President
Debate sobre Política General

La Generalitat invertirà més de 700 milions d'euros en la construcció i millora de centres educatius

13/09/2017
La Generalitat invertirà més de 700 milions d'euros en la construcció i millora de centres educatius
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat, durant la seua intervenció en el Debat sobre Política General, la inversió de més de 700 milions d'euros destinats a la "construcció, reparació i millora" dels centres educatius de la Comunitat Valenciana.
- El president ha anunciat un pla que contempla la col·laboració amb tots aquells ajuntaments del territori valencià que vulguen sumar-se, ja que "són els qui millor coneixen les necessitats educatives dels seus pobles i ciutats"
- Respecte a la reforma del sistema de finançament, Puig ha destacat l'actual moment "històric" i ha advocat pel manteniment de la unitat per a afrontar "una reivindicació que és de tots i que ha de quedar al marge de qualsevol debat partidista"
- En l'àmbit de la dependència, Puig ha destacat que la Comunitat Valenciana "ha passat d'estar en el furgó de cua a ser la tercera autonomia que més millora, la qual cosa significa que s'han incorporat al sistema més de 30.000 persones noves i es va a ampliar el personal valorador de 18 a 450 professionals"
- Davant la crisi territorial, ha assegurat que manca "compressió i respecte", així com reformes de calat en l'arquitectura institucional actual per a garantir "la igualtat dels ciutadans i la singularitat dels territoris"
- En matèria d'ocupació, Puig ha assenyalat que des de l'inici d'aquesta legislatura "hi ha més de 120.000 valencians que han trobat treball gràcies al gran esforç conjunt dut a terme per empreses i treballadors"
- Quant a el "repte sanitari", el president ha destacat que, encara que ara la salut té un cost, "ha deixat de tenir un preu" i ha precisat que la sanitat pública valenciana "ha aconseguit ser 220 milions d'euros més eficient a l'any"


València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat, durant la seua intervenció en el Debat sobre Política General, la inversió de més de 700 milions d'euros destinats a la "construcció, reparació i millora" dels centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Es tracta "d'un projecte que suposa la major iniciativa d'aquest tipus des de la constitució de l'autogovern", tal com ha indicat Puig.

El pla contempla la col·laboració amb tots aquells ajuntaments del territori valencià que vulguen sumar-se, ja que "són els qui millor coneixen les necessitats educatives dels seus pobles i ciutats", i que podran també avançar en la tramitació dels expedients perquè la construcció i millora dels centres comence "com més prompte millor".

En aquest sentit, el cap de l'Executiu valencià també ha indicat que, el text que defineix aquest projecte, s'aprovarà en les pròximes setmanes i suposarà l' "acceleració de tots els terminis" perquè els estudiants tinguen "els col·legis i instituts que es mereixen".

La reparació del sistema educatiu ha sigut un dels eixos principals del discurs del president, en el qual ha ressaltat la labor desenvolupada pel seu Govern per a complir amb el poble valencià, que fa dos anys va expressar la seua voluntat "de començar un temps nou i de canvi".

De fet, ha assegurat que ara la Comunitat Valenciana és un territori "més just, més pròsper i més respectat", que compta amb un projecte de futur "que va més enllà de la gestió del present" i que ha sigut capaç d'unir-se en les seues reclamacions, com en el cas d'un nou model de finançament.

Primera expressió del canvi: una Comunitat més justa, pròspera i respectada

El cap de l'Executiu valencià ha insistit que la Comunitat Valenciana "avui està millor que fa dos anys", ja que les famílies valencianes han experimentat una "reparació dels seus drets", a través de les mesures impulsades per l'actual Consell, com a ajudes al copagament, al material escolar o a la dependència.

"En sol dos anys, hem rebaixat la pobresa en més de quatre punts, mentre que, en el conjunt de l'Estat, s'ha vist reduïda solament en 1,3 punts", ha declarat el president.

Respecte al sistema de dependència, Puig ha destacat que la Comunitat Valenciana "ha passat d'estar en el furgó de cua a ser la tercera autonomia que més millora, la qual cosa significa que s'han incorporat al sistema més de 30.000 persones noves i es va a ampliar el personal valorador, que passarà de 18 a 450 professionals".

A més, el president ha explicat que, el pròxim any, es reforçaran els centres de valoració de la discapacitat amb sis nous equips: tres a València, dos a Alacant i un a Castelló, per a impulsar la reducció de la llista d'espera.

A més d'aquesta reparació de drets, Puig també s'ha referit a la "reconstrucció econòmica" que està experimentant la Comunitat gràcies a un escenari polític de "estabilitat, honradesa i diàleg" que el seu Govern ha restablit.

El cap del Consell ha lloat la millora de "tots" els indicadors econòmics, "sense excepcions", entre els quals ha destacat el descens de la desocupació, "el més baix des de 2009". "Des de l'inici d'aquesta legislatura, hi ha més de 120.000 valencians que han trobat treball gràcies al gran esforç conjunt dut a terme per empreses i treballadors", ha reconegut.

Així mateix, ha parlat del respecte que, en aquests dos anys, ha recuperat la Comunitat Valenciana, com demostra la normalització de les relacions amb les institucions europees.

"Hem passat d'estar en la cua de tots els indicadors, a liderar el desenvolupament; hem passat d'estar absents a Europa a recuperar la confiança perduda; i hem passat de ser invisible a Espanya a ser un actor important en el debat", ha conclòs Puig, en referència a l'última Conferència de Presidents, en la qual la Comunitat Valenciana va ser una de les impulsores de la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Segona expressió del canvi: un projecte de futur

El cap de l'Executiu valencià ha centrat part de la seua intervenció en recordar a la Càmera i als ciutadans que el seu Govern té un projecte de futur per a la Comunitat Valenciana. En aquesta línia, ha concretat una sèrie de reformes destinades a preparar la Comunitat per als reptes socials, econòmics i mediambientals als quals haurà d'enfrontar-se en el futur, així com a impulsar una agenda de "reformes democràtiques i institucionals".

Es tracta d'un projecte que, tal com ha indicat Puig, "assumeix l'acordat en el Pacte del Botànic", però va "més enllà dels temps electorals" per a pensar en el "horitzó d'una generació".

És per açò que s'ha referit al pacte valencià contra la violència de gènere, que se signarà el pròxim 18 de setembre i que marcarà una "fita històrica" en la defensa de la llibertat i la igualtat de totes les dones a la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, i en aquesta mateixa línia, ha parlat del "repte sanitari", i ha destacat que, encara que ara la salut té un cost, "ha deixat de tenir un preu". "Avui la sanitat pública valenciana ha aconseguit ser 220 milions d'euros més eficient a l'any", ha declarat Puig.

Així mateix, ha anunciat que la Generalitat té previst impulsar el 'Pla Ribera', que comportarà una millora en l'atenció primària, així com en les instal·lacions dels centres de salut d'aquest àrea que encara estan pendents. Puig ha posat l'accent en la recuperació de la titularitat del Departament de la Ribera en 2018, i ha avançat que es van a iniciar els tràmits per fer el mateix amb el de la Marina.

En l'apartat d'habitatge, ha explicat que 2018 serà també l'any en el qual es presentarà el 'Pla Plurianual de rehabilitació i ampliació del Parc Públic d'Habitatges Autonòmic'.

A més, el president ha anunciat que el Pla Renhata per a la potenciació d'energies renovables en els habitatges particulars, "una iniciativa que està sent un èxit", tindrà una segona convocatòria que augmentarà el nombre de beneficiaris.

Un altre dels pilars fonamentals del citat "projecte de futur" guarda relació amb l'economia. "El nostre gran repte econòmic és crear més treball i que siga de major qualitat", ha reiterat Puig, qui ha fixat com a eix central d'aquesta estratègia la millora de l'educació.

Així, després de la nova assignació de fons de garantia juvenil a Espanya, Puig ha assegurat que el Govern valencià sol·licitarà al ministeri que siguen els serveis públics d'ocupació autonòmics els qui els gestionen, amb l'objectiu de duplicar la partida del Pla Avalem Joves Plus i aconseguir els 8.000 beneficiaris el pròxim any.

"Així mateix, dins dels plans d'ocupació dirigits als aturats de llarga durada, tindran prioritat aquells que s'acosten a l'edat de jubilació, per a incrementar les seues cotitzacions i que puguen tenir una pensió digna", ha explicat Puig.

Tercer pilar del canvi: unitat per a solucionar el "problema valencià"

La tercera i última àrea del projecte de canvi iniciat per l'actual Govern autonòmic la constitueix la "inajornable" reforma del sistema de finançament. "La nostra unitat com a poble per a solucionar el problema valencià és una expressió fonamental del canvi que ja hem iniciat", ha indicat Puig referent a açò.

El cap del Consell ha especificat que l'acord aconseguit en la Conferència de Presidents, que estableix que el nou model de finançament estiga llest per a 2018 "ha de complir-se", per la qual cosa ha garantit que l'agenda de contactes entre la Generalitat i el Govern central es mantindrà i inclourà reunions amb el Ministeri d'Hisenda i el Foment.

Puig s'ha referit a aquesta qüestió com un moment "històric" i ha demanat que es mantinga la unitat per a afrontar aquesta reivindicació, que és "de tots" i que ha de quedar al marge de qualsevol debat partidista.

Uns altres temes actualitat

Durant el seu discurs, també ha tingut paraules de condemna per al terrorisme, i ha apel·lat a la "col·laboració internacional reforçada per una actuació local" per a prevenir l'exclusió i l'odi que genera el fanatisme.

D'altra banda, quant a la crisi territorial, ha assegurat que mancada "comprensió i respecte", així com reformes de calat en l'arquitectura institucional actual per a garantir "la igualtat dels ciutadans i la singularitat dels territoris", una cosa que, tal com ha explicat, ja li va traslladar a Rajoy la passada setmana.

Documents

  • -
  • Galeria d'imatges

    Vídeos relacionats

    El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciado, durante su intervención en el Debate sobre Política General, la inversión de más de 700 millones de euros destinados a la 'construcción, reparación y mejora' de los centros educativos de la Comunitat Valenciana.

    Talls de veu relacionats

    - Declaraciones del president de la Generalitat, Ximo Puig