Educació, Cultura i Esport
Docència universitària

L'AVAP avalua positivament el 65% de les sol·licituds per a professorat contractat universitari

20/12/2017
- Ciències Jurídiques i Ciències de la Vida concentren el percentatge més alt d'expedients aptes
- La figura d'ajudant doctor és la que més acreditacions ha obtingut
L'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (AVAP) ha resolt la convocatòria, corresponent a l'any 2017, d'avaluació per a la contractació de docents en les universitats valencianes, en les figures de professorat contractat doctor, professorat ajudant doctor i professorat d'universitat privada. De les 556 sol·licituds avaluades, 364 han obtingut resultats positius, és a dir, el 65,5 %.

Una de les novetats d'aquesta convocatòria ha sigut l'establiment de set camps de coneixement a fi d'ajustar els perfils d'accés. En aquest sentit, el camp de Ciències Socials ha rebut el volum més gran de sol·licituds (28,9 %), seguit d'Enginyeria i Arquitectura (20,5 %), Ciències Mèdiques i de la Salut (16,2 %), Art i Humanitats (12,6 %), Ciències de la Vida (8,8 %), Ciències Jurídiques (7,5 %) i Ciències (5,4 %). Els camps de Ciències Jurídiques i Ciències de la Vida han concentrat la proporció més alta d'acreditacions, amb un 88,1 % i un 85,7 % d'expedients aptes, respectivament.

La figura d'ajudant doctor ha sigut la que més sol·licituds ha rebut en aquesta convocatòria, el 49,5 % dels expedients, i la que ha aconseguit un percentatge d'acreditacions més alt (72,7 %). Les figures de contractat doctor i de professorat d'universitat privada han reunit el 36,7 % i el 13,8 % de les sol·licituds, respectivament. Cal recordar que la convocatòria permet que una mateixa persona presente sol·licituds a diferents figures de professorat.

Així mateix, la convocatòria mostra un equilibri entre les sol·licituds presentades per dones i homes (305 davant de 251).

L'avaluació positiva de l'activitat del professorat és un requisit previ per a accedir als processos de selecció de les universitats públiques valencianes en les figures d'ajudant doctor i contractat doctor. En el cas de les universitats privades, l'acreditació en la figura de professorat d'universitat privada està lligada a la necessitat que aquestes institucions compten, com a mínim, amb un 60 % de la seua plantilla avaluada positivament per a aquesta figura.

La valoració de les sol·licituds la du a terme un comité d'experts i expertes independents per cada un dels camps de coneixement. L'avaluació es realitza en funció de quatre criteris, la valoració dels quals està detallada en la convocatòria: formació acadèmica, experiència professional, experiència docent i experiència investigadora.