President
Viaje oficial

La Generalitat impulsa un acord estratègic amb Tianjin per a aprofitar el potencial de dinamisme industrial del nord-oest de la Xina

16/04/2018
La Generalitat impulsa un acord estratègic amb Tianjin per a aprofitar el potencial de dinamisme industrial del nord-oest de la Xina
- Puig avança que el Consell busca ampliar en diversos àmbits de col·laboració, com el cultural i esportiu, la ja important relació amb una de les ciutats xineses de més projecció econòmica
- La Comunitat Valenciana aspira a incrementar el trànsit portuari amb origen al port de Tianjin, destaca el president després d'una visita a les seues instal·lacions
- Puig avança que el Consell busca ampliar en diversos àmbits de col·laboració, com el cultural i esportiu, la ja important relació amb una de les ciutats xineses de més projecció econòmica
La Comunitat Valenciana aspira a incrementar el trànsit portuari amb origen al port de Tianjin, destaca el president després d'una visita a les seues instal·lacions

Tianjin.
La Generalitat plantejarà al municipi xinés de Tianjin un acord estratègic de col·laboració en diversos àmbits, tant socials com econòmics, per a consolidar i incrementar les relacions que existeixen entre la Comunitat Valenciana i aquesta zona de la Xina.

Així ho ha assegurat el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de mantindre diverses trobades amb autoritats d'una de les quatre ciutats xineses el desenvolupament de la qual depén directament del Govern, junt amb Beijing, Xangai i Txungking, i que presenta un dels creixements econòmics i de dinamisme industrial més grans del nord-est de la Xina.

"S'obri una gran possibilitat de col·laboració amb la ciutat de Tianjin que vaja més enllà de la important relació que s'ha iniciat amb el port de la ciutat", ha explicat el cap del Consell, que durant aquesta setmana encapçala una missió comercial i institucional a la Xina, acompanyat pel conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent.

Aquesta missió forma part de la política de la Generalitat d'establir relacions estratègiques amb regions de tot el món amb interessos coincidents als de la Comunitat Valenciana o que suposen nous mercat i oportunitats per a les empreses valencianes, com ha sigut el cas de Canadà o de la pròxima missió comercial al Japó.

El president de la Generalitat s'ha reunit aquest dilluns amb el vicealcalde per a assumptes portuaris de Tianjin, Jin Xiangjun, amb qui ha explorat també acords paral·lels en àmbits com la cultura o l'esport.

Precisament en aquest apartat és on, segons ha explicat Puig, "hi ha una oportunitat per a intensificar la relació tant social com comercial de la Comunitat Valenciana amb Tianjin i, per tant, amb la Xina". El president, que ha visitat diverses instal·lacions de Tuanbo New Town (en concret el Museu Memorial Juan Antonio Samaranch i l'estadi de futbol), ha destacat el fet que siga una empresa valenciana, Spanish Soccer Institute, la que s'encarregarà de llançar un complex d'instal·lacions esportives ubicat al districte de Jinghai i que es construirà per als Jocs Nacionals de la Xina de 2017.

"L'esport i la cultura són actius amb el quals compta la Comunitat Valenciana i que cal aprofitar per a internacionalitzar-nos", ha assenyalat el president, que ha destacat en la seua reunió amb el vicealcalde Xiangjun, el potencial tant social com econòmic de l'esport professional a la Comunitat Valenciana, però també dels projectes de formació per a joves.

El dirigent xinés, per la seua banda, ha manifestat al president "la voluntat de Tianjin de continuar estretint relacions d'amistat amb el govern de la Generalitat Valenciana i consolidar i potenciar les relacions actuals en matèria d'educació, esport i relacions portuàries, com a continguts reals d'intercanvi cultural i comercial". "Formalitzarem un protocol polític i diplomàtic per a aconseguir un agermanament entre les dues regions", ha traslladat Jin Xiangjun al president Puig.

Créixer pel port

El president ha visitat també aquest dilluns el port de Tianjin, el principal nexe d'unió entre aquesta zona de la Xina i la Comunitat Valenciana. "Aprofundirem en les relacions que ja hi ha entre les dues autoritats portuàries per a créixer, perquè no són tan importants com haurien de ser-ho".

El port de València canalitza uns 40.000 contenidors procedents del recinte portuari de Tianjin. "Tianjin és un dels 10 ports més importants del món i hem d'aconseguir que una part més gran encara dels 15 milions de contenidors que des d'ací s'exporten entren pels ports de la Comunitat Valenciana, tant pel port de València, que ja hi té una relació establida, com pel port de Castelló", ha dit Puig.

El president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha afirmat que els ports de la Comunitat Valenciana "han de fer els deures per a incrementar el trànsit procedent de la Xina i en especial de Tianjin". Martínez, junt amb el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo, ha mantingut una reunió tècnica amb responsables del recinte portuari xinés per a desenvolupar el conveni que manté València amb Tianjin des de l'any passat.

Segons Martínez, la tecnologia, el coneixement en la logística operativa i les polítiques mediambientals són elements acords amb l'autoritat portuària de Tianjin. A aquest marc s'unirà el port de Castelló, el president del qual, Francisco Toledo, ha advocat pel treball conjunt dels ports valencians per a incrementar la relació amb els ports de la Xina.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

- Puig avanza que el Consell busca ampliar a distintos ámbitos de colaboración, como el cultural y deportivo, la ya importante relación con una de las ciudadades chinas de mayor proyección económica - La Comunitat Valenciana aspira a incrementar el tráfico portuario con origen en el puerto de Tianjin, destaca el president tras una visita a sus instalaciones

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig