Hisenda i Model Econòmic
Pressupostos 2018

Soler: "Estem en el nivell més alt de despesa social de la història de la Generalitat amb 12.762 milions, 2.000 més dels que destinava l'anterior Consell"

16/11/2017
Soler: 'Estem en el nivell més alt de despesa social de la història de la Generalitat amb 12.762 milions, 2.000 més dels que destinava l'anterior ...
- El Consell inverteix 2.586 euros per valencià per a atendre la sanitat, l'educació, les polítiques inclusives, l'ocupació i l'habitatge, un 20 % més del que es destinava en 2015 (2.157 euros)
- Soler denúncia que els pressupostos de l'Estat obliguen a la Comunitat a pagar 1.406 milions al Fons de Suficiència, a pesar de ser la pitjor finançada d'Espanya
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat "que en aquests moments, estem en el nivell més alt de despesa social de la història de la Generalitat en termes absoluts, ja que la inversió en sanitat, educació, polítiques inclusives, ocupació i habitatge suma 12.762 milions, 2.017 milions més que en els pressupostos que heretem en 2015, la qual cosa suposa un 18,8 % en només tres anys". En termes percentuals, aquestes polítiques suposen el 82 % de la despesa no financera del pressupost, davant del 81 % de 2015.

"Cada dia el Consell inverteix en el benestar de tots els valencians 35 milions davant dels 29,4 milions que destinava l'anterior Consell en el seu últim pressupost. Això suposa que el Govern del Botànic inverteix cada dia 5,5 milions més en despesa social en favor dels valencians del que invertia l'anterior executiu", ha detallat Soler.

Si atenem la distribució d'aquests recursos per capita, el Consell destina 2.586 euros a despesa social per valencià, endavant dels 2.157 euros de l'anterior Consell, la qual cosa suposa un 20 % més. "Estem bolcats a fer que els valencians visquen millor. Aquesta és la nostra aposta més important i el que distingeix aquest executiu dels anteriors", ha recalcat el conseller d'Hisenda.

"Estem ampliant drets davant dels retalls de l'etapa anterior i continuem avançant en l'eliminació de copagaments de serveis bàsics perquè els col·lectius més vulnerables de la societat no hagen de renunciar a utilitzar-los", ha indicat Soler.

Soler ha fet aquestes declaracions durant la seua compareixença davant del Ple de les Corts, on s'ha debatut hui el projecte de Llei de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2018.

"Uns comptes que són les terceres que realitzem des del Consell. En els dos pressupostos anteriors canviem les prioritats, basant-nos en l'Acord del Botànic, i frenem la inèrcia d'una administració que durant 20 anys havia servit a interessos particulars i partidistes", ha indicat el titular d'Hisenda.

"Per la seua banda, els comptes per a 2018 s'inspiren en els mateixos principis i tenen com a objectiu aprofundir en el nou contracte social i econòmic proposat als valencians en 2015, que permetrà afrontar amb garanties els reptes socials i econòmics del futur", ha assenyalat Soler.

Per al conseller, "aquests són els pressupostos més madurs del Govern del Botànic. Les reunions, les negociacions i els acords adoptats s'han dirigit a complir aquest esperit i per a això hem reordenat les prioritats i hem canviat el paradigma respecte a l'etapa anterior".

Insta a acudir a la manifestació pel finançament

Durant la seua intervenció, Vicent Soler ha assenyalat que "els pressupostos generals de l'Estat obliguen la Comunitat Valenciana a pagar 1.406 milions al Fons de Suficiència en 2018 per al manteniment de l'statu quo, a pesar que som l'autonomia pitjor finançada d'Espanya".

"Sumant el model de finançament i el dèficit autoritzat, l'aportació del Govern d'Espanya a la Comunitat Valenciana el pròxim exercici serà de 115 milions menys que la d'enguany i, a més, haurem de fer front en el capítol 3 a un increment de 14,3 milions de despeses financeres, 492 milions en total, dels quals la majoria caldrà pagar-los al Govern d'Espanya", ha explicat Soler.

"Es tracta d'una situació injusta que ha d'acabar ja. L'actitud del Govern central de no canviar el model de finançament no pot prolongar-se més temps", ha assenyalat el conseller, qui ha instat tots els valencians a sumar-se a la manifestació del dissabte per a aconseguir un finançament més just. Un acte en què estaran presents organitzacions sindicals, empresarials i la gran majoria de partits polítics.

La llosa del deute

El pressupost no financer per a 2018 ascendeix a 15.224,1 milions, un 6,7 % més que aquest exercici. Aquesta dada s'ajusta a la variació de la despesa real de la Generalitat. Incloent-hi les operacions financeres, els comptes s'eleven a 19.956 milions, un 12,6 % més que el de 2017, que era de 17.724 milions.

"En aquests comptes és molt significatiu el pes del deute que se situa en la xifra històrica més alta, 5.157 milions, atenent el calendari de venciments i de pagament d'interessos. Es tracta d'una llosa pesada de suportar, ja que suposa que un de cada quatre euros del pressupost es destina a amortitzacions i pagament d'interessos", ha lamentat Soler.

