problema valencià".

El president ha destacat que "ha canviat l'atmosfera a la Comunitat" amb "més democràcia, més capacitat de diàleg social i més llibertat". "Hem reparat, estem reconstruint social i econòmicament el territori i ara es tracta d'aconseguir el renaixement de la Comunitat", ha explicat Puig.

Puig ha respost a les preguntes que els ciutadans li han plantejat sobre la situació econòmica o la reforma del sistema educatiu, i ha reflexionat amb els assistents sobre les noves formes de governament i de relació entre institucions i societat. Ha assenyalat que "la rendició de comptes és una qüestió fonamental per a una democràcia de qualitat" i que "és fonamental estar permanentment en relació directa amb la ciutadania".

'Diàlegs d'Estiu' és un cicle de trobades entre els ciutadans i els membres del Consell, com a màxims representants de la Generalitat, que busca potenciar la proximitat de l'Administració autonòmica i impulsar una nova forma de relació amb els valencians i les valencianes, a través d'una comunicació oberta i directa.

Aquestes jornades, de caràcter obert i gratuït, evidencien l'aposta de la Generalitat pel diàleg com a exercici de participació i transparència. La iniciativa és una de les activitats emmarcades en el Fòrum Ètica Pública i Democràcia. Com a novetat d'aquesta segona edició, les trobades amb els màxims representants del Govern valencià s'han realitzat en diferents municipis de la Comunitat Valenciana entre els dies 10 i 14 de juliol.

Documents

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que des del Consell s'han "reparat els drets perduts amb la crisi des d'un governament comú" amb l'objectiu de posar "a les persones per damunt de les institucions".

Talls de veu relacionats

- Declaraciones del president de la Generalitat, Ximo Puig