Impuls a l'economia

El conseller d'Hisenda ha manifestat que un dels eixos vertebradors dels comptes per al pròxim exercici és que aposten de manera decidida per impulsar els motors de l'economia valenciana. "Amb aquest objectiu, l'Agència Valenciana de Turisme augmenta el seu pressupost un 13 %, el que significa més ajudes per a projectes turístics, més convenis de col·laboració i millors plans de governança", ha indicat Soler.

Per la seua banda, l'Agència Valenciana de la Innovació iniciarà el seu camí coordinant, promovent i desenvolupant les polítiques d'I+D+I, per a la qual cosa disposarà d'una dotació de 28 milions. També es potencia el paper de l'IVF i s'incrementa la dotació per a la línia de política industrial un 13,6 %, mentre el pressupost de l'Ivace creix un 9 % en passar de 109,9 milions a 119,9 milions.

Millora dels serveis als ciutadans

Vicent Soler ha manifestat també que "a més de promoure el creixement econòmic, el Consell també ha fet una aposta decidida per millorar la qualitat dels serveis que es presten a tots els ciutadans".

En aquest sentit, l'Agència Valenciana per a la Seguretat i Resposta davant de les Emergències augmenta la seua dotació un 10 % i es milloren les plantilles de bombers forestals i de personal de servei del 112 invertint en la renovació i el manteniment del parc mòbil i de les bases aèries.

"El Consell també es posa al costat dels ajuntaments perquè puguen ajudar els ciutadans a viure millor. Per segon any consecutiu, hi ha un Fons de Cooperació Local dotat amb 40 milions, i s'incrementa la partida d'Administració local en 7 milions destinats a ajudar els municipis amb insuficiència financera extrema", ha apuntat Soler.

El conseller també s'ha referit a la nova renda d'inclusió, "una ajuda integral contra la pobresa dotada amb 88 milions d'euros, 47 milions més que els disponibles en l'anterior sistema d'ajudes fragmentades". També es destinen 12 milions més a la lluita contra la violència de gènere.

Així mateix, l'executiu valencià també ha previst 200 milions dins del Pla edificant per a acabar amb els barracons escolars i, en matèria de tecnologia de l'educació es destinaran 25,5 milions, un 35,5 % més que enguany, a la modernització de les aules amb la instal·lació de 15.000 nous ordinadors en aules de primària, secundària i cicles formatius. També s'augmentarà un 18,8 % la dotació de l'abonament infantil per a matricular xiquets de 0 a 3 anys, i s'augmentarà un 35,7 % la dotació per a beques universitàries.

A més, s'implanta una línia d'ajudes per a combatre la pobresa farmacològica de col·lectius vulnerables amb rendes inferiors a 18.000 euros, "que suposarà ajudes per a medicina en compte de copagaments, la qual cosa suposa cuidar els valencians que més ho necessiten", ha apuntat Vicent Soler.

Els pressupostos per a 2018 també preveuen la reversió del departament d'Alzira, que es complementa amb 5,7 milions per a inversions d'urgència en atenció primària i especialitzada. Augmenta un 17,4 % la dotació per a justícia gratuïta amb la col·laboració de col·legis d'advocats i procuradors, mentre que la dotació per a rehabilitació de l'interior d'habitatges i millora de l'accessibilitat passa de 3 a 5,5 milions, i es destinen 12,6 milions a ampliar el parc d'habitatges destinats a lloguer social.

Cura del medi ambient

Un altre dels eixos dels pressupostos per a 2017 és la millora i la cura del medi ambient per a aconseguir una millor qualitat de vida i un desenvolupament econòmic més sostenible.

En aquest sentit, Soler ha destacat l'increment en els mitjans per a la lluita contra els incendis forestals, i la dotació de 25 milions per a la millora de les infraestructures de previsió i vigilància amb un augment de 6 milions. Per la seua banda, la dotació per a polítiques de gestió sostenible, parcs naturals, biodiversitat i Xarxa Natura 2000 tindrà una dotació de 36,9 milions, 5,3 milions més que en 2017.

Soler ha subratllat que els pressupostos de 2018, a pesar de la limitació injusta que suposa la precarietat pressupostària per no haver aprovat el Govern el nou finançament, responen a l'Acord del Botànic ampliat. "El Consell ha elaborat un projecte de pressupostos per a cuidar els valencians el millor que puga i fer-ho de manera sostenible", ha dit el conseller. Ha afegit "que vivim un moment històric en la nostra terra i no podem perdre l'oportunitat de transformar la Comunitat Valenciana".

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El conseller de Hacienda y Modelo Económico, Vicent Soler, ha manifestado "que en estos momentos, estamos en el nivel más alto de gasto social de la historia de la Generalitat en términos absolutos, ya que la inversión en sanidad, educación, políticas inclusivas, empleo y vivienda suma 12.762 millones, 2.017 millones más que en los presupuestos que heredamos en 2015, lo que supone un 18,8% en sólo 3 años". En términos porcentuales, estas políticas suponen el 82% del gasto no financiero del Presupuesto, frente al 81% de 2015.

Talls de veu relacionats

- Declaracions del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